Κορωνοϊός: Πως επηρεάζει η καραντίνα την ερωτική διάθεση – Τι δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
ερωτική διάθεση
Περισσότεροι από έξι στους δέκα Έλληνες έχουν δει αλλαγή στην ερωτική επιθυμία τους από τότε που υποχρεωτικά κλείστηκαν σπίτι εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ριζικές αλλαγές (και) στην σεξουαλική ζωή των Ελλήνων έχει φέρει ο κορονοϊός Covid-19 και ιδίως τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Μια νέα ελληνική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την ερωτική διάθεση πολλών ζευγαριών. Και αυτό, παρότι πίστευαν ότι θα επηρεάσει θετικά την σεξουαλική τους ζωή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 600 άνδρες και γυναίκες απ’ όλη τη χώρα. Περισσότερο από το 62% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η καραντίνα ωφελεί την ερωτική ζωή. Ωστόσο μόλις το 28% είπαν ότι όντως έχουν αύξηση στην ερωτική διάθεσή τους.

Διαβάστε ακόμα Σεξ: Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» (και) στην ερωτική ζωή

Κορονοϊός και ενδοοικογενειακή βία: Η άλλη όψη του νομίσματος από τον εγκλεισμό στο σπίτι

Από τους υπόλοιπους, το 35,67% δήλωσαν ότι έχουν μειωμένη ερωτική διάθεση από τότε που ο κορωνοϊός τους ανάγκασε να κλειστούν στο σπίτι. Και το 36,17% είπαν ότι δεν είδαν καμία αλλαγή στην ερωτική διάθεση.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, σχεδόν ο ένας στους τρεις ήταν παντρεμένος, ενώ οι μισοί δεν είχαν παιδιά.

Πόσο συχνά κάνουν σεξ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συχνότητα των ερωτικών επαφών στα ζευγάρια που ανέφεραν ότι κάνουν περισσότερο σεξ. Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 46,33% είπαν ότι κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα.
  • Το 27,33% ότι κάνουν σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Το 14,83% είπαν ότι κάνουν σεξ 3-5 φορές την εβδομάδα
  • Το 11,50% είπαν κάνουν σεξ πάνω από 5 φορές την εβδομάδα

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι πολλές απαγορεύσεις έχουν «φουντώσει» το ερωτικό πάθος» σε μερικά ζευγάρια, δήλωσε ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και επικεφαλής της νέας έρευνας.

Όπως εξήγησε, η αύξηση στην ερωτική διάθεση σε συνδυασμό με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο «δίνει χώρο στη φαντασία και στην ευρηματικότητα να ανθίσουν. Εξάλλου είναι γνωστά τα οφέλη του σεξ στην υγεία. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό, γυμνάζει, προσφέρει ηρεμία».

Οι επιπτώσεις στη σχέση

Τα καλά νέα είναι ότι η καραντίνα που έφερε ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στην σχέση των περισσότερων από εμάς με το ταίρι μας. Στην σχετική ερώτηση, μόλις το 22% είπαν ότι ο εγκλεισμός έχει επηρεάσει αρνητικά τη σχέση τους. Το 37,67% είπαν ότι την έχει επηρεάσει θετικά και το 40,17% ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή.

Το εύρημα αυτό εξέπληξε τους ερευνητές. «Ο εγκλεισμός συνήθως γίνεται αιτία προστριβών για «ψύλλου πήδημα»», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας. «Ξαφνικά το ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια ή το ποιος θα μαζέψει τα πιάτα μπορεί να πυροδοτήσει έντονους καβγάδες, που έστω και για λίγο απομακρύνουν το ζευγάρι. Μπορεί αυτά τα ευρήματα να τα βλέπουμε, επειδή βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της καραντίνας και οι σύντροφοι αντέχουν».

Πάντως οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι συνθήκες εγκλεισμού μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις. Το σχεδόν 68% εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η καραντίνα μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αύξηση των διαζυγίων.