Μία στις τρεις γυναίκες χειρουργοί έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από άνδρα συνάδελφό τους!

  • Ρούλα Τσουλέα
χειρουργεία
Ευρήματα σοκ από βρετανική έρευνα. Καθημερινό φαινόμενο η σεξουαλική παρενόχληση. Αναφέρονται και βιασμοί.

Οι γυναίκες χειρουργοί δέχονται συστηματικά σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση και σε μερικές περιπτώσεις βιάζονται από τους άνδρες συναδέλφους τους, αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS).

Οι ερευνητές λένε ότι η όλη κατάσταση είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Το αντιμετωπίζουν κυρίως οι ειδικευόμενες χειρουργοί εκ μέρους των ιεραρχικά ανώτερών τους ειδικευμένων χειρουργών. Και αυτό δεν είναι κάτι που συνέβαινε κατά το παρελθόν. Συμβαίνει σήμερα στα νοσοκομεία του NHS, αναφέρει το BBC.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών (RCS) χαρακτήρισε τα ευρήματα «πραγματικά σοκαριστικά».

Την σχετική ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ και από την Ομάδα Εργασίας για την Σεξουαλική Ανάρμοστη Συμπεριφορά στη Χειρουργική (WPSMS).

Τα ευρήματα

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Surgery. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις που έδωσαν 1.434 χειρουργοί από τη Βρετανία σε ανώνυμα ερωτηματολόγια. Το 51,5% ήταν γυναίκες.

Τα δύο τρίτα των γυναικών (το 63,3%) είπαν ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από τους συναδέλφους τους. Το ίδιο έχει συμβεί και στο 23,7% των ανδρών χειρουργών.

Οι γυναίκες είπαν ότι τις παρενοχλούσαν παντού – στη δουλειά, στα ιατρικά συνέδρια, ακόμα και στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι σχεδόν η μία στις τρεις γυναίκες χειρουργοί (το 29,9%) έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από συνάδελφό τους.

Τουλάχιστον 11 από τις συμμετέχουσες παραδέχθηκαν ότι έχουν πέσει θύματα βιασμού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι σοβαρά υποτιμημένος σε σύγκριση με τον πραγματικό.

Συνολικά, το 89,5% των γυναικών και το 81% των ανδρών είπαν πως έχουν γίνει μάρτυρες κάποιας μορφής σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς. Μάλιστα το 11% των γυναικών είπαν ότι την ανέχονται, για να μην βλάψουν την σταδιοδρομία τους.

Σφραγισμένα χείλη

Οι χειρουργοί που βιώνουν αυτή την κατάσταση πιστεύουν ότι τα νοσοκομεία δεν κάνουν αρκετά για να τους προστατεύσουν. Φοβούνται επίσης ότι αν αναφέρουν τι συμβαίνει, θα βρεθούν εκείνοι μπλεγμένοι και όχι οι θύτες.

«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι υπάρχει μια κουλτούρα σιωπής γύρω από αυτού του είδους τη συμπεριφορά», αναφέρει το BBC. «Η εκπαίδευση στη Χειρουργική βασίζεται στη μάθηση από ανώτερους ιατρούς στο χειρουργείο. Οι γυναίκες είπαν ότι είναι επικίνδυνο να μιλούν ανοιχτά για εκείνους που έχουν δύναμη και οι οποίοι επηρεάζουν τη μελλοντική σταδιοδρομία τους».

Μολονότι και οι αρκετοί άνδρες χειρουργοί είναι συχνά θύματα ανάρμοστης συμπεριφοράς, η έρευνα καταλήγει πως «άνδρες και γυναίκες χειρουργοί βιώνουν διαφορετικές πραγματικότητες».

Φωτογραφία: iStock