6 συμπτώματα στο στόμα που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε

  • Ρούλα Τσουλέα
στόμα
Τι μπορεί να υποκρύπτουν και γιατί έχει ζωτική σημασία να πηγαίνουμε μία φορά τον χρόνο στον οδοντίατρο.

Σωτήριος μπορεί να αποδειχθεί ο τακτικός έλεγχος των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας από τον οδοντίατρο, καθώς είναι ο ειδικός ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει εγκαίρως τυχόν ανησυχητικές αλλοιώσεις στο στόμα μας.

Αντιθέτως, όταν κάποιος δεν ελέγχεται τακτικά υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η ανίχνευση σοβαρών προβλημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας και των χειλέων.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε το βρετανικό Ίδρυμα Στοματικής Υγείας (OHF), επειδή έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα καρκίνου στη στοματική κοιλότητα. Πλέον διαγιγνώσκονται περισσότερα από 9.800 περιστατικά στη χώρα και 3.000 ασθενείς χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, λέει το OHF.

Και η Ελλάδα όμως δεν έχει λίγα κρούσματα. Το Παγκόσμια Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO) εκτιμά ότι ετησίως καταγράφονται περισσότερα από 600 περιστατικά στη χώρα μας. Επιπλέον, το 2020 πέθαναν 217 άνθρωποι από καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και των χειλέων.

Το OHF τονίζει πως είναι σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση για τα συμπτώματα που πρέπει να ελέγχει αμέσως ο οδοντίατρος, διότι είναι ύποπτα για καρκίνο. Δυστυχώς, μόνον το 12% των ενηλίκων τα γνωρίζει.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα στο στόμα που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε είναι τα εξής:

  • Έλκος (πληγή) που δεν επουλώνεται μέσα σε τρεις εβδομάδες
  • Κόκκινες ή λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα
  • Ασυνήθιστα εξογκώματα ή πρηξίματα οπουδήποτε στο στόμα ή στο λάρυγγα

Ιατρική αξιολόγηση χρειάζονται και άλλα συμπτώματα, λέει στον βρετανικό Independent ο οδοντίατρος Neil Sikka. Αυτά είναι:

  • Η χαλάρωση και η απώλεια δοντιών χωρίς εμφανή λόγο
  • Οι δυσκολίες στην κατάποση
  • Η ανάπτυξη επίμονης βραχνάδας ή δυσκολίας στην ομιλία

«Όποιος έχει τέτοιου είδους συμπτώματα δεν σημαίνει πως υποχρεωτικά πάσχει από καρκίνο», τονίζει. «Χρειάζονται όμως περαιτέρω έλεγχο».

Ο καρκίνος στο στόμα μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Είναι όμως πιο συχνός στους άνδρες (67% των περιστατικών). Επιπλέον, σχεδόν οκτώ στα δέκα περιστατικά είναι άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο στο στόμα είναι το κάπνισμα, η μάσηση καπνού, η κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση από ορισμένους ιούς HPV κατά το στοματικό σεξ.

Όταν ο καρκίνος του στόματος και των χειλέων διαγνωστεί νωρίς έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης που υπερβαίνει το 90%. Αν όμως διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να είναι κάτω από 25%. Η πενταετής επιβίωση είναι ένα ορόσημο που σηματοδοτεί την ίαση.

Φωτογραφία: iStock