Σεξ μετά το έμφραγμα: Πότε να μπείτε στο παιχνίδι

  • Iatropedia
Το σοκ του εμφράγματος επηρεάζει τόσο την ψυχολογία όσο και τον τρόπο ζωής των ασθενών. Το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται και τους απασχολεί είναι το σεξ αφού όπως προκύπτει από μελέτες ανησυχούν ότι η ερωτική πράξη θα τους προκαλέσει και άλλο επεισόδιο. Από την πλευρά τους οι θεράποντες ιατροί προσπαθούν να καθησυχάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, που έχουν υποστεί έμφραγμα, επισημαίνοντας τους ότι δεν απειλείται η ζωή τους . Αντίθετα κινδυνεύουν από τις εξωσυζυγικές σχέσεις, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια!

Όπως τεκμηριώθηκε από σχετική μελέτη σε 1879 ανθρώπους και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology περισσότερο από το 50% των ανδρών και το 60% των γυναικών αρνούνται να ακούσουν τις σχετικές συμβουλές των ειδικών όταν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, γεγονός που αυξάνει κατά 40% τις πιθανότητες η σεξουαλική τους ζωή ένα χρόνο μετά το έμφραγμα να είναι ανύπαρκτη.

Για πρώτη φορά δυο παγκόσμιοι οργανισμοί η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), εξέδωσαν οδηγίες για το πότε οι καρδιοπαθείς μπορούν να μπουν στο…ερωτικό παιχνίδι ενώ ήδη δημοσιοποιήθηκαν στις επιθεωρήσεις «Circulation» και «European Heart Journal».

οδηγός …επιβίωσης

Οι νέες οδηγίες αναφέρουν πως όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό ή πάσχουν από οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα επιβάλλεται να ενημερώνονται λεπτομερώς για το σεξ από τον θεράποντα ιατρό τους.

Παράλληλα επισημαίνουν πως παρότι παρέχουν τις κατευθυντήριες γραμμές,η περίπτωση κάθε ασθενή θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά ώστε να προσαρμόζονται οι οδηγίες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Οι συστάσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν τα εξής:

Όσοι έχουν πάθει έμφραγμα δίχως επιπλοκές και δίχως να νιώθουν πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα , μπορούν να αρχίσουν το σεξ έπειτα από μία εβδομάδα.

Όσοι έχουν κάνει μπάι πας γενικώς μπορούν να ξαναμπούν στο παιγνίδι σε διάστημα έξι ή οκτώ εβδομάδων, εφ’ όσον οι πληγές έχουν επουλωθεί πλήρως.

Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ένας ασθενής είναι αρκετά υγιής για σεξουαλική δραστηριότητα, πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ κοπώσεως σε κυλιόμενο διάδρομο, για να ελέγχεται πόση καταπόνηση αντέχει η καρδιά του.

τρώγοντας έρχεται η όρεξη

Βάση των οδηγιών οι ασθενείς πρέπει να ξεκινούν από τα προκαταρκτικά και στη συνέχεια να προχωρούν στις ολοκληρωμένες επαφές.

Εντούτοις στην περίπτωση που κάποιος νιώσει πόνο στο στήθος ή εκδηλώσει άλλα συμπτώματα στη διάρκεια του σεξ, πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό του.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η ενθάρρυνση Οι ασθενείς πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν σεξ όπως συνήθως ή σε μία στάση που τους κάνει να αισθάνονται άνετα. Όσοι όμως έχουν κάνει μπάι πας καλό είναι να αποφεύγουν να βρίσκονται από πάνω, διότι αυτό είναι πιο κοπιαστικό.

Η συζήτηση του γιατρού με τον ασθενή για το σεξ πρέπει να αρχίζει πριν ο ασθενής λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και να συνεχίζεται στη διάρκεια της περιόδου συστηματικής παρακολούθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γράμμα ευγνωμοσύνης σε ένα μαιευτήρα!

Βγάλτε από τoν.. πάγο την σχέση σας! Έρευνα

Όταν το νερό γιατρεύει τους πνεύμονες!

Πόσο επικίνδυνες είναι οι αυξομειώσεις της πίεσης;