Το γέλιο μας κάνει καλό – Σε ποια νοσήματα βοηθάει

  • Ρούλα Τσουλέα
γέλιο
Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν γελάμε με την καρδιά μας. Σε ποιες παθήσεις δρα θεραπευτικά.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε μέχρι δακρύων; Αν δεν θυμάστε, είναι απαραίτητο να βάλετε το γέλιο στη ζωή σας. Όχι μόνο τονώνει τον οργανισμό και την ψυχική διάθεση, αλλά δρα θεραπευτικά σε πολλά νοσήματα και διαταραχές.

Η Βιβλιοθήκη Ολιστικής Υγείας (WHL) του υπουργείου Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, συνόψισε προσφάτως τις αλλαγές που φέρνει το γέλιο στον οργανισμό σας και τα οφέλη που παρέχει σε επιμέρους παθήσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

Όπως αναφέρει, το γέλιο επηρεάζει βαθιά και ουσιαστικά τον οργανισμό, καθώς αλλάζει την χημεία του σώματος και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έχει, λ.χ., βρεθεί ότι αυξάνει παροδικά τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, καθώς και την κατανάλωση οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται και οι καύσεις των θερμίδων. Αν γελάτε λ.χ. καθημερινά 10-15 λεπτά, θα καίτε 10-40 θερμίδες!

Όταν, εξ άλλου, σταματήσει το γέλιο, ο οργανισμός μπαίνει σε μία φάση βαθιάς χαλάρωσης (όπως συμβαίνει όταν έχουμε κάνει γυμναστική).

Επιπλέον, το γέλιο αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί αίμα και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Μειώνει επίσης τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη και ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα των ενδορφινών (είναι οι χημικές ουσίες της ευεξίας). Οι επιδράσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Το συχνό γέλιο μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων σημαντικών πρωτεϊνών του (λέγονται ανοσοσφαιρίνες Α και Ε). Αυξάνει επίσης τη δραστηριότητα των κυττάρων του που καταπολεμούν ιούς και βακτήρια.

Ποιες παθήσεις επηρεάζει

Το γέλιο μπορεί να μας βοηθήσει και όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένες ασθένειες. Μελέτες έχουν δείξει πως μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος σε πάσχοντες από στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια).

Επιπλέον, μελέτη του 2018 έδειξε ότι η γελωτοθεραπεία (θεραπεία γέλιου) μπορεί να καθυστερήσει αποτελεσματικά τις καρδιαγγειακές επιπλοκές σε ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη. Σε συνδυασμό με γιόγκα, εξ άλλου, το γέλιο βοηθεί τους διαβητικούς να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου τους, σύμφωνα με μελέτη του 2023.

Η εγγενής τάση προς τα γέλια και το χιούμορ συσχετίζεται επίσης με λιγότερα επεισόδια αρρυθμίας και εμφραγμάτων στους ασθενείς που κάνουν καρδιακή αποκατάσταση. Ωστόσο το γέλιο δρα και προληπτικά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με άλλη μελέτη.

Το γέλιο παρέχει και πολλά άλλα οφέλη στους ασθενείς, αφού μεταξύ άλλων:

  • Αυξάνει την αντοχή στον πόνο
  • Βελτιώνει την ψυχική διάθεση στους ασθενείς με καρκίνο
  • Βελτιώνει τη λειτουργία των βρόγχων στους πάσχοντες από άσθμα
  • Ωφελεί τους ασθενείς με σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Βελτιώνει τη νοητική λειτουργία
  • Αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
  • Μειώνει τη φλεγμονή στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά το στρες και την αγωνία που βιώνουν τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γονείς τους.

Φωτογραφία: iStock