Αδιάβαστοι στο ..σεξ οι έφηβοι!

  • Iatropedia
Μπορεί το σεξ για τους έφηβους να μην αποτελεί ταμπού αφού τα έχουν ''δει όλα'' στο διαδίκτυο αλλά εξακολουθούν να έχουν την ίδια άγνοια σε βασικά θέματα όπως οι συνομήλικοι τους πριν από είκοσι χρόνια. Στην ίδια τάξη μένουν οι έφηβοι καθώς έχουν ελλιπή γνώση για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ η χρήση ναρκωτικών σε συνδυασμό με το αλκοόλ τους καθιστά υποψήφιους για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στην ηλικία των 40 ετών. Στο άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για το τι έδειξε έρευνα της Ιταλικής Εταρείας Ουρολογίας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.000 εφήβων.

Του Πέτρου Γεωργιτσογιαννάκου Ιατρού

Για τους εφήβους σήμερα το σεξ δεν είναι ταμπού, μιλούν για αυτό με πλήρη ελευθερία, γι 'αυτούς η πράξη δεν έχει άλλα μυστικά, επειδή έχουν ήδη τα έχουν δει όλα στο Διαδίκτυο σε απευθείας σύνδεση ή σε φωτογραφίες.

Στην πραγματικότητα δεν έχουν την ίδια ντροπή, τους φόβους και τις ανασφάλειες, αλλά όμως διακατέχονται από την ίδια άγνοια για το θέμα όπως οι συνομήλικοι τους πριν από είκοσι χρόνια, όπως αποδεικνύεται σε μια ιταλική μελέτη που διεξήχθη σε περίπου 5.000 έφηβους, της οποία τα αποτελέσματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ιταλικής Εταιρείας Ουρολογίας, κατά την παρουσίαση της νέας εκπαιδευτικής εκστρατείας που χρηματοδοτείται από το Planet Man SIU.

Προφυλακτικό

Η έρευνα αποκαλύπτει, για παράδειγμα, ότι το 28% των εφήβων δεν έχουν αγοράσει προφυλακτικό και από τους υπόλοιπους μόνο ένας στους τρεις το χρησιμοποιεί πάντα κατά τη σεξουαλική επαφή. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι η πλειοψηφία χρησιμοποιεί το προφυλακτικό μόνο για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και μόλις το 7 τοις εκατό των εφήβων γνωρίζουν ότι είναι η κύρια μέθοδος για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

«Η πραγματική τραγωδία είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες οι νέοι ομολογούσαν την άγνοια τους, αλλά σήμερα, χάρη στο διαδίκτυο και την συνεχή συζήτηση για το σεξ με τους φίλους τους πιστεύουν ότι δεν έχουν τίποτα να μάθουν και αυτό τους εκθέτει σε μεγαλύτερο αριθμό των κινδύνων», σημειώνει ο συντονιστής της έρευνας.

Άγνωστοι κίνδυνοι:

Τα παιδιά είναι εντελώς απληροφόρητα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν: το 73% δεν γνωρίζουν καν τα κύρια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, και 1 στα 3 πιστεύουν ότι είναι ένα μικρό πρόβλημα, το οποίο δεν τα αφορά.

«Στην πραγματικότητα, τα τελευταία 5 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης αυτών των ασθενειών μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί και οι νεαρές μητέρες είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο παντού:

για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία…», λέει ο Giuseppe Mele, Πρόεδρος Paidοss .

«… όχι για να διδάξει τη φυσική πράξη, αλλά για να εκπαιδεύσει τους νέους να σέβονται ο ένας τον άλλο» – προσθέτει Ciro Basile Fasolo, ουρολόγος, σεξολόγος και διευθυντής του Εργαστηρίου για την επικοινωνία στην Ιατρική στο Τμήμα Clinical and Experimental Medicine, University of Pisa.

«Ακόμα δεν ξέρουν ποιος είναι ο ουρολόγος»:

Πριν από 15 χρόνια μόλις το 3% των νέων ανθρώπων ήξεραν τι είναι ο ουρολόγος ενώ σήμερα είμαστε ακόμα στο ελάχιστο 13% . Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι 1 στους 3 εφήβους ή παιδιά έχει μια νόσο που άπτεται της Ουρολογίας – Ανδρολογίας, ιδιαίτερα κιρσοκήλη (διάταση των φλεβών του όρχεως, η οποία αυξάνει την τοπική θερμοκρασία και μακροπρόθεσμα η βλάβη διαταράσσει το σπέρμα) και κρυψορχία.

Πρόκειται κυρίως για διαταραχές που διαγιγνώσκονται μέσα σε λίγα λεπτά και μπορούν να επιλυθούν σωστά και χωρίς συνέπειες. «Έτσι, πολλές ασθένειες που μπορεί να αναγνωρίσει ο ειδικός στην πρώιμη παιδική ηλικία, παραμένουν αδιάγνωστες» συνεχίζει Μονταϊνι .

Φάρμακα online:

Από ντροπή ή σεμνότητα οι μητέρες δεν προσανατολίζουν τον παιδίατρο να ελέγξει την γενετήσια περιοχή. Και από ηλικίας 14-15 ετών προκύπτει ένα βασικό ερώτημα για τους εφήβους: να πάει στον οικογενειακό γιατρό, ή να απευθυνθεί στον Ουρολόγο – Ανδρολόγο.

Το ιδανικό θα ήταν να τους εξετάζει για πρώτη φορά ο ειδικός στο τέλος της εφηβείας – λέει ο Vincent Myron, Καθηγητής Ουρολογίας Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II.

Δυστυχώς, όμως οι νέοι έφηβοι προστρέχουν στην online αγορά των φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία και στρεφόμενοι προς το διαδίκτυο, εκθέτουν τους εαυτούς τους σε τεράστιους κινδύνους.

Το πρόβλημα πηγάζει από την έλλειψη ορθής ενημέρωσης: οι νέοι χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή, αλλά δεν ξέρουν ότι αυτό θα τους κάνει πιο αδύναμους, καταστρέφοντας την παραγωγή της τεστοστερόνης.

Αλκοόλ και ναρκωτικά εχθροί του σεξ

Σύμφωνα με τα στατιστικά που συλλέγονται από τον Μονταϊνι, το 40% των εφήβων κάνουν κατάχρηση φαρμάκων, το 80% πίνουν αλκοόλ, η συγκέντρωση του οινοπνεύματος (σε 1 στους 4) είναι υπερβολική, κυρίως στις «βραδιές της αποκλίνουσας συμπεριφοράς» (ευκαιριακή και άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος).

«Ο τρόπος ζωής αυτών των παιδιών είναι ανησυχητικός» – παραδέχεται ο Μονταϊνι -. Τα φάρμακα «καίνε» την δυνατότητα να έχουν αποτελεσματικές στύσεις και ένας νεαρός άνδρας θα καταντήσει ένας 40-50ρης με στυτική δυσλειτουργία.

Η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είναι επίσης ιδιαίτερα επιβλαβής για το αναπαραγωγικό σύστημα. Το πρόβλημα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να το κατανοήσουν: οι απαγορεύσεις και τα μηνύματα σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία που θα έχουν αυτές τις συμπεριφορές, συνήθως δεν λειτουργούν, διότι οι έφηβοι αισθάνονται ανίκητοι και η προοπτική της νόσου στην ηλικία των 60 δεν τους τρομάζει.

Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι εάν επιλέξουν το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δεν θα μπορούν να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, όχι μόνο στο εδώ και τώρα, αλλά και στο διηνεκές.

Το τίμημα από την κατάχρηση του αλκοόλ και των ναρκωτικών δεν πληρώνεται από τους ηλικιωμένους, αλλά πολύ πιο σύντομα. Το αργότερο σε ηλικία περίπου 35-40 ετών, δηλαδή εν μέσω της παραγωγικής ηλικίας».

Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όχι στα αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα!

Παυσίπονο η … γιόγκα! Έρευνα

Οι νότες γιατρεύουν την καρδιά!

Γιατί το βρέφος σας πρέπει να ακούει Μότσαρτ;

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν