Σωτήριος Μπερσίμης: Οι νέες συμβάσεις των γιατρών θα πρέπει να «συντονιστούν» με την ίδρυση των ΤΟΜΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαδικτυακή συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στο iatropedia ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριος Μπερσίμης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί πληρώνονται για τα συνταγές φαρμάκων ανά 2μηνο και ότι για τα αναλώσιμα θα μπει σύντομα μια αντίστοιχη περιοδική ροή πληρωμών.

Για τους ιδιώτες γιατρούς, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε αναστάτωση λόγω του νέου πλαφόν στις επισκέψεις, ο κ. Μπερσίμης είπε ότι ο Οργανισμός έκανε μια πρόταση αλλά είναι «ανοιχτός» να την συζητήσει με τους γιατρούς. Όσο για τις επικείμενες, νέες συμβάσεις τους, ο πρόεδρος του υπερταμείου αποκάλυψε ότι καθυστερούν επειδή πρέπει να συντονιστεί ο οργανισμός με την γενική γραμματεία του υπουργείου Υγείας που είναι υπεύθυνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, ώστε να δημιουργηθούν οι ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας).

Για τα ληξιπρόθεσμα, ο κ. Μπερσίμης δήλωσε ότι μειώθηκαν από το 2016 ενώ ταυτόχρονα στον ΕΟΠΥΥ πέτυχαν καλύτερη ροή εισφορών από τα Ταμεία (που συνενώθηκαν υπό την ομπρέλα του). Την ίδια ώρα, στους 3-4 μήνες πληρώνονται όλοι οι πάροχοι ενώ με την τελική εκκαθάριση που μπήκε σε εφαρμογή, προωθείται εκ νέου ο εξορθολογισμός των δαπανών και πατάσσεται η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι εξάλλου και οι εργασίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Οργανισμού για το Φάρμακο, καθώς μετά την επιτυχία για την θεραπεία της ηπατίτιδας C, προχωρά και σε άλλες θεραπευτικές ομάδες με γοργούς ρυθμούς.

Παρακολουθήστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Μπερσίμη: