Τσουνάμι ο πανικός σε ολόκληρο τον κόσμο για τα εμφυτεύματα στήθους

  • Iatropedia
Τα εμφυτεύματα στήθους βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το σκάνδαλο με την Γαλλική εταιρία PIP (poly implant prothese) έχει πανικοβάλει 30.000 Γαλλίδες και άλλες 50.000 Αγγλίδες που τα έχουν στο στήθος τους ενώ πλέον ο πανικός αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις τσουνάμι και να απασχολεί και τη Αμερική. Βόρεια και Νότια...

Συνολικά 300.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εμφυτεύματα της PIP. Και μετά τον θάνατο στη Γαλλία φοβούνται μήπως το εμφύτευμα διαλυθεί μέσα στο στήθος τους. Το διαδίκτυο και τα γυναικεία περιοδικά είναι γεμάτα διαφημίσεις για χειρουργικές πλαστικές και επεμβάσεις στήθους, όμως οι γιατροί και οι αρμόδιοι για την ιατρική δεοντολογία, έχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα μέσα στο στήθος, αλλά και για πιθανούς κινδύνους που ενδεχόμενα να ελλοχεύουν.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 60 όταν δυο πλαστικοί χειρουργοί από το Τέξας των ΗΠΑ συνεργάστηκαν με την εταιρία Dow Corning Corporation η οποία ειδικευόταν σε θέματα σιλικόνης, προκειμένου να δημιουργήσουν εμφύτευμα για το γυναικείο στήθος. Η πρώτη γυναίκα που έβαλε εμφύτευμα σιλικόνης στο στήθος της ήταν από την Αμερική και η επέμβαση έγινε το 1962. Από τότε και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000.000 γυναίκες έχουν επισκεφτεί τον πλαστικό τους για παρόμοιες επεμβάσεις.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η έρευνα και η αξιοπιστία των εμφυτευμάτων σχεδόν αγγίζει το τέλειο αρκετοί όμως επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, κυρίως για τον χρόνο ζωής. Ας δούμε όμως ένα σύντομο ιστορικό των εμφυτευμάτων στήθους.

Από τη δεκαετία του 60 μέχρι το 1990 δεν είχε μεσολαβήσει κάτι το αξιοπερίεργο. Το 1992 όμως η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία έπρεπε να αποσυρθούν τα εμφυτεύματα σιλικόνης γιατί δεν είχε αποδειχτεί ότι ήταν 100% ασφαλή.

Το 2006 η απαγόρευση αυτή έπαψε να ισχύει με την προϋπόθεση ότι οι εταιρίες θα έπρεπε να παρακολουθούν τις γυναίκες επί τουλάχιστον 10 χρόνια. Και φτάσαμε στο σήμερα όπου στην Βρετανία για παράδειγμα οι πλαστικές επεμβάσεις στο στήθος είναι οι πιο συνηθισμένες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με στατιστικές στη Βραζιλία για παράδειγμα γίνονται 200.000 – 300.000 πλαστικές επεμβάσεις με εμφυτεύματα στήθους, το χρόνο (όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συλλόγου των Πλαστικών χειρουργών της χώρας).

Εκτός από τη σιλικόνη και το αλατούχο διάλυμα που εμφυτεύονται κυρίως με μια τομή κάτω από το μαστό, σε περιπτώσεις μαστεκτομής λόγω καρκίνου, τα εμφυτεύματα είναι από ιστό που προέρχεται από άλλα σημεία του σώματος.

Οι ειδικοί όμως είναι κατηγορηματικοί: “Δεν βάλαμε το εμφύτευμα και τελειώσαμε” λένε. Τα εμφυτεύματα χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα και προσοχή. Η βρετανική υπηρεσία ενημέρωσης για τα εμφυτεύματα τονίζει ότι “τα εμφυτεύματα δεν διαρκούν για μια ζωή. Έχουν ορισμένο χρόνο και διάρκεια. Σήμερα τα σύγχρονα εμφυτεύματα έχουν μέσο όρο ζωής τα 20 με τα 25 χρόνια, δηλαδή 10 χρόνια επιπλέον σε σχέση με εκείνα της δεκαετίας του 60 και του 70”

Στη Βενεζουέλα το πλέον συνηθισμένο δώρο σε μια έφηβη από τους γονείς της είναι τα εμφυτεύματα στήθους κάτι που σημαίνει ότι εκείνες οι γυναίκες θα μπουν 2 φορές στο χειρουργείο για την ίδια επέμβαση σε κάποια φάση της ζωής τους.

Η ίδια υπηρεσία καταγράφει και τα πιθανά προβλήματα που είναι η μόλυνση, η αιμορραγία, η διαρροή αλλά και η αλλοίωση του ιστού του μαστού και η προσωρινή απώλεια της αίσθησης.

Αμερικάνοι ειδικοί προειδοποίησαν φέτος ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον χειρουργική επέμβαση μέσα σε 10 χρόνια, για να αντιμετωπίσουν επιπλοκές όπως η ρήξη και η διαρροή, προβλήματα που εμφάνισαν τα εμφυτεύματα της PIP.

Στις ΗΠΑ και την Αγγλία, το κόστος τοποθέτησης εμφυτευμάτων στήθους υπολογίζεται από 5.000 – 8.000 δολλάρια. Η επέμβαση όμως αποκατάστασης, είναι πολύ συχνά ακριβότερη, πιο περίπλοκη και διαρκεί περισσότερες ώρες, αφού εκτός των άλλων πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα υπάρχοντα σημάδια και στη μετακίνηση ή αφαίρεση των παλαιοτέρων εμφυτευμάτων .