Ο ιός του aids συνεχίζει να σκοτώνει! Παγκόσμια Ημέρα

  • Iatropedia
Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων του θανατηφόρου ιού του aids στην χώρα μας. Σήμερα παγκόσμια Ημέρα κατα του Aids βρίσκει την Ελλάδα να έχει χαλαρώσει τα μέτρα προφύλαξης και τα κρούσματα ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κυρίως στην πρωτεύουσα να εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 1981 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έως και τις 31 Οκτωβρίου 2013 διαγνώστηκαν με HIV/AIDS σχεδόν 13.500 άνθρωποι, περισσότερο από το 80% εκ των οποίων είναι άντρες και το σχεδόν 65% ηλικίας 25-44 ετών την εποχή που διαγνώστηκαν.

Από το 2010 έως σήμερα, εξάλλου, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV έχει αυξηθεί σημαντικά: από 5,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν το 2010, έφτασε τα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012, ενώ εφέτος η αντίστοιχη αναλογία είναι έως στιγμής 7,2 φορείς ανά 100.000 πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ο παθολόγος -λοιμωξιολόγος συντονιστής διευθυντή του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS Μάριος Λαζανάς, για το φαινόμενο αυτό ενοχοποιούνται τόσο η χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης όσο και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα.

Και συνέχισε:

«Η κρίση έχει ως συνέπεια να γίνεται κοινή χρήση συριγγών και έτσι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στα κρούσματα HIV/AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ευτυχώς, όμως, αυτό παρατηρείται μόνο στην Αθήνα και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

δεν συμμορφώνονται οι ασθενείς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013 είχαν βρεθεί οροθετικοί 1.041 χρήστες της Αθήνας, με τους 63 από αυτούς να έχουν εκδηλώσει ήδη AIDS και τους 42 να έχουν καταλήξει.

Οι χρήστες-φορείς του ιού HIV έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τους άλλους φορείς, με κυριότερη την ελλιπή συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή, κατά τον κ. Λαζανά. «Σχεδόν οι μισοί δεν κάνουν καν θεραπεία, διότι δεν έχουν μόνιμη στέγη ούτε την κοινωνική στήριξη που χρειάζονται για να την τηρήσουν», λέει.

«Η συμμόρφωση των χρηστών βελτιώνεται κυρίως όταν μπαίνουν σε θεραπευτικά προγράμματα ή προγράμματα υποκατάστασης. Επιπλέον, μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι το 25% των τοξικομανών-φορέων υιοθετούν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, οπότε μπορεί να μολύνουν και άλλους».

Στους υπόλοιπους φορείς, η συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή είναι πολύ υψηλή, καθώς υπερβαίνει το 90%, διευκρινίζει ο κ. Λαζανάς.

Οσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του AIDS, οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις παραμένουν ο κυριότερος. Σχεδόν ένα στα τρία κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης καταγράφονται σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άντρες, ενώ ένα στα δέκα σε ετεροφυλόφιλους.

τρόποι μετάδοσης

Με σεξουαλικές επαφές

Με μολυσμένες σύριγγες

Με μετάγγιση αίματος (σπανίως)

Από την μητέρα στο παιδί (σπανίως)

Δεν μεταδίδεται

Με το φιλί, χειραψία ή απλή επαφή με φορέα

Με τα τσιμπήματα εντόμων

τα στάδια της HIV/AIDS λοίμωξης

Στάδιο 1: Οξεία λοίμωξη

σε τρία στάδια

Σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό HIV, εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία, εξάντληση).

Στάδιο 2: Λανθάνουσα περίοδος

Επί 5-10 χρόνια οι περισσότεροι φορείς δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Αν, όμως, δεν παρακολουθούνται από τον γιατρό και δεν αρχίσουν εγκαίρως θεραπεία, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να εξασθενήσει σημαντικά και να εκδηλώσουν AIDS.

Στάδιο 3: AIDS

Το τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε αυτό το στάδιο σχετίζονται με τις λεγόμενες «ευκαιριακές λοιμώξεις» που εκδηλώνονται στα άτομα με AIDS, όπως η πνευμονία, η φυματίωση και η τοξοπλάσμωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια διάσημα αστέρια έσβησε ο ιός του Aids!

Ποιες αποκαλύψεις κάνουν τα ερωτικά όνειρα;

Πως οι αριθμοί αποκαλύπτουν τα προβλήματα υγείας!

Safe sex: Αλήθειες και Ψέματα!