Επώδυνο σεξ λόγω κολπικής ξηρότητας; Όχι πια

  • Iatropedia
Η Νικολέτα Δ, είναι μια γυναίκα 42 ετών με πρόβλημα στις ωοθήκες. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και να τις αφαιρέσει. Λίγο καιρό μετά, ο κόλπος της παρουσίασε έντονη ξηρότητα. Ο γιατρός της είπε, ότι πάσχει από ατροφική κολπίτιδα, πάθηση που εμφανίσθηκε μετά την επέμβαση. Η Νικολέτα σωματικά ένιωθε χάλια. Δεν μπορούσε να ευχαριστηθεί το σεξ, πονούσε απίστευτα, είχε έντονο κνησμό στα γεννητικά της όργανα, πάθαινε φλεγμονές στο ουρογεννητικό και ένιωθε συνέχεια ένα κάψιμο. Η ατροφική κολπίτιδα είναι μια πάθηση του κόλπου που οφείλεται στην μείωση των οιστρογόνων και η οποία όμως με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να καταπολεμηθεί.

Η πάθηση αυτή ενδέχεται να εμφανιστεί και σε γυναίκες που υποβάλλονται σε αντιοιστρογονικές θεραπείες ή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία αλλά και σε γυναίκες μετά τον τοκετό ή κατά το θηλασμό. Πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 10-40% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν συμπτώματα ατροφικής κολπίτιδας, ωστόσο μόνο το 20-25% αυτών συμβουλεύονται το γιατρό τους για την πάθηση αυτή.

Οι γιατροί έχουν διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την ατροφική κολπίτιδα. Οι πλέον ενδεδειγμένοι είναι 3. Η θεραπεία της ορμονικής αποκατάστασης, τα τοπικά λιπαντικά μέσα και τα τοπικά ενυδατικά μέσα. Για να έχουν αποτέλεσμα οι μέθοδοι αυτές οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες να τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής που έκαναν μέχρι στιγμής και να βελτιώσουν και την ποιότητα τους.

Σε ότι έχει να κάνει με τα τοπικά λιπαντικά μέσα, πρόκειται για ένα είδος θεραπείας, που δεν έχει μακροχρόνιο θεραπευτικό αποτέλεσμα αλλά λειτουργεί ανακουφιστικά και στιγμιαία. Τα τοπικά ενυδατικά μέσα όμως, προσφέρουν μακροχρόνια ενυδάτωση του κολπικού βλεννογόνου, αφού εισέρχονται σε αυτόν και δεν δρουν επιφανειακά. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη επιλογή για γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αφού η χρήση τοπικών ενυδατικών μέσων σε τακτική βάση, επιτυγχάνει ισοδύναμη αποτελεσματικότητα με την τοπική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της ατροφικής κολπίτιδας π.χ. κνησμός, επώδυνη σεξουαλική επαφή κ.α

Το υαλουρονικό οξύ, είναι ένα φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και συμβάλλει στην ενυδάτωση, επούλωση και αποκατάσταση του κολπικού βλεννογόνου. Τα κολπικά υπόθετα Xaluron, που έχουν σαν βάση το υαλουρονικό οξύ μπορούν να θεραπεύσουν την ατροφική κολπίτιδα, να ανακουφίσουν τις γυναίκες από την κολπική ξηρότητα και να βελτιώσουν τομείς όπως ο σεξουαλικός, βοηθώντας την γυναίκα να μην πονάει, να μην νιώθει κνησμό να μην νιώθει κάψιμο και όλα αυτά χωρίς καμία παρενέργεια στον οργανισμό της.

H θεραπεία με Xaluron μπορεί να εφαρμόζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η επουλωτική δράση του υαλουρονικού οξέος αρχίζει περίπου 2 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας και φτάνει στον μέγιστο βαθμό την εικοστή ημέρα. Tο Xaluron® εκτός από υαλουρονικό οξύ, περιέχει και φυτικά εκχυλίσματα καλέντουλας, αλόης, Centella, Melaleuca και τεϊόδεντρου, ουσιών γνωστών για την καταπραϋντική ή αντισηπτική δράση τους.

Τα κολπικά υπόθετα Xaluron είναι εύκολα στη χρήση, με εφαρμογή 1 κολπικού υποθέτου κάθε βράδυ. Το Xaluron είναι Ελληνικό ιατροτεχνολογικό προϊόν (CE) και πωλείται στα φαρμακεία. Η εταιρία HELP ΑΒΕΕ που παράγει το Xaluron, είναι μια Ελληνική φαρμακευτική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1971. Έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες. Η εξαγωγική της δραστηριότητα επεκτείνεται σε χώρες στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή , την Ασία και την Αφρική.