Νίκησαν το AIDS με μεταμόσχευση μυελού οστών. Συγκρατημένη αισιοδοξία

  • Iatropedia
Η είδηση που αναδημοσιεύει και το BBC και κάνει τον γύρο του κόσμου, γεμίζει αισιοδοξία για άλλη μια νίκη απέναντι στο AIDS. Μια νίκη που ίσως στο μέλλον ανοίξει νέους δρόμους στην καταπολέμηση του ιού. Δύο άνδρες με AIDS, ύστερα από μεταμόσχευση του μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκαν δεν παρουσιάζουν πλέον τον ιό HIV στο αίμα τους. Διαβάστε όμως τι ακριβώς έχει συμβεί...

Οι διαπιστώσεις για το τι συνέβη παρουσιάστηκαν στο International Aids Society Conference και είναι οι εξής: Δυο ασθενείς με AIDS που ήταν φορείς για 30 χρόνια και κρατούσαν τον ιό σε ύπνωση με αντιρετροϊκά φάρμακα, νόσησαν και μετά από λίγο καιρό εμφάνισαν λέμφωμα (καρκίνο). Οι γιατροί για να τον αντιμετωπίσουν αναγκάστηκαν να τους κάνουν μεταμόσχευση μυελού. Λίγο μετά την μεταμόσχευση ο HIV, είχε εξαφανιστεί από το αίμα τους.

Όμως παρά την απρόσμενη αυτή επιτυχία (τον καρκίνο ήθελαν οι γιατροί να καταπολεμήσουν) η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη συγκρατημένη, διότι αυτό έγινε σε ασθενείς με καρκίνο. Η ομάδα του νοσοκομείου Brigham στις ΗΠΑ που έκανε την μεταμόσχευση τόνισε ότι: “είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια θεραπεία, όπως ο ιός θα μπορούσε να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή.” Πάντως οι 2 άνδρες ζουν εδώ και 4 μήνες δίχως να έχουν λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Ο Dr Timothy Henrich δήλωσε στο BBC ότι τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Αλλά διευκρίνισε: «Εμείς δεν μιλάμε ακόμη για θεραπεία. Είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τη μόλυνση με HIV, γιατί κρύβει μέσα του, ανθρώπινο DNA. Ο μυελός των οστών είναι το σημείο όπου δημιουργούνται νέα κύτταρα του αίματος και πιστεύουμε ότι είναι μια σημαντική δεξαμενή για τον HIV. Η μεταμόσχευση που έγινε για άλλο λόγο ίσως να ανοίξει νέους δρόμους”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κουνούπι μπορεί να μεταδώσει τον ιό του AIDS;

Σεξ στην παραλία; Ερωτικό αλλά όχι ασφαλές. Δείτε από τι κινδυνεύετε

Τι είναι το τεράτωμα που “ζούσε” στο μάτι μιας γυναίκας; ΦΩΤΟ

Συμβουλές για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στις διακοπές

Πως θεραπεύονται και εξαφανίζονται οι πανάδες από το δέρμα;