Έφηβοι: Πιο πιθανό το σεξ χωρίς προφυλάξεις όταν ξενυχτάνε

  • Ρούλα Τσουλέα
σεξ χωρίς προφυλάξεις
Η έλλειψη ύπνου ωθεί τους εφήβους σε ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις ή να κάνουν σεξ υπό την επήρεια αλκοόλ, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η έλλειψη ύπνου ωθεί τους εφήβους σε ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Και αυτό διότι η κόπωση ως φαίνεται τους κάνει πιο παρορμητικούς και με μειωμένες αντιστάσεις. Έτσι, είναι ευκολότερο να λάβουν κακές αποφάσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη ύπνου είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένη στην εφηβεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι έφηβοι δεν φθάνουν τις συνιστώμενες 8-10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ στις ηλικίες έως 17 ετών. Ούτε κοιμούνται 7-9 ώρες μετά τα 17 έτη.

Ο ανεπαρκής ύπνος όμως έχει συνέπειες. Σε αυτές ως φαίνεται πρέπει να προστεθούν οι ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Health Psychology.

Χρόνια έλλειψη ύπνου

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 1.850 εφήβους από τη Νότια Καλιφόρνια. Την περίοδο 2013-2017 οι έφηβοι συμπλήρωσαν τέσσερις φορές ειδικά ερωτηματολόγια για τον ύπνο και τη ζωή τους. Το 2013 η μέση ηλικία τους ήταν τα 16 έτη (σ.σ. στις ΗΠΑ η ηλικία ενηλικίωσης είναι τα 21 έτη).

Οι έφηβοι ανέφεραν πόσες ώρες κοιμόντουσαν τις καθημερινές και πόσο τα Σαββατοκύριακα. Ανέφεραν επίσης εάν είχαν κάνει χρήση αλκοόλ ή ουσιών, καθώς και αν είχαν κάνει σεξ με ή χωρίς προφυλακτικό.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η πλειονότητα κοιμόντουσαν λιγότερο από 7,5 ώρες τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Στην πραγματικότητα, μόνο το 26% των εφήβων κοιμόντουσαν επαρκώς έστω δύο νύχτες την εβδομάδα, φθάνοντας τις 8,5 ώρες κάθε μία από αυτές.

Όσοι έφηβοι δεν κοιμόντουσαν καμία νύχτα της εβδομάδας αρκετά, είχαν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό ή σεξ μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Το εύρημα αυτό δεν εξέπληξε τους ερευνητές. «Οι έφηβοι που δεν κατορθώνουν να κοιμηθούν τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα ή 9-10 έστω το Σαββατοκύριακο πάσχουν ουσιαστικά από χρόνια έλλειψη ύπνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Wendy Troxel. «Προγενέστερες μελέτες, όμως, έχουν συσχετίσει την χρόνια έλλειψη ύπνου με διαταραγμένη ικανότητα λήψεως αποφάσεων και παρορμητικότητα. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ότι θα επηρεάζεται και η σεξουαλική συμπεριφορά τους».

Το σεξ χωρίς προφυλάξεις ή/και υπό την επήρεια αλκοόλ σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι καταστροφική για τους εφήβους και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν