Μύθοι και αλήθειες γύρω από το AIDS

  • Iatropedia
Αλήθεια πόσοι από εσάς έχετε αναρωτηθεί από τι πραγματικά κινδυνεύουμε να κολλήσουμε AIDS και από τι δεν κινδυνεύουμε; Πόσοι από εσάς έτυχε να ξέρετε ότι κάποιος έχει AIDS και απομακρυνθήκατε από δίπλα του, ή το αντίθετο, τον χαιρετήσατε δια χειραψίας, ή τον πήρατε αγκαλιά; Τελικά με τι κολλάει και με τι δεν κολλάει το AIDS; Πόση γνώση ή πόση άγνοια έχουμε πάνω στο θέμα;

Είναι γεγονός ότι το AIDS, είναι μια ασθένεια που μας αφορά όλους. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να μονολογούμε ότι “εμείς είμαστε απέξω, δεν μας αγγίζει”. Δυστυχώς το AIDS, δεν κάνει διακρίσεις. Δεν κοιτά εθνικότητα, φύλλο, χρώμα, κοινωνικό status. Χτυπάει παντού, προσβάλλει τους πάντες. Κυρίως τους… απρόσεχτους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τονίζει ότι πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τον σύζυγο μας, την γυναίκα μας, τον/την σύντροφο μας, τα παιδιά μας και πάνω από όλα την ίδια μας τη ζωή.

Το Α και το Ω είναι να υιοθετήσουμε σωστές σεξουαλικές συμπεριφορές. Και φυσικά εννοούμε ότι η χρήση προφυλακτικού είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας που θα μας προφυλάξει από τον ιό, αφού σε ποσοστό πάνω από 80%, μεταδίδεται με το σεξ.

Το AIDS, μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:

– Όταν κάνουμε σεξ χωρίς προφυλακτικό

– Όταν μοιραζόμαστε ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, βελόνες, σύριγγες, γενικά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το αίμα

– Από την μητέρα που έχει τον ιό HIV, και είναι έγκυος, στο έμβρυο/παιδί της. Το AIDS, μεταδίδεται και με τον θηλασμό.

Το AIDS δεν μεταδίδεται με:

– το αγκάλιασμα

– το φιλί

– την χειραψία

– από αντικείμενα κοινής χρήσης, όπως τα ποτήρια, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα

– από τις τουαλέτες

– από το φτάρνισμα, ή τον βήχα

– από τα ζώα και τα έντομα. Για παράδειγμα τα κουνούπια, δεν μπορούν να τσιμπήσουν κάποιον που έχει τον ιό και μετά όταν πάνε σε κάποιον άλλον, να του τον μεταφέρουν.

– Δεν κολλάμε AIDS, στην θάλασσα ή στην πισίνα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε απλά βασικά πράγματα για την ασθένεια και να μην αφήνουμε το μυαλό μας να παρασύρεται από δεισιδαιμονίες και ψέμματα που δεν ισχύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το AIDS, στο αφιέρωμα του iatropedia

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν