Χριστούγεννα: Το άγχος των γιορτών και πως να το αποφύγουμε

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όσοι είναι μόνοι στην ζωή, στεναχωριούνται που οι άλλοι έχουν οικογένεια! Όσοι έχουν μεγάλες οικογένειες αγχώνονται μήπως γίνουν παρεξηγήσεις στο γιορτινό τραπέζι! Όσοι έχουν εργασία, δουλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή και είναι κατάκοποι! Κι όσοι είναι άνεργοι, στεναχωρούνται επειδή δεν έχουν χρήματα να γιορτάσουν όπως θα ήθελαν... Τι τα θέλεις; Οι εορταστικές μέρες είναι καλές μόνο αν τις ζεις για αυτό που είναι και όχι γι αυτό που προσδοκάς να γίνουν...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι γυναίκες πρέπει να είμαστε ξεκούραστες, με άψογο μανικιούρ και κόμμωση στην …τρίχα! Οφείλουμε ωστόσο ταυτόχρονα να έχουμε φροντίσει για τα δώρα όλων, να έχουμε κάνει τις απαραίτητες προμήθειες για το σπίτι και βέβαια να είμαστε και παρούσες στην εργασία μας μέχρι την τελευταία στιγμή…

Οι άνδρες πρέπει να πάνε οπωσδήποτε για ένα κούρεμα, πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ένα καλό έξτρα κομπόδεμα για τα δώρα, τις εξόδους και τις πιθανές εκδρομές και να είναι επίσης παρόντες και αποδοτικοί στην εργασία τους ακόμα και λίγες ώρες πριν από το περίφημο ρεβεγιόν.

Το αποτέλεσμα είναι να περνούν γρήγορα και με άγχος οι μέρες που προηγούνται των Χριστουγέννων και να φτάνει η νύχτα της παραμονής και το μεσημέρι ανήμερα πριν καλά- καλά προφτάσουμε να μπούμε σε εορταστική διάθεση. Το άγχος δίνει την θέση του στην θλίψη και τα νεύρα, και αυτά με την σειρά τους την θέση τους στην ψυχική κόπωση ή ακόμα και στην κατάθλιψη.

Τα εορταστικά γεύματα και δείπνα οδηγούν στην συνέχεια σε περαιτέρω κόπωση, αναβρασμό αλλά και γαστρεντερική ανισορροπία αφού πίνουμε και τρώμε σαν να μην υπάρχει αύριο!

Περίσσια κιλά και υγρά στους ιστούς του σώματος και του προσώπου, και έλλειψη ύπνου από τις βραδινές εξόδους μας κάνουν να δείχνουμε δυο μέρες μετά, σαν αδιάθετοι που αναγκάστηκαν να …σκάψουν επί δύο ημέρες.

Τι είναι όμως τα Χριστούγεννα

Πρώτα απ΄όλα τα Χριστούγεννα είναι μια θρησκευτική εορτή που για όσους «πιστεύουν» πρέπει να περιλαμβάνει νηστεία, εκκλησία, προσφορά στον συνάνθρωπο και χαλαρές στιγμές με την οικογένεια.

Για όσους πιστεύουν αλλά όχι και… τόσο, δεν περιλαμβάνει νηστεία και εκκλησία αλλά σίγουρα οι μέρες έχουν σχέση με την εσωτερική αναζήτηση, την ηρεμία, την χαλάρωση και την έκφραση αγάπης προς τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας αλλά και αγνώστους που μας έχουν ανάγκη.

Για όσους δεν πιστεύουν, είναι μια ωραία ευκαιρία στη μέση του χειμώνα να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους κάνοντας τον άτυπο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Όπως και να έχει υπάρχουν τα Do και τα Don’ t

  • Μην φάτε υπερβολικά πολύ.
  • Μην πιείτε τόσο που να ξυπνήσετε την άλλη μέρα άρρωστος.
  • Μην αγχωθείτε για την προετοιμασία των γευμάτων και την αγορά των δώρων. Όσοι σας αγαπούν, δεν θα τα προσέξουν και τόσο.

Αντιθέτως:

  • Φιλήστε,  χαϊδέψτε και πείτε πολλά «σε αγαπώ» στους ανθρώπους της ζωής σας.
  • Αδράξτε το χρόνο για να χαλαρώσετε, να κάνετε περιπάτους, έρωτα, νέες φιλίες.
  • Προσφέρετε υλικά αγαθά σε πιο φτωχούς από εσάς. Ακόμα και η πιο μικρή προσφορά δίνει περισσότερα σε αυτόν που την προσφέρει παρά σε αυτόν που την δέχεται.

Καλά Χριστούγεννα!