Υπάρχουν τελικά bisexual άνδρες; Τι λέει η επιστήμη

  • Ρούλα Τσουλέα
αμφιφυλόφιλοι άνδρες
Μια νέα έρευνα εξέτασε με επιστημονικό τρόπο την σεξουαλικότητα νεαρών ανδρών. Τι έδειξε για όσους αυτοπροσδιορίστηκαν ως αμφιφυλόφιλοι.

Είναι αληθινή η ανδρική αμφιφυλοφιλία; Σύμφωνα με μία νέα ανάλυση, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες νεαροί άνδρες, η απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική.

«Η μελέτη μας βρήκε πολύ ισχυρά και σταθερά στοιχεία ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες διεγείρονται ερωτικά και από τα δύο φύλα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής J. Michael Bailey, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Ιλινόι. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

Ο Dr Bailey και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αξιολογώντας συνδυαστικά τα στοιχεία από οκτώ προγενέστερες μελέτες για τον ανδρικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι μελέτες είχαν διεξαχθεί την περίοδο 2000-2019 σε ΗΠΑ, Καναδά και Βρετανία.

«Υπάρχει για χρόνια διχογνωμία για το αν οι άνδρες που αυτοπαρουσιάζονται ως bisexual είναι όντως αμφιφυλόφιλοι. Οι ίδιοι το πιστεύουν, αλλά πολλοί άλλοι (συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων) δεν το δέχονται», είπε ο Dr Bailey. «Η λογική τους είναι πως οι bisexual άνδρες είναι στην πραγματικότητα ομοφυλόφιλοι. Οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι οι bisexual άνδρες κρύβουν την αληθινή προτίμησή τους. Φρονούν ότι αναγκάζονται να το κάνουν, εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης να μην παραδεχτούν την ομοφυλοφιλία τους».

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι το 5% των ανδρών δηλώνουν πως νιώθουν «τουλάχιστον κάποια έλξη» για άτομα και των δύο φύλων.

Στις μελέτες που αναλύθηκαν συνδυαστικά είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 600 άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 29 έτη. Περίπου 280 από τους άνδρες είχαν δηλώσει πως είναι ετεροφυλόφιλοι και περίπου 200 πως ήταν ομοφυλόφιλοι.

Οι bisexual

Οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες ήταν συνολικά 117, αλλά υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις:

  • Οι 46 είχαν πει ότι έκλιναν προς την ετεροφυλοφιλία
  • Οι 37 είχαν πει ότι έκλιναν προς την ομοφυλοφιλία
  • Οι 34 πως διεγείρονταν εξίσου από τα δύο φύλα

Οι επιστήμονες ταξινόμησαν αυτούς τους 117 άνδρες στο εύρος της αμφιφυλοφιλίας στην επονομαζόμενη κλίμακα Kinsey. Η κλίμακα αυτή χρησιμοποιείται στην ιατρική έρευνα για να περιγράψει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, βάσει της εμπειρίας ή της αντίδρασής του.

Η κλίμακα κυμαίνεται από το 0 έως το 6. Η θέση 0 σημαίνει ότι το άτομο είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλο. Η θέση 6 ότι είναι αποκλειστικά ομοφυλόφιλο. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι 117 αμφιφυλόφιλοι άνδρες της παρούσας μελέτης ταξινομήθηκαν στις θέσεις 2, 3 ή 4.

Η ερωτική διέγερση

Όλοι οι νέοι της μελέτης είχαν υποβληθεί σε καταγραφή της διέγερσης των γεννητικών οργάνων τους, εν όσω έβλεπαν ερωτικού περιεχομένου βίντεο ή φωτογραφίες.

Η καταγραφή ήταν αντικειμενική: είχε τοποθετηθεί γύρω από το πέος τους ένας δακτύλιος που μετρούσε την περιφέρειά του. Κάθε βίντεο και φωτογραφία περιελάμβανε άτομα ενός φύλου κάθε φορά.

Οι 100 από τους νέους δεν παρουσίασαν καμία αντίδραση στα ερωτικά ερεθίσματα και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της ανάλυσης. Οι υπόλοιποι 500 όμως είχαν παρουσιάσει στύση.

Αναλόγως με την ερωτική διέγερση που κατέγραψαν οι μετρητές, οι νέοι ταξινομήθηκαν εκ νέου στην κλίμακα Kinsey. Όσοι είχαν δηλώσει πως είναι αμφιφυλόφιλοι, ταξινομήθηκαν εκ νέου στις θέσεις 2, 3 και 4.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες ελκύονταν εξίσου από άνδρες και γυναίκες. Οι περισσότεροι «είχαν κάποια προτίμηση προς το ένα ή το άλλο φύλο», είπε ο Dr Bailey. Τα ευρήματα της μελέτης όμως έδειξαν ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες:

  • Προσελκύονταν από τους άνδρες περισσότερο απ’ ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι
  • Προσελκύονταν από τις γυναίκες περισσότερο απ’ όσο οι ομοφυλόφιλοι
  • Προσελκύονταν από τα δύο φύλα πιο ομοιόμορφα απ’ ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι ή οι ομοφυλόφιλοι άνδρες

Διακρίσεις και στίγμα

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά. Η διχογνωμία που περιβάλλει την ανδρική αμφιφυλοφιλία έχει αποδειχθεί προβληματική για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως bisexual», σχολίασε η Dr Caitlin Ryan, διευθύντρια του Προγράμματος Οικογενειακής Αποδοχής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Και συνέχισε: «Πολλές μελέτες έχουν δείξει αυξημένη απόρριψη και κινδύνους για την ψυχική υγεία των bisexual εφήβων και νέων. Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από την αντίληψη ότι κρύβουν πως είναι ομοφυλόφιλοι. Εξαιτίας αυτής της λανθασμένης αντίληψης γίνονται διακρίσεις εις βάρους τους και στιγματίζονται».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).