Υπόθεση καθαρά χέρια στο σεξ!

  • Iatropedia
Το ήμισυ του παντός για την πρόληψη των διαφόρων ασθενειών θεωρείται από τους επιστήμονες το σωστό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Τα καθαρά χέρια αποτελούν ασπίδα προστασίας από την μετάδοση και εξάπλωση των διαφόρων ασθενειών. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας οι οποίοι ενώ γνωρίζουν την αναγκαιότητα αυτή ξεχνούν ή παραμελούν να καθαρίσουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι μετά από την επίσκεψη τους στην τουαλέτα ή πριν ξεκινήσουν να ασχολούνται με το μαγείρεμα.

Υπάρχουν και χειρότερες καταστάσεις όπου πολλές γυναίκες ακολουθούν όλους τους κανόνες υγιεινής πιστεύοντας ότι έτσι ότι δεν θα μολυνθούν από κολπίτιδες και άλλες γυναικολογικές παθήσεις αλλά αγνοούν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών πριν και μετά το σεξ!

Μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, στην Αυστραλία απέδειξε μεταξύ άλλων ότι ένα στα τέσσερα ζευγάρια δεν πλένει τα χέρια του πριν τις ερωτικές περιπτύξεις του με συνέπεια να μεταδίδουν μικρόβια στον/ην σύντροφο.Η ίδια μελέτη απέδειξε ότι επιβάλλεται να πλένονται τα χέρια πριν ή μετά από κάθε ερωτική επαφή αφού μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες.

Όπως εξάλλου προκύπτει από τις παρατηρήσεις των ειδικών επιστημόνων τα χέρια είναι η κύρια πηγή μετάδοσης παθογόνων μικροβίων που προκαλούν δερματικές, αναπνευστικές, γαστρεντερικές κι άλλες λοιμώξεις. Έτσι κρίνεται αναγκαίο το συστηματικό πλύσιμο τους με νερό και σαπούνι για τη διατήρηση της καλής υγείας

Οι μελετητές τεκμηρίωσαν ακόμη ότι το πλύσιμο των χεριών πριν από κάθε σεξουαλική επαφή είναι βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως για παράδειγμα ο έρπης αλλά και άλλες λοιμώξεις.

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών παιχνιδιών όπου τα δάχτυλά παίζουν το πρωταρχικό ρόλο ενδεχομένως να μεταδώσουν μικρόβια στην περιοχή των γενετικών οργάνων και να εμφανισθεί κάποια λοίμωξη. Παράλληλα το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι λόγω του ph του εξουδετερώνει το σπέρμα.

οδηγίες πλυσίματος

Οι επιστήμονες συστήνουν να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό κι όχι κρύο νερό γιατί έτσι σκοτώνονται πιο εύκολα τα μικρόβια.

Χρησιμοποιείστε σαπούνι κατά προτίμηση υγρό σαπούνι και τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα.

Μην παραμελείτε να καθαρίζετε ακόμη και τα αφανή σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα ή και κάτω από τα νύχια και φυσικά να βγάζετε τα δακτυλίδια.

Μετά από το σαπούνισμα ξεπλύντε τα με καθαρό τρεχούμενο νερό.

Σκουπίστε τις παλάμες με μια καθαρή πετσέτα, χαρτί τουαλέτας ή στεγνώστε τα στο σεσουάρ μπάνιου.

Καλό θα ήταν να κλείνετε τη βρύση με χαρτί προκειμένου να εμποδίσετε τα μικρόβια να επιστρέψουν στα χέρια σας.