Αυτή είναι η νέα οφθαλμαπάτη που ανακάλυψαν ερευνητές: Διαστέλλει τις κόρες των ματιών στο 86% των ανθρώπων!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
οφθαλμαπάτη
Ρίξτε μια ματιά σε αυτή την εικόνα. Μήπως σας μοιάζει ότι η κεντρική μαύρη τρύπα διαστέλλεται, σαν να κινείστε σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, ή σαν να πέφτετε σε μια τρύπα;

Αν ναι, δεν είστε μόνοι: μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η ψευδαίσθηση της “διαστελλόμενης τρύπας”, η οποία είναι καινούργια για την επιστήμη, γίνεται αντιληπτή από περίπου το 86% των ανθρώπων.

Ο δρ. Bruno Laeng, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Όσλο και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είπε: “Η ‘διαστελλόμενη τρύπα’ είναι μια εξαιρετικά δυναμική ψευδαίσθηση: Η κυκλική κηλίδα ή η σταδιακή σκίαση της κεντρικής μαύρης τρύπας προκαλεί έντονα την αντίδραση της ‘οπτικής ροής’: ο παρατηρητής νιώθει σαν να κατευθύνεται προς τα εμπρός σε μια τρύπα ή μια σήραγγα«.

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις δεν είναι απλά τεχνάσματα χωρίς επιστημονικό ενδιαφέρον: Οι ερευνητές στον τομέα της ψυχοκοινωνιολογίας τις μελετούν για να κατανοήσουν καλύτερα τις περίπλοκες διαδικασίες που χρησιμοποιεί το οπτικό μας σύστημα για να προβλέψει και να κατανοήσει τον οπτικό κόσμο.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, ο δρ. Laeng και οι συνεργάτες του δείχνουν ότι η ψευδαίσθηση της “διαστελλόμενης τρύπας” είναι τόσο καλή στην εξαπάτηση του εγκεφάλου μας που προκαλεί ακόμη και ένα αντανακλαστικό διαστολής στις κόρες των ματιών να επιτρέψουν περισσότερο φως να περάσει στον βυθό του ματιού, ακριβώς όπως θα συνέβαινε αν όντως κινούμασταν σε μια σκοτεινή περιοχή.

Το αντανακλαστικό της κόρης του ματιού εξαρτάται από την αντίληψη, όχι απαραίτητα από την πραγματικότητα

“Εδώ δείχνουμε -με βάση αυτήν τη νέα ψευδαίσθηση- ότι η κόρη του ματιού αντιδρά στο πώς αντιλαμβανόμαστε το φως ακόμα κι αν αυτό το ‘φως’ είναι φανταστικό, όπως στην ψευδαίσθηση και όχι μόνο στην ποσότητα της πραγματικής φωτεινής ενέργειας που εισέρχεται στο μάτι. Η ψευδαίσθηση της διαστελλόμενης τρύπας προκαλεί μια αντίστοιχη διαστολή της κόρης, όπως θα συνέβαινε αν το σκοτάδι αυξανόταν πραγματικά, είπε ο δρ. Laeng.

Ο δρ. Laeng και οι συνεργάτες του διερεύνησαν πώς το χρώμα της τρύπας (εκτός από το μαύρο: μπλε, κυανό, πράσινο, ματζέντα, κόκκινο, κίτρινο ή λευκό) και των γύρω κουκκίδων επηρεάζει το πόσο έντονα αντιδρούμε ψυχικά και φυσιολογικά στην ψευδαίσθηση. Σε μια οθόνη παρουσίασαν παραλλαγές της εικόνας της “διαστελλόμενης τρύπας” σε 50 γυναίκες και άνδρες με φυσιολογική όραση, ζητώντας τους να βαθμολογήσουν υποκειμενικά πόσο έντονα αντιλαμβάνονταν την ψευδαίσθηση. Ενώ οι συμμετέχοντες κοιτούσαν την εικόνα, οι ερευνητές μέτρησαν τις κινήσεις των ματιών τους και τις ασυνείδητες συστολές και διαστολές των κόρης τους. Ως μέτρο ελέγχου, έδειξαν στους συμμετέχοντες “κωδικοποιημένες” εκδοχές της ψευδαίσθησης με ίδια φωτεινότητα και χρώματα, αλλά χωρίς κανένα σχέδιο.

  • Η ψευδαίσθηση φάνηκε πιο αποτελεσματική όταν η τρύπα ήταν μαύρη.
  • Το 14% των συμμετεχόντων δεν είχε καμία διαστολή στις κόρες των ματιών, όταν η τρύπα ήταν μαύρη.
  • Το ίδιο συνέβη στο 20% όταν η τρύπα ήταν έγχρωμη.
  • Μεταξύ αυτών που επέδειξαν διαστολή στις κόρες των ματιών, η υποκειμενική δύναμη της ψευδαίσθησης διέφερε σημαντικά.
  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μαύρες τρύπες προάγουν έντονες αντανακλαστικές διαστολές των κόρης των συμμετεχόντων, ενώ οι έγχρωμες τρύπες ώθησαν τις κόρες τους να συστέλλονται.

Η μειοψηφία δεν αντιδρά στην ψευδαίσθηση

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί μια μειοψηφία φαίνεται να μην επηρεάζεται από την ψευδαίσθηση της “διαστελλόμενης τρύπας”. Ούτε γνωρίζουν αν άλλα είδη σπονδυλωτών, ή ακόμα και μη σπονδυλωτά ζώα με άλλους τύπους ματιών, όπως τα χταπόδια, μπορούν να αντιληφθούν την ίδια ψευδαίσθηση με εμάς.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το αντανακλαστικό της διαστολής ή συστολής της κόρης του ματιού δεν είναι ένας μηχανισμός κλειστού βρόγχου, όπως ένα φωτοκύτταρο που ανοίγει μια πόρτα, αδιαπέραστο από οποιαδήποτε άλλη πληροφορία εκτός από την πραγματική ποσότητα φωτός που διεγείρει τον φωτοϋποδοχέα. Αντίθετα, το μάτι προσαρμόζεται στο πόσο φως αντιλαμβάνεται ή φαντάζεται ότι βλέπει. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν άλλους τύπους φυσιολογικών ή σωματικών αλλαγών που μπορούν να… ρίξουν φως στον τρόπο λειτουργίας των ψευδαισθήσεων”, κατέληξε ο δρ. Laeng.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οφθαλμαπάτη «σπάει τον εγκέφαλο»: Θα βλέπετε γύρω σας το μαύρο και άσπρο σαν πράσινο και κόκκινο!

Τι λέτε ότι δείχνει η εικόνα; Είναι «πονηρό» σκίτσο, ή έχετε πονηρό… μυαλό;

Η φωτό έχει 12 μαύρες τελείες, αλλά δεν τις βλέπετε ταυτόχρονα – Ξέρετε γιατί..;

Οι καρδιές που βλέπετε έχουν το ίδιο χρώμα! Δείτε και την εξήγηση…

Τέσσερις οφθαλμαπάτες με… ονοματεπώνυμο σαρώνουν τα social media

Πώς λειτουργούν οι οφθαλμαπάτες με εικόνες που μοιάζουν να κινούνται