Από ποιο αφροδίσιο νόσημα κινδυνεύουν οι απρόσεκτοι στο σεξ

  • Iatropedia
Προτιμούν κυρίως τους νέους που δεν λαμβάνουν καμία προφύλαξη στις σεξουαλικές τους επαφές.Ο λόγος για τα χλαμύδια τα οποία αποτελούν το πιο συνηθισμένο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα.Αν η νόσος διαγνωσθεί έγκαιρα θεραπεύεται σχετικά εύκολα σεδιαφορετική περίπτωση όμως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στειρότητα. Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε από πρώτο χέρι τα πάντα γύρω από τα άγνωστα και επικίνδυνα χλαμύδια.

Προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, το οποίο μεταδίδεται από τα υγρά ή τα τοιχώματα του κόλπου των μολυσμένων γυναικών ,και το έκκριμα της ουρήθρας ή και το τοίχωμα του έξω στομίου της ουρήθρας των μολυσμένων ανδρών.

Μεταδίδεται μεταξύ των ερωτικών συντρόφων αλλά και από τη μητέρα στο νεογέννητο προκαλώντας παθήσεις των ματιών (τράχωμα), των πνευμόνων και των αυτιών.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των χεριών, για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την επαφή τους με τα γεννητικά όργανα, προκαλώντας συνήθως επιπεφυκίτιδα. Το 70% περίπου των μολυσμένων παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν θεραπευτεί τυχαία, λαμβάνοντας θεραπεία με μακρολίδες (ερυθρομυκίνη, αζιθρομυκίνη) για άλλη λοίμωξη.

Στο 65% των ανδρών που εκδηλώνουν ουρηθρίτιδα ,ανεξάρτητα του αιτίου, συνυπάρχουν και χλαμύδια.

Ποια τα συχνότερα συμπτώματα και τι προκαλούν;

Εκκρίσεις από το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό.

Kαύσος στην ούρηση.

Πόνος κατά την επαφή και άλγος στην περιοχή της λεκάνης στις γυναίκες.

Πόνος στους όρχεις στους άνδρες.

Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν επίσης εκτός της επιπεφυκίτιδας ,φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ,φλεγμονές στο ορθό επιδιδυμίτιδα στους άνδρες και σοβαρή φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και των εξαρτημάτων στη γυναίκα προκαλώντας ακόμα και στείρωση.

Ποια η θεραπεία τους;

Η θεραπεία τους είναι απλή με κοινά αντιβιοτικά ,και καλό θα ήταν να ακολουθεί ένα μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας εκρίζωσης σε υποτροπές ή υπογόνιμα ζευγάρια .Επίσης κατά κανόνα λαμβάνει αγωγή και ο σεξουαλικός σύντροφος.

Σαν μέσο πρόληψης ,είναι απαραίτητη η σωστή χρήση προφυλακτικού σε πολυγαμικούς ή «προβληματισμένους» μονογαμικούς ,το πλύσιμο των χεριών μετά την ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα, αποφυγή επαφής σε οφθαλμοφανές πρόβλημα, συχνή εξέταση για χλαμύδια στις εγκύους και σε όσους αλλάζουν συχνά ερωτικό σύντροφο.

Δημήτριος Μπορούσας Χειρουργός ουρολόγος-Ανδρολόγος

www.borousas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα συχνότερα ατυχήματα που μπορεί να πάθουμε στο σεξ. Όλη η λίστα

Έρευνα για την υπογονιμότητα: ποιες είναι οι κλινικές εξετάσεις (μέρος 5ο)

Τι παθαίνει κάποιος με στένωμα ουρήθρας;

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν