Κωνσταντίνος Συρίγος: Διατροφή, άσκηση, χαμηλό σωματικό βάρος και μακριά από υπερβολές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το μακροχρόνιο στρες σχετίζεται από πολλούς μελετητές με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά δεν έχει συσχετιστεί με κάποιο είδος καρκίνου. Στους ασθενείς όμως που έχουν υψηλό φρόνιμα και καλή ψυχολογία, οι θεραπείες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας- Ογκολογίας Κωνσταντίνος Συρίγος στη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia. Και σχετικά με το Μητρώο Ασθενών που δημιούργησε με τους συνεργάτες του, διαμηνύει στην Πολιτεία αν το θέλει, να του το ζητήσει και με χαρά θα το παραχωρήσει...

Κατά τα άλλα, τι περιμένατε; Το ακούσαμε από τα πλέον έγκυρα χείλη ότι το 85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα ήταν ή είναι καπνιστές. Και κάποιοι από τους υπόλοιπους που ανήκουν στο 15%, ήταν επί σειρά ετών παθητικοί καπνιστές. Για τους υπόλοιπους, αναζητούνται «ένοχα» γονίδια που «προς το παρόν», όπως επισήμανε ο κ. Συρίγος, δεν μπορούμε να αλλάξουμε…

Πάντως, το προσδόκιμο επιβίωσης όσων πετυχαίνουν διάγνωση σε πρώιμα στάδια καρκίνου του πνεύμονα, κάνουν χειρουργική επέμβαση και θεραπεία και συνεχίζουν την ζωή τους κανονικά… Και στους υπόλοιπους, με πιο προχωρημένα και επιθετικά είδη καρκίνου του πνεύμονα, υπάρχουν πολλά να γίνουν και ζουν πια αρκετά χρόνια… Γενικά έχει περάσει πια η εποχή που ο συγκεκριμένος καρκίνος οδηγούσε αμέσως στο θάνατο.

Παρόλα αυτά, όπως μας είπε ο καθηγητής, είναι σημαντικό τα άτομα της ομάδας υψηλού κινδύνου (καπνιστές) να οδηγούνται αμέσως στο πνευμονολόγο αν χειροτερέψει ο βήχας τους, έχουν δύσπνοια, ή έχουν πτύελα με αίμα ή νιώσουν πόσο στη μέση και το στήθος… Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωσή τους, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα ιαθούν.

Κέντρα Αριστείας

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση από το πρώτο σύμπτωμα ως τη διάγνωση μεσολαβούν 3 μήνες, και από τη διάγνωση ως την έναρξη της θεραπείας μεσολαβούν άλλες 15 ημέρες. «Αυτό είναι μεγάλο διάστημα» λέει ο κ. Συρίγος. Και μας εξηγεί ότι -όπως ακριβώς έχουν πράξει στη Γ΄Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ που διευθύνει στο «Σωτηρία»- πρέπει σε μια κλινική να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και η δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής, και να προχωρούν όλα γρήγορα. Τέτοια Κέντρα Αριστείας θα λύσουν το πρόβλημα σε όλα τα σοβαρά νοσήματα, τονίζει ο καθηγητής.

Μητρώα ασθενών

Χωρίς λεπτομερή μητρώα ασθενών (πχ μητρώο νεοπλασιών) από την μία πλευρά, δεν μπορεί η Πολιτεία να διαπραγματευτεί μείωση των τιμών σε ακριβά φάρμακα, αφετέρου δεν έχει την πρέπουσα αντιμετώπιση ο κάθε σοβαρά πάσχων. Στην κλινική που διευθύνει ο κ. Συρίγος έκαναν σοβαρή, πολύχρονη δουλειά και κατάφεραν να δημιουργήσουν μητρώο των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για μια μοναδική εργασία στην Ελλάδα που ο καθηγητής είναι έτοιμος να διαθέσει και στην Πολιτεία αν εκφραστεί τέτοια επιθυμία…

Παρακολουθήστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη με το δρ Συρίγο: