Μιχάλης Γιαννάκος: Πεθαίνουν ασθενείς λόγω του ΕΚΑΒ, των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των παλιών αξονικών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαδικτυακή συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στο iatropedia ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος δίνοντας μεταξύ άλλων δύο ειδήσεις: Πρώτον οι χειρουργοί του Ν. Ζακύνθου έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ. Και δεύτερον η ΠΟΕΔΗΝ ετοιμάζει μελέτη για την κατάσταση του νοσηλευτικού προσωπικού των ελληνικών νοσοκομείων.

Στην έρευνα αυτή, όπως αποκαλύπτει ο κ. Γιαννάκος, φαίνεται ότι στο νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων χρωστούν χιλιάδες ώρες ξεκούρασης και αδειών που αν θεωρητικά τις έδιναν, δεν θα έμενε κανείς να εργαστεί στο ΕΣΥ!

Επίσης οι νοσηλευτές είναι λίγοι, γηρασμένοι και κουρασμένοι με αποτέλεσμα -μαζί με τις ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας και αντισηψίας- να αυξάνουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα δημόσια νοσοκομεία. ‘Ηδη θρηνούμε 3000 ανθρώπους ετησίως εξαιτίας των λοιμώξεων αυτών, λέει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει για το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ο ίδιος είναι νοσηλευτής στο «Δρομοκαϊτειο»: «Μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, ενώ και οι ελλείψεις σε καθαρά σεντόνια και κουβέρτες, σε αντισηπτικά για τα χέρια και σε γάντια μιας χρήσης είναι απαράδεκτη».

Γενικά το ΕΣΥ έχει χάσει στα χρόνια της κρίσης 25.000 εργαζόμενους και θα έπρεπε να έχει προσλάβει 5000 μόνιμους. Αντί αυτού έχει προσλάβει μόνο 700. και ειδικά επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουμε 75000 λιγότερους υπαλλήλους στο ΕΣΥ (πλην γιατρών) που δείχνουν ότι το σύστημα πιέζεται περισσότερο αντί να παρουσιάζει τάσεις βελτίωσης.

Επίσης, στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, έχει να γίνει πρόσληψη προσωπικού εδώ και 10 χρόνια με αποτέλεσμα ένας νοσηλευτής να μένει μόνος το βράδυ να φροντίσει και να …φυλάξει περί τους 50 επικίνδυνους ασθενείς που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο με εισαγγελική παραγγελία. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, στα ελληνικά ψυχιατρεία το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία ενώ το ίδιο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνά το 5%…

Τεράστιο πρόβλημα αποτελούν εξάλλου οι παλιοί αξονικοί τομογράφοι που συνεχώς παθαίνουν βλάβες! Όπως μας αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, από την Λάρισα μέχρι την Αθήνα δεν υπάρχει κανένας αξονικός που να λειτουργεί συνεχώς!

Ενώ και τα προβλήματα του ΕΚΑΒ, με τελευταίο το τραγικό συμβάν στη Μαγνησία όπου κατέληξε μια 45χρονη το Μεγάλο Σάββατο με το ασθενοφόρο χαλασμένο έξω από το σπίτι της, είναι πια τεράστια και συνεχώς διογκούμενα με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Δείτε την συνέντευξη παρακάτω: