Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

  • Ρούλα Τσουλέα
σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Εκστρατεία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας για τα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ.

Μία ιδιαιτέρως ευφάνταστη ενημερωτική εκστρατεία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα διεξάγει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), επιθυμώντας να ενημερώσει μικρούς και μεγάλους για παθήσεις που εν πολλοίς δεν γνωρίζουν.

Με όχημα τις… αρχαιοελληνικές χλαμύδες, τους πλανήτες και τα πετρώματα, η ΕΔΑΕ έχει αναρτήσει διαφημιστικές αφίσες σε συρμούς του Μετρό, καθώς και posts και stories στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ενημερώσει όσο περισσότερους πολίτες μπορεί για:

  • Τα χλαμύδια
  • Τα κονδυλώματα
  • Τη γονόρροια
  • Τη σύφιλη
  • Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η εκστρατεία αφορά όλα τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω στη χώρα μας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σεξουαλικής συμπεριφοράς, επισημαίνει η ΕΔΑΕ σε ανακοίνωσή της.

Όπως εξηγεί η ΕΔΑΕ, το 20% των νέων στην Ελλάδα αρχίζουν την σεξουαλική τους ζωή στα 16 τους χρόνια ή νωρίτερα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», από τους εφήβους αυτούς:

  • Το 44,3% αρχίζει την σεξουαλική του ζωή σε ηλικία 14 ετών
  • Το 33% την αρχίζει στα 15 έτη

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αφορούν όλους τους σεξουαλικώς ενεργούς ανθρώπους, ακόμα και όσους μόλις αρχίζουν τη σεξουαλική τους ζωή. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος στιγματισμού των πασχόντων από αυτά, επισημαίνει η ΕΔΑΕ.

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ποια αυξάνονται

Αν και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο ιατρό, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αυτή προϋποθέτει την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού για τους τρόπους προστασίας.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε σημαντική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, κυρίως της σύφιλης και της βλεννόρροιας», αναφέρει η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισολογίας ΕΚΠΑ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, ταμίας του ΔΣ της ΕΔΑΕ. «Τα κονδυλώματα παρουσιάζουν μείωση της συχνότητάς τους μόνο στις χώρες όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)».

Όπως εξηγεί, η πρόσφατη στην Ελλάδα επέκταση του εμβολιασμού εναντίον του HPV και στα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κονδυλωμάτων και στη χώρα μας.

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η ενημερωτική εκστρατεία

Η ΕΔΑΕ επέλεξε για τη διεξαγωγή της ενημερωτικής εκστρατείας της τον Ιούνιο, διότι σηματοδοτεί την έλευση του καλοκαιριού – της κατ’ εξοχήν εποχής της ξεγνοιασιάς και των νέων γνωριμιών.

Εκτός από τις διαφημίσεις στο Μετρό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, TikTok), η εκστρατεία ακούγεται και στα ερτζιανά, με ραδιοφωνικό σποτ. θα βρεθεί επίσης στο Pride, καθώς ενημερωτικό έντυπο θα φτάσει σε 8.000 αποδέκτες.

Επιπλέον, στο πλαίσιό της θα σταλεί:

  • Ενημερωτικό έντυπο και αφίσα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία   της χώρας.
  • Ενημερωτικό υλικό στις αίθουσες αναμονής στα ιατρεία των δερματολόγων – αφροδισιολόγων.
  • Ενημερωτικό υλικό στους φοιτητές αλλά και στο προσωπικό Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΔΑΕ για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θα φιλοξενηθεί επίσης σε τηλεοπτική και ραδιοφωνική εκπομπή με συνεντεύξεις που θα παραχωρήσουν ο πρόεδρος και η ταμίας της ΕΔΑΕ.

Η έγκαιρη προσέλευση στον δερματολόγο-αφροδισιολόγο ιατρό οδηγεί στη γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί. Συμβάλλει επίσης τόσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς, όσο και στη μείωση της μετάδοσής τους.

Η ενημερωτική εκστρατεία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Περισσότερες πληροφορίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της ΕΔΑΕ.