Στοιχεία σοκ για την σεξουαλική εκμετάλλευση των ανήλικων

  • Iatropedia
Το θέμα που θα διαβάσετε δεν είναι αμιγώς ιατρικό, είναι όμως πέρα για πέρα ανθρώπινο και ανατριχιαστικό. Πενήντα περιστατικά το μήνα, ή αλλιώς 1,7 περιστατικά τη μέρα καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές και αφορούν περιπτώσεις ανήλικων παιδιών που έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση.

Η τηλεφωνική γραμμή 1109 που πληροφορεί για την εμπορία ανθρώπων και η οποία λειτουργεί εδώ και 2 μήνες και τα στελέχη της Α21 καμπάνιας, δέχτηκαν περισσότερα από 100 τηλεφωνήματα απόγνωσης, αλλά και καταγγελίες (μέσα σε 2 μήνες) για περιπτώσεις ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

“Δεχόμαστε καταγγελίες για ύποπτες κινήσεις και παρέχουμε ενημέρωση για την εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα. Βέβαια, πολλοί που ήδη τηλεφώνησαν, κατήγγειλαν περιστατικά που αφορούσαν οικογενειακή βία τους οποίους και παραπέμψαμε στις αρμόδιες αρχές” ανέφερε η πρόεδρος της οργάνωσης, Μαρία Σταμάτη, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουνίου στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενη στον μοναδικό ξενώνα φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων εμπορίας που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από την Α21, η κ.Σταμάτη σημείωσε ότι στα 3,5 χρόνια παρουσίας του έχουν φιλοξενηθεί περίπου 80 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά 14 έως 16 χρόνων.

“Είναι παιδιά που προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες και τα οποία, σε συνεργασία με τα προξενεία τους, επαναπροωθούνται στις χώρες τους ενώ οι γυναίκες προέρχονται από Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία , Νιγηρία” εξήγησε.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης Α21 Campaign, 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας. O μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων που διακινούνται είναι ανήλικα παιδιά, κυρίως κορίτσια, ηλικίας 14 ετών ενώ το 99% των θυμάτων δεν διασώζεται ποτέ. Στην Ευρώπη, μόνο 1 στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.

“Η Ελλάδα, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι κυρίως χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά θύματα. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 40.000 γυναίκες και παιδιά, ηλικίας 12-25 ετών, που είναι θύματα εμπορίας με σκοπό την πορνεία, ενώ λιγότερες από 100 αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μας για την Ελλάδα δείχνουν ότι από τις 246 συλλήψεις διακινητών, μόνο οι 27 καταδικάστηκαν. Δηλαδή, λιγότερο από το 10% των συλληφθέντων. Η πλειοψηφία των θυμάτων στην Ελλάδα προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη τη Ρωσία, και την Αφρική” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης.