Είστε σίγουροι πως ξέρετε όσα χρειάζεται για το ΑΙDS;

  • Iatropedia
Όλοι γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για το πώς μεταδίδεται και πώς να προστατευτούμε από το AIDS. Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις παιδιών που εμφάνισαν AIDS. Με ποιους τρόπους μπορούν να μολυνθούν τα παιδιά; Υπάρχει τρόπος να προστατευτείς και να προστατεύσεις και το παιδί σου από το AIDS;

Στο τέλος του 2009, υπήρχαν 2,5 εκατομμύρια παιδιά με τον ιό του AIDS/HIV σε όλο τον κόσμο και 400.000 παιδιά μολύνθηκαν με τον ιό HIV το 2009.

Υπολογίζεται ότι:

– Από τα 1,8 εκατ. άτομα που πέθαναν από AIDS το 2009, ένα στα επτά ήταν παιδιά. Κάθε ώρα, περίπου 30 παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας του AIDS.

– Υπάρχουν περισσότερα από 16 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών που έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς από το AIDS.

– Σχεδόν 9 στους 10 παιδιά με HIV / AIDS,ζουν στην υποσαχάρια Αφρική .

Μερικά από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να περάσουν από τη μάνα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στο παιδί κατά την ώρα του τοκετού. Μερικά μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο μέσα στη κοιλιά άλλα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ανάπτυξη του παιδιού, προβλήματα υγείας του νεογέννητου, που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και το θάνατο.

Πώς μολύνονται τα παιδιά:

1. Από τη μητέρα στο παιδίΕννέα στα δέκα παιδιά που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV έχουν μολυνθεί μέσω της μητέρας τους, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Για την πρόληψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί του ιού HIV, τα αντιρετροϊκά φάρμακα που χορηγούνται στη μητέρα πριν από τη γέννηση και κατά τη διάρκεια του τοκετού, θεωρείται η ασφαλέστερη πρόληψη. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εξαλείψει σχεδόν τον κίνδυνο της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί.

2. Οι μεταγγίσεις αίματος

Στις πλουσιότερες χώρες το πρόβλημα αυτό έχει σχεδόν εξαλειφθεί, αλλά σε κοινότητες με περιορισμένους πόρους είναι ακόμα ένα ζήτημα.

3. Ενέσιμη χρήση ναρκωτικών

Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου χρήση των ναρκωτικών είναι αυξημένη η εξάπλωση του ιού AIDS/HIV έχει ξεπεράσει κάθε “προσδοκία” στα παιδιά!

4. Η σεξουαλική μετάδοση

Η σεξουαλική μετάδοση δεν αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων του παιδιού, αλλά σε ορισμένες χώρες όπου τα παιδιά είναι σεξουαλικά ενεργά σε μια νεαρή ηλικία είναι δυνητικά ευνοϊκό για τη σεξουαλική εξάπλωση του HIV μεταξύ των παιδιών, ιδίως σε Χώρες όπου η χρήση του προφυλακτικού είναι χαμηλή και η εξάπλωση του ιού HIV είναι υψηλή.

Ποιος χρειάζεται την πρόληψη του HIV

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί με τον ιό HIV.

Ποιοί παράγοντες συμβάλουν στην πρόληψη:

* Η μονογαμική σχέση

* Συστηματική και σωστή χρήση προφυλακτικού σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, σε όλη την διάρκειά της.

* Αποφυγή χρησιμοποιημένων βελονών

* Εκπαίδευση σε γυναίκες με HIV λοίμωξη

* Αποφυγή θηλασμού από μητέρες με HIV λοίμωξη.

Δεν κινδυνεύουμε με οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, με την αγκαλιά και το φιλί.

Φυσικά δεν μεταδίδεται ΠΟΤΕ με τη χειραψία ή με αντικείμενα κοινής χρήσεως (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα)

Δεν θα κολήσουμε απο την χρήση της τουαλέτας, η απο τα έντομα και τα ζώα και βέβαια απο την πισίνα ή τη θάλασσα

Μη φοβηθείτε να πλύνετε τα ρούχα σας σε κοινό πλυντήριο

Η θεραπεία του HIV στα παιδιά επιβραδύνει την πρόοδο της λοίμωξης από τον HIV και επιτρέπει σε παιδιά που έχουν μολυνθεί να ζήσουν πολύ περισσότερο και υγιέστερα.

Όμως, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παιδιών που θα μπορούσαν να επωφελούνται από αυτή τη θεραπεία στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, δεν έχουν το φάρμακο!!!

Δείτε επίσης:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την HIV λοίμωξη

Επτά μύθοι για το AIDS

Προφυλακτικό: είναι απαραίτητο και γιατί;

Διαβάστε περισσότερα για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα στην Εγκυκλοπαίδεια

Η οικογενειακή βία κάνει τα παιδιά επιθετικά

Παιδικό ατύχημα: Πώς να το αποτρέψετε

Ιώσεις: Πώς να προστατεύσω το παιδί μου;