Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;

  • Iatropedia
Το κοινό κρυολόγημα αλλά και η γρίπη είναι οι πιο συνηθισμένες απειλές για την υγεία μας το χειμώνα. Κάποιοι την περνούν στο πόδι. Αλλοι όμως κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γρίπη.

Της Ελένης Γ. Μπανιά Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου

Ο ιός της γρίπης απομονώθηκε στους ανθρώπους για πρώτη φορά το 1933.

Πρόκειται για RNA ομάδα ιών. Οι ιοί της γρίπης έχουν αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς γρήγορης μετάλλαξης ώστε να μην αναγνωρίζονται από τα υπάρχοντα αντισώματα.

Οι σοβαρότερες επιδημίες προκαλούνται από ιούς γρίπης της ομάδας Α και αρχίζουν στην αρχή του φθινοπώρου, κορυφώνονται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, διαρκούν περίπου τρεις με τέσσερις μήνες και υποχωρούν εξίσου γρήγορα όπως ξεκίνησαν.

Στην Ελλάδα οι επιδημίες της γρίπης εμφανίζονται κυρίως το χειμώνα.

Η μετάδοση γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω του πταρμού, του βήχα και των μολυσμένων με σταγονίδια αντικειμένων ή χειραψίας.

Ο ιός της γρίπης προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα με χρόνο επώασης μία έως τρεις ημέρες.

Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι ευρύ και κυμαίνεται από το κοινό κρυολόγημα χωρίς πυρετό με ήπια συμπτώματα έως την σοβαρή γρίπη με εξάντληση και επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο.

Οι ενήλικες ασθενείς μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 3-7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά μπορούν να μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η γρίπη είναι αυτοϊώμενη νόσος και υποχωρεί με απλά μέτρα όπως η χρήση αντιπυρετικών, καλή ενυδάτωση και ανάπαυση.

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις όπου η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών όπως οι:

Ασθενείς >65 ετών

Τρόφιμοι γηροκομείων, στρατώνες, φυλακές, σχολεία, παιδικοί σταθμοί

Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ΧΑΠ, άσθμα, καρδιαγγειακή νόσος, μεταβολικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς

Ασθενείς σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες

Ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα

Ανοσοκατεσταλμένοι

Έγκυες, βρέφη και παιδιά

Ασθενείς με AIDS

Κύριες επιπλοκές της γρίπης

1. Πνευμονία: Η πνευμονία μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής ιογενής πνευμονία, προκαλούμενη από τον ίδιο τον ιό της γρίπης είτε δευτεροπαθής βακτηριακή πνευμονία ως επιμόλυνση.

2. Παρόξυνση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας: Η παρόξυνση της ΧΑΠ είναι η οξεία επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου με αύξηση της αναπνευστικής δυσχέρειας, αύξηση της φλεγμονής των αεραγωγών και επιδείνωση της κλινικής εικόνας. Οι εξάρσεις της ΧΑΠ επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη της νόσου επιτυγχάνοντας τη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας του ασθενή. Το 60% των παροξύνσεων συνδέονται µε ιογενή λοίµωξη.

3. Παρόξυνση βρογχικού άσθματος: Το βρογχικό άσθμα χαρακτηρίζεται από αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών και υπεραντιδραστικότητα, το οποίο έχει εξάρσεις και υφέσεις με επεισόδια δύσπνοιας και συριγμού, τα οποία συχνά συνδέονται με ιογενείς λοιμώξεις.

4. Παραρρινοκολπίτιδα, μέση ωτίτιδα

5. Σύνδρομο Reye: Συνδέεται κυρίως με τη χρήση ασπιρίνης σε παιδιά και εφήβους. Μετά το πέρας 2-20 ημερών από την έναρξη της γρίπης ο ασθενής εμφανίζει οξεία εγκεφαλοπάθεια, ηπατική δυσλειτουργία και υπογλυκαιμία. Η θνητότητα εξαρτάται από τη σοβαρότητα προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να φθάσει έως 80%.

6. Μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, πλευρίτιδα.

7. Μυοσίτιδα, ραβδομυόλυση, εγκεφαλίτιδα, σύνδρομο Guillain Barre

8. Eπιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, καρδιαγγειακές επιπλοκές

9. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

10. Θάνατος

Έτσι η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλείες στο νοσοκομείο ή και θανάτους.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους Επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι, ερχόμενοι σε συνεχή επαφή με ασθενείς, είναι κύριοι φορείς του ιού και πολλές φορές ευθύνονται για μετάδοση της γρίπης σε άλλους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συνήθεις προφυλάξεις αποτελούν το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, οι αποστάσεις ασφαλείας από τους ασθενείς και η χρήση μάσκας προσώπου.

Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο περιέχει ετησίως τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο διάστημα.

Η χορήγηση του εμβολίου προστατεύει τους ασθενείς από πιθανή σοβαρή νόσηση από γρίπη τον τρέχοντα χειμώνα.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου προκειμένου να προφυλαχθούν επαρκώς και από την πνευμονιοκοκκική πνευμονία, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς, όμως η πιθανότητα εκδήλωσής της αυξάνεται αν νοσήσουν από γρίπη.

Ελένη Γ. Μπανιά

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Εξειδικευμένη στην Εντατικολογία

Υπ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας

e-mail: bania.eleni@hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κόβει τη διάθεση για σεξ: Έρευνα

Πως ο Δημήτρης Μαυροειδής ''έφτιαξε'' το γόνατό του; Νέα μέθοδος

Σε ποια ηλικία κοιμόμαστε καλύτερα;

Αλήθειες και μύθοι για το μέγεθος των…προσόντων!