Σεξουαλικό- αντισεξιστικό…place to be, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο έχουν αποτελέσει με διάφορες αφορμές, το αντικείμενο σχολιασμών και άρθρων με βασικό θέμα το σεξιστικό περιεχόμενο παρατηρήσεων, νοοτροπιών και σχολίων και βοηθούν τους Βραζιλιάνους να γίνουν πιο ερωτικοί αντί για επιθετικοί!

Σεξουαλικά στερεότυπα τέλος στην Βραζιλία καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η αφορμή για αμφισβήτηση… Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο της εφημερίδας Guardian που αναφέρεται στην Μάρτα, αρχηγό της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, η οποία έχει επισκιάσει τον Νειμάρ!

Και όχι μόνον αυτό, αλλά το πρώτο χρυσό της χώρας κέρδισε η αθλήτρια του Τζούντο Ραφαέλα Σίλβα, μία μαύρη ομοφυλόφιλη που μεγάλωσε σε φαβέλα.

Η πιο σκληρή κριτική έφτασε πάντως, από μία από τις κορυφαίες κολυμβήτριες της Βραζιλίας: «Η Βραζιλία είναι ένα ομοφοβικό, σεξιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό έθνος», δήλωσε η Ζοάνα Μαρανιάο, μετά τις υβριστικές επιθέσεις και απειλές βιασμού που δέχθηκε για την αποτυχία να προκριθεί…

Η Ολυμπιονίκης, που αγωνίζεται για τέταρτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, απειλεί να κινηθεί νομικά κατά όλων εκείνων που χρησιμοποίησαν ύβρεις ή απειλές για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος της.

Η Μαρανιάο, έκανε μάλιστα αναφορά σε δύο από τα πιο εξέχοντα μέλη της Δεξιάς, τον Ζαίρ Μπολσονόρο (που χλεύασε την Ντίλμα για τα βασανιστήρια της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας) και τον Μάρκο Φελιτσιάνο (ο οποίος κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα για σεξουαλική κακοποίηση).

Όμως δεν είναι η μόνη που δέχθηκε τέτοιες επιθέσεις. Η Σίλβα ήταν θύμα ανάλογων ρατσιστικών επιθέσεων από τους συμπατριώτες της στο 2012, όταν είχε αποκλειστεί στους Αγώνες του Λονδίνου.

Η Μαιάνα Φανούτσι, μια φεμινίστρια-αγωνίστρια, λέει η συζήτηση Νειμάρ-Μάρτα ενισχύει εν μέρει τις παραδοσιακές αξίες, γιατί ενοχλείται ο άνδρας να είναι ασθενέστερος από ό,τι μια γυναίκα. «Με κάνει ευτυχισμένη ότι επιτέλους μιλάμε γι ‘αυτό,» είπε η Φανούτσι.

Ταυτόχρονα, φεμινιστικές ομάδες έχουν ξεκινήσει μια online καμπάνια «machistas nao passarao» («η αλαζονεία δεν είναι αποδεκτή») – ενάντια στα σεξιστικά σχόλια!