5 μυστικά για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κουνούπια
Με την καλοκαιρινή ζέστη και τη δραστηριότητα των κουνουπιών να κορυφώνεται.

Έτσι, είναι καλή στιγμή να θυμηθούμε τους καλύτερους τρόπους πρόληψης των τσιμπημάτων από κουνούπια. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα κουνούπια μπορεί να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες, όπως ο Ιός Δυτικού Νείλου.

Είτε σχεδιάζετε να περάσετε χρόνο κοντά στη θάλασσα ακτή, ή απλά να απολαύσετε ένα πικνίκ σην ύπαιθρο, εδώ είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατέψετε τον εαυτό σας και το σπίτι σας από τα κουνούπια.

1. Ξεφορτωθείτε τυχόν στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι σας

Τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν σε μόλις 14 ημέρες σε ελάχιστη ποσότητα νερού σε μια παλιά γλάστρα, σε κάποια υδρορροή ή ακόμα και στο νερό της ταΐστρας των πουλιών.

2. Κρατήστε τα κουνούπια έξω

Χρησιμοποιήστε σήτες στα παράθυρα αν τα έχετε ανοιχτά ή χρησιμοποιείτε κλιματισμό για να αποφύγετε την εισβολή των κουνουπιών στο σπίτι. Ή εάν δεν έχετε σήτες, μπορείτε να βάλετε κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι σας.

3. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό

Απλώς προσέξτε για ερεθισμό του δέρματος και αποφύγετε τον ψεκασμό χημικών ουσιών γύρω από τα μάτια ή το στόμα. Ο Jonathan Day, ένας ερευνητής κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προτείνει να ψεκάζετε στους αστραγάλους, τα πέλματα, το κάτω μέρος των ποδιών και τους καρπούς σας. Είναι σημεία με πιο μαλακό δέρμα που τα κουνούπια συνήθως προτιμούν.

4. Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους

Τα σκούρα χρώματα (μαύρο, βαθύ μπλε και βαθύ κόκκινο) ξεχωρίζουν με αποτέλεσμα να προσελκύουν τα κουνούπια. Επίσης, τα παχύτερα υφάσματα με πιο χαλαρή προσαρμογές προσφέρουν περισσότερη προστασία από τα λεπτά ρούχα με στενή εφαρμογή.

5. Μείνετε στο εσωτερικό κατά το σούρουπο και την αυγή

Παρόλο που τα κουνούπια μπορεί να σας τσιμπήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι συνετό να περιορίσετε την έκθεσή σας κατά τη διάρκεια των ωρών που συνήθως τρέφονται. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε έξω σε αυτές τις ώρες της ημέρας, φροντίστε να λάβετε άλλες προφυλάξεις (ρούχα κι εντομοαπωθητικά).

Πηγή: https://www.onemedical.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατσαρίδες στο σπίτι: 7 απλοί και φυσικοί τρόποι για να εξαφανιστούν

φωτό: iStock