Σεξ και εγκυμοσύνη: μύθοι και αλήθειες!

  • Iatropedia
Μπορεί για ορισμένα ζευγάρια το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να είναι αποκρουστικό αλλά αν ο γυναικολόγος δεν το απαγορεύσει δεν υπάρχει λόγος το ζευγάρι να μην έχει ερωτικές επαφές κατά την διάρκεια της. Αρκετοί άντρες φοβούνται να αγγίξουν την έγκυο γυναίκα τους από φόβο μήπως τραυματίσουν ή κάνουν κακό στο έμβρυο. Μάλιστα μερικά ζευγάρια λένε πως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης επιχείρησαν να κάνουν σεξ αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί ένιωθαν να «τους παρακολουθεί» το μωρό!

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί η ερωτική επαφή αποτελεί μια πρώτης τάξης άσκησης αφού κατά την διάρκεια του απελευθερώνονται οι ενδορφίνες οι οποίες χαλαρώνουν και προκαλούν αισθήματα εφορίας.

Οι περιπτώσεις για τις οποίες ο γιατρός μπορεί να συστήσει στο ζευγάρι να απέχει από το σεξ είναι μεταξύ άλλων:

υπάρχει αποβολή στο ιστορικό της εγκύου

έχει προηγηθεί πρόωρος τοκετός

αιμορραγία

περίπτωση πρόδρομου πλακούντα

ανεπαρκής τράχηλος

ρήξη των εμβρυϊκών υμένων (σπάσουν τα νερά)

Ωστόσο για αρκετές γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως ναυτία, ευαισθησία στους μαστούς και έντονη συναισθηματική φόρτιση με συνέπεια να χάνουν την ερωτική τους επιθυμία.

Σε ανάλογη κατάσταση μπορεί να βρεθούν όμως όσο προχωρά η εγκυμοσύνη καθώς μπορεί να νιώθουν άβολα με την σώμα τους ή αισθάνονται έντονους πόνους από τις συσπάσεις της μήτρας στη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή μετά τον οργασμό.

περισσότερο σεξ

Βέβαια όπως έχουν καταλήξει διάφορες έρευνες σε πολλές γυναίκες παρατηρείται αύξηση της ερωτικής επιθυμία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με την αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή της λεκάνης, τα γεννετικά όργανα διογκώνονται, γίνονται υπερευαίσθητα στην αφή και διεγείρονται πολύ ευκολότερα.

μήπως κινδυνεύσει το έμβρυο;

Η άποψη ότι το σεξ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο είναι λανθασμένη. Το έμβρυο προστατεύεται απόλυτα από το αμνιακό υγρό και τους δυνατούς μυς της μήτρας. Δεν μπορεί επομένως να τραυματιστεί .Αν αρχίσει να κλοτσάει λίγο παραπάνω μετά τον οργασμό, αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά της μαμάς χτυπάει πιο δυνατά, κι όχι επειδή καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή αισθάνεται πόνο.

μπορεί ο πελαργός να έρθει νωρίτερα;

Το σπέρμα περιέχει μια ουσία που ωριμάζει τον τράχηλο και βοηθάει τη διαστολή του. Στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης υπάρχει πιθανότητα η ουσία αυτή να δώσει το έναυσμα για τον τοκετό.

Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, όμως, αυτό είναι απίθανο αφού ο τράχηλος θα ωριμάσει μόνο όταν είναι έτοιμος.

Προς το τέλος της κύησης, ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει τις μικροσυσπάσεις Braxton-Hicks, οι οποίες διαρκούν περίπου μισή ώρα. Δεν πρόκειται όμως για τις κανονικές συσπάσεις του τοκετού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: χάνεις ή παχαίνεις;

Κιρσοκήλη. Πότε πραγματικά πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά;

Παυσίπονο τα ψάρια στην …αρθρίτιδα!