Μάθετε ποιες μυρωδιές είναι αφροδισιακές!

  • Iatropedia
Άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη. Μπορεί συγκεκριμένες τροφές να θεωρούνται κατεξοχήν αφροδισιακές αλλά και ορισμένες μυρωδιές που αναδύουν ορισμένα φρούτα ή τροφές είναι δυνατόν να απογειώνουν την λίμπιντο και να διεγείρουν τις αισθήσεις. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πως επηρεάζουν διάφορες μυρωδιές την ροή αίματος στα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών καθώς η ροή του αίματος αποτελεί σαφή ένδειξη σεξουαλικής διέγερσης.

Αναλυτικότερα δυο μελέτες, που πραγματοποίησε ο νευρολόγος δρ Άλαν Ρ. Χιρς, διευθυντής στο Ερευνητικό και Θεραπευτικό Ίδρυμα Όσφρησης & Γεύσης (SΤΤRF) του Σικάγου και οι συνεργάτες του απέδειξαν ότι οι μυρωδιές που αναδύουν μερικά τρόφιμα μπορεί να είναι αρκετή για να διεγερθούν ερωτικά άνδρες και γυναίκες.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες φαίνεται να διεγείρονται από τον συνδυασμό της μυρωδιάς της λεβάντας, ενώ οι γυναίκες από τη μυρωδιά της καραμέλας και του αγγουριού.

Εξάλλου η αφροδισιαστική αξία της κανέλας είναι γνωστή από παλιότερες μελέτες που είχαν γίνει αφού όπως απεδείχθη τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θεωρείται ότι ενισχύει τη λίμπιντο. Σε μεγάλη ποσότητα όμως είναι τοξική και μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού.

Ανάλογα αποτελέσματα σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, έχει και το μοσχοκάρυδο το οποίο στην ινδική αγιουρβεδική ιατρική θεωρείται ότι αυξάνει τον αισθησιασμό. Ωστόσο, σε μεγάλες δόσεις είναι παραισθησιογόνο και τοξικό.

Εξίσου αφροδισιακή δράση έχει και ο βασιλικός το άρωμα του οποίου είναι δυνατόν να ξυπνήσουν τις αισθήσεις αλλά και το σεξουαλικό ένστικτο.

Τι φταίει

Ο δρ Χιρς δεν έχει καμία σαφή επιστημονική ερμηνεία για τα ευρήματα αυτά, αλλά εικάζει ότι ίσως οι συγκεκριμένες μυρωδιές ανακαλούν στη μνήμη κάποιες καλές αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, με αποτέλεσμα να «φεύγει» το άγχος και οι αναστολές και έτσι να διεγείρεται η ροή αίματος στα γεννητικά όργανα.