Τι προσφέρει η ούρηση μετά την σεξουαλική επαφή και τι όχι

  • Ρούλα Τσουλέα
ούρηση
Πόσο σύντομα μετά το σεξ συνιστάται στις γυναίκες να αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους και γιατί. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Από ποιες καταστάσεις δεν προφυλάσσει η τακτική αυτή.

Αν είστε γυναίκα, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά το σεξ είναι να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την σύσταση και πόσο σημαντική είναι στ’ αλήθεια η ούρηση μετά το σεξ;

«H ούρηση αποτελεί το… πλυστικό μηχάνημα της ουρήθρας», απαντά η Dr. Salena Zanotti,  μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Όταν αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας, τα ούρα απομακρύνουν τα μικρόβια που προσπαθούν να εισβάλλουν μέσω της ουρήθρας στο ουροποιητικό και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ουρολοίμωξης. Ωστόσο η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί πανάκεια. Ούτε θα έρθει το τέλος του κόσμου, αν μια γυναίκα δεν ουρήσει μετά το σεξ».

Οι ουρολοιμώξεις, κυρίως οι κυστίτιδες, είναι πολύ συνηθισμένες μετά το σεξ. Αιτία γι’ αυτό είναι η τριβή από την σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να διασπείρει βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να μεταδοθούν με το στοματικό, το κολπικό ή το πρωκτικό σεξ.

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, λόγω της ανατομίας τους. Η ουρήθρα τους έχει μικρότερο μήκος και βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό απ’ ό,τι στους άνδρες. Οι ιδιαιτερότητες αυτές διευκολύνουν την είσοδο βακτηρίων στο εσωτερικό της και τη μετακίνηση τους προς την ουροδόχο κύστη.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ούρηση μετά το σεξ συνιστάται κυρίως στις γυναίκες ως μέσον πρόληψης (έως ένα βαθμό) των ουρολοιμώξεων. Ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει οριστικά ότι παρέχει αυτό το όφελος, διευκρινίζει η Dr. Zanotti. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σας βλάψει σε κάτι.

Προσοχή όμως. Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή την τακτική, προσπαθήστε να ουρείτε το πρώτο ημίωρο μετά το σεξ. Όταν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά, τα βακτήρια είναι πιθανό να έχουν ήδη εξαπλωθεί, λέει η ειδικός.

Οι άνδρες επίσης δεν θα πάθουν κάτι, αν ουρούν μετά το σεξ, αλλά δεν έχουν να περιμένουν και κάποιο ιδιαίτερο όφελος. Η δική τους ουρήθρα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος από την γυναικεία και έτσι σπανίως παθαίνουν ουρολοιμώξεις λόγω σεξ. Στη δική τους περίπτωση οι συνηθέστερες αιτίες των ουρολοιμώξεων είναι η νεφρολιθίαση και η διόγκωση του προστάτη.

Σε τι δεν βοηθάει

Μολονότι η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες, δεν είναι – όπως προαναφέρθηκε – πανάκεια. Δεν έχει καμία σχέση με την εγκυμοσύνη, ούτε με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τονίζει η Dr. Zanotti.

Το ουρογεννητικό σύστημα δεν είναι ενιαίο, εξηγεί. Άλλο είναι το ουροποιητικό και άλλο το σύστημα των γεννητικών οργάνων. Η ουρήθρα είναι ανεξάρτητη από τον κόλπο και έτσι η ούρηση δεν μπορεί να «ξεπλύνει» τα σπερματοζωάρια από τον κόλπο. Ούτε μπορεί να επηρεάσει τη διέλευσή τους από αυτόν προς τις σάλπιγγες όπου θα γίνει (ή δεν θα γίνει) η σύλληψη.

Για τον ίδιο λόγο η ούρηση δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για να προστατευθείτε από αυτά και από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πρέπει πάντοτε να κάνετε σεξ με προφυλακτικό.

Που οφείλεται το «κάψιμο»

Πολλές γυναίκες που ουρούν μετά το σεξ, αναφέρουν ότι νιώθουν ένα αίσθημα καύσου (κάψιμο). Η αίσθηση αυτή δεν σημαίνει υποχρεωτικώς ότι έχει αρχίσει μια ουρολοίμωξη. Μπορεί απλώς να έχει ερεθιστεί από το σεξ η ουρήθρα ή η ευρύτερη ουρογεννητική περιοχή.

«Ο κολπικός ερεθισμός μοιάζει με την ουρολοίμωξη, με την έννοια ότι προκαλούν παρόμοια συμπτώματα (κάψιμο και συχνουρία)», εξηγεί η Dr. Zanotti. «Αν τα συμπτώματα αυτά υποχωρήσουν σε 1-2 μέρες, πιθανώς οφείλονται σε ερεθισμό. Αν επιμείνουν, μπορεί να οφείλονται σε ουρολοίμωξη».

Σε κάθε περίπτωση, αν παρά την ούρηση μετά το σεξ, εκδηλώνετε συχνά συμπτώματα ουρολοίμωξης, μην τα αγνοήσετε. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν και τι θα μπορούσατε να κάνετε προληπτικά και ποιες θεραπευτικές επιλογές έχετε.

Φωτογραφία: iStock