Το στοματικό σεξ είναι επικίνδυνο για τους…άνδρες

  • Iatropedia
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου και κονδυλώματα στις γυναίκες, με το στοματικό σεξ, μπορεί να μεταφερθεί και να μολύνει και την στοματική κοιλότητα των ανδρών ή εν πάση περιπτώσει του ερωτικού συντρόφου μιας γυναίκας που το έχει.

Για την ακρίβεια όσοι απολαμβάνουν να κάνουν στοματικό σεξ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άλλους, να μολυνθούν στο στόμα από τον HPV. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δείχνουν ότι οι άνδρες κινδυνεύουν από καρκίνο του στόματος και του λάρυγγα, περισσότερο από τις γυναίκες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικάνικου ιατρικού Συλλόγου JAMA και οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 5.500 ατόμων ηλικίας 14 έως 69 ετών. Πήραν κυτταρικά δείγματα από τη στοματική τους κοιλότητα και διαπίστωσαν ότι το 10% των ανδρών είχαν μολυνθεί από τον HPV, έναντι μόλις του 3,6% των γυναικών.

Το ενθαρρυντικό, είναι ότι οι περισσότεροι φορείς του ιού δεν θα αναπτύξουν ποτέ καρκίνο στη ζωή τους. Η μόλυνση είναι πιο συνηθισμένη στις ηλικίες 60 – 64 (ποσοστό 11,4%) και 30 – 34 (ποσοστό 7,3%). Ο ιός HPV, προκαλεί την πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου, του πρωκτού, του στόματος, της γλώσσας και του φάρυγγα. Το κάπνισμα και το αλκοόλ, παρεμποδίζουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και είναι σημαντικοί παράγοντες αύξησης του κινδύνου.

Όταν κάποιος μολυνθεί στο στόμα με τον ιό έχει 50% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Όσοι έχουν μολυνθεί με το επικίνδυνο στέλεχος 16 του HPV, είναι 14 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί. Τα τελευταία 30 χρόνια, οι περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και του λαιμού έχουν αυξηθεί αισθητά και υπεύθυνος θεωρείται ο HPV.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί με τα παρατεταμένα φιλιά. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες δεν μπορούν με σιγουριά να πουν για την αντιμετώπιση του ιού HPV στο στόμα, με εμβολιασμό. Έτσι δεν συστήνιυν προληπτικό εμβολιασμό για την προστασία κατά του καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαγνωσμένων περιστατικών καρκίνων του στόματος και του φάρυγγα, λόγω της μόλυνσης από τον HPV, μέχρι το 2020 θα έχει ξεπεράσει τα περιστατικά καρκίνου του τράχηλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του φάρυγγα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τα κονδυλώματα στις γυναίκες στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

το HPV τεστ αντικαθιστά το τεστ Παπανικολάου

ξύδι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

σε έξαρση τα κονδυλώματα στις γυναίκες

SOS…5 ερωτήσεις πριν από την εγχείρηση πέους

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν