Κορωνοϊός: Κίνδυνος και για παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Εδώ και 10 ημέρες δεν λειτουργεί η εταιρεία που παράγει το ένα πέμπτο των προφυλακτικών παγκοσμίως. Ενδεχόμενη έλλειψη μπορεί να διαρκέσει επί μήνες. Απειλούνται και ανθρωπιστικά προγράμματα στην Αφρική.

Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη και με έλλειψη προφυλακτικών, καθώς δεν λειτουργεί εξαιτίας του η εταιρεία που παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες παγκοσμίως.

Η εταιρεία Karex Bhd της Μαλαισίας παράγει το 20% της παγκόσμιας αγοράς προφυλακτικών. Ωστόσο τις 10 τελευταίες ημέρες η παραγωγή έχει σταματήσει στα τρία εργοστάσιά της. Ο κορωνοϊός ώθησε την κυβέρνηση της Κουάλα Λουμπούρ να διατάξει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, για να παρεμποδιστεί η διασπορά του.

Διαβάστε ακόμα Σεξ: Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» (και) στην ερωτική ζωή

Σεξ: Ένας στους δύο Έλληνες βρίσκει σύντροφο μέσω dating apps

Η διακοπή της παραγωγής σημαίνει πως ήδη έχουν διατεθεί στο εμπόριο 100 εκατομμύρια λιγότερα προφυλακτικά απ’ ό,τι θα έπρεπε.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα προφυλακτικά της Karex τροφοδοτούν εταιρείες όπως η Durex και συστήματα Υγείας όπως το βρετανικό NHS. Διανέμονται επίσης από προγράμματα όπως το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό.

«Θα δούμε σύντομα μια παγκόσμια έλλειψη σε προφυλακτικά κι αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε ο Goh Miah Kiat, εκτελεστικός διευθυντής της Karex. Όπως εξήγησε, τα προφυλακτικά της εταιρείας διανέμονται σε πολλά ανθρωπιστικά προγράμματα στην Αφρική. Με τα εργοστάσια κλειστά, όμως, μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη που θα διαρκέσει όχι μία-δύο εβδομάδες ή έναν μήνα, αλλά πολλούς μήνες.

Ο κορωνοϊός δημιουργεί πρόβλημα και σε άλλες χώρες

Η Μαλαισία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας με τα περισσότερα ενεργά κρούσματα. Ο κορωνοϊός έχει μολύνει 2.161 ανθρώπους και έχει κοστίσει τη ζωή 26. Η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 14 Απριλίου.

Οι τρεις άλλοι μεγάλοι παραγωγείς προφυλακτικών (Κίνα, Ινδία, Ταϋλάνδη) επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Κίνα έχει κλείσει εδώ και μήνες τα εργοστάσιά της και τα ξανανοίγει σταδιακά. Η Ινδία και η Ταϋλάνδη βλέπουν καθημερινά την επιδημία να εντείνεται στα εδάφη τους. Επομένως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.