Ηλίας Σιώρας: Οι βαθιές «ουλές» του ΕΣΥ και το μαρτύριο των αρρώστων

  • Γιάννα Σουλάκη
Ηλίας Σιώρας
Ο επεμβατικός καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, εμβληματική μορφή στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρόεδρος επί δεκαετίες των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αλλά και γεν. γραμμ. της ΄Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μιλά για το ΕΣΥ. Για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και για τα όσα μένει να γίνουν...

Γράφει ο Ηλίας Σιώρας*

Πέρα απ’ τις πρωτόγνωρες φανφάρες, οι δημόσιες δομές υγείας φέρουν βαθιές τις ουλές όλων των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Δια χειρός κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πετσοκόπηκαν οι επιχορηγήσεις κατά 860 εκ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 414 εκ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥ.

Μ’ αυτές τις κατακρεουργημένες επιχορηγήσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «φροντίζει» και τα 2,5 εκ. ανασφαλίστων που κομπορρημονεί ότι διασφάλισε την πρόσβαση δωρεάν στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή μοίρασε όπως κάνει και με τη φτώχεια τις ίδιες υποβαθμισμένες παροχές σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Μια απ’ τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν η επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας την 1η Απρίλη 2015, τάζοντας 4.500 προσλήψεις. Την πρόσληψη 9.000 ατόμων –εκ των οποίων 5.000 μόνιμοι- έταξε στη δεύτερη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας στις 30 Ιούνη 2017. Και προχτές (12.5.2019) απ’ τη Λευκάδα ο πρωθυπουργός έταξε 2500 προσλήψεις κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια.

Από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί 1.800 που οι περισσότεροι δεν έχουν φτάσει στα νοσοκομεία. Πολλές ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται απ’ τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων και 1000 απ’ αυτούς θα φύγουν στο τέλος του 2019. Έτσι παραμένουν κενές 7.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και 20.000 νοσηλευτών και μόνιμου προσωπικού. Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, κι ας κομπορρημονεί ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνησή του έδιωξε «από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν τα κονδύλια».

Ηλίας Σιώρας: Μαρτύριο για τους αρρώστους η πρόσβαση στο ΕΣΥ

Η πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας έχει καταντήσει πια μαρτύριο για τους αρρώστους. Εξίσου δραματική ήταν και η ομιλία του ασθενούς απ’ τη Σύρο: Η διοικήτρια του νοσοκομείου προσπάθησε να πείσει ασθενή, που χρειαζόταν άμεσα αξονική τομογραφία ότι η αναμονή μέχρι για 1,5 – 2 μήνες δεν είναι υπερβολικός χρόνος!

Όσον αφορά τις εξαγγελίες για τις 239 ΤοΜΥ αποδείχτηκαν …επαναστατικός βερμπαλισμός και ακατάσχετη κοροϊδία. Μόλις και μετά βίας λειτουργούν 110 ΤοΜΥ και με την υπολειτουργία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας εξακολουθούν να φορτώνουν τα εξωτερικά ιατρεία τα νοσοκομεία και να γεμίζουν ράντζα οι διάδρομοί τους.

  • Ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και τέσσερις στους δέκα τη δαπάνη για φάρμακα.
  • Το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.
  • Εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι άρρωστοι –ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι- πληρώνουν απ’ την τσέπη τους 37- 40% των συνολικών δαπανών υγείας: Μετά το 2012 και κάθε χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν πάνω από 5,5 δίσ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη δημόσια δαπάνη υγείας να μειώνεται από 11,3 δισ. ευρώ το 2012 σε 8,8 δισ. ευρώ το 2017.

Αυτές οι υψηλές πληρωμές απ’ τα λαϊκά νοικοκυριά κατατάσσουν τη χώρα μας ανάμεσα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μάλιστα οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας επιφύλαξαν διπλό χαράτσι για την Τρίτη Ηλικία στη χώρα μας: Τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν 7,3% των συνολικών δαπανών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρονών διαθέτουν το 13,4%!

Δηλαδή το 2018 οι άρρωστοι πλήρωσαν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για φάρμακα. Κι ύστερα έρχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και κομπορημονεί ότι μείωσε κατά 40 εκ. ευρώ την επιβάρυνση των ασθενών για φάρμακα!

Οι κατακρεουργημένες συντάξεις δεν φτάνουν πια ούτε για την πληρωμή των συμμετοχών στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στην αυτοθεραπεία με το να επιλέγουν ποια φάρμακα θα προμηθευτούν ή ανοίγοντας τεφτέρια στα φαρμακεία. Όσον κι αν η κυβέρνηση καμαρώνει ότι διασφάλισε την πρόσβαση και των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν τους απάλλαξε και απ’ τα χαράτσια.

Οι συνταξιούχοι είναι η γενιά που έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και τώρα η κυβέρνηση του Τσίπρα θέλει να τους ξεγελάσει με τα προεκλογικά ψιχία της μόνιμης αλλά κουτσερεμένης 13ης σύνταξης. Για ολόκληρη σύνταξη απαιτείται κονδύλι 2,3 δίσ. ευρώ. Δηλαδή η μέση σύνταξη αντιστοιχεί σε 883 ευρώ για τους 2,6 εκ. συνταξιούχους. Τους επιστρέφει 800 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 313 ευρώ στον καθένα και αξιώνει να πούν στην κυβέρνησή του και ευχαριστώ.

«Ο πρωθυπουργός εκποιεί στο χρηματιστήριο της αγοραίας απολιτικής την Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ»

Η ασέβεια της κυβέρνησης δεν προσβάλλει μόνο την Τρίτη Ηλικία. Έχει καταστεί «ετέρα έξις» του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκποιεί στο χρηματιστήριο της αγοραίας πολιτικής το έπος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Το λέω αυτό ως γιατρός, ο οποίος δίνει –πέραν των άλλων- δίνει και τον όρκο του Ιπποκράτη. Στο ΕΑΜ εντάχτηκαν επιφανείς γιατροί, όπως ο αείμνηστος Πέτρος Κόκαλης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Εσχάτως γίνεται μια προσπάθεια προεκλογικής ψηφοθηρίας του επιστημονικού και αγωνιστικού αναστήματος του Πέτρου Κόκκαλη. Και απ’ τη Λευκάδα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Λευκαδίτη ΕΑΜίτη γιατρό Ξενοφώντα Γρηγόρη, που εκλέχτηκε και βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ. Μίλησε με την ίδια ευκολία όπως στις 9 Μάη 2019, ανήμερα της 74ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα που ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός κάρφωνε τη λόγχη στο τέρας του ναζισμού, ο Ελληνας πρωθυπουργός συνυπέγραψε στη Ρουμανία τη διακήρυξη – μνημείο αντικομμουνισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που γράφει: «Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα».

Έτσι έκανε και την επαύριο της εκλογής του ως πρωθυπουργός: Στις 26 Γενάρη 2015 πήγε στην Καισαριανή και κατέθεσε λουλούδια ως «φόρο τιμής στο Σκοπευτήριο». Ενάμιση χρόνο αργότερα έβαζε στη γκιλοτίνα του ψαλιδοχέρη υπουργού Εργασίας ακόμα και τις συντάξεις των εναπομεινάντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης…

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί δώσαμε όρκο στον Ιπποκράτη και στον Ελληνικό Λαό και όχι στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και στην Ε.Ε.!!

Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.

 

  • Ο Ηλίας Σιώρας είναι επεμβατικός καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού, γεν. γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Αττικής (κεντρικός τομέας)