Τι συμβαίνει στους επαγγελματίες αθλητές όταν αποσύρονται από την ενεργό δράση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
επαγγελματίες αθλητές
Η χθεσινή ομιλία του Ντέμη Νικολαΐδη σε ημερίδα της ΕΠΟ άγγιξε ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης έβαλε ένα από τα πιο σημαντικά γκολ της ζωής του χτες. Δεν φορούσε ποδοσφαιρικά παπούτσια. Δεν φορούσε την φανέλα της ΑΕΚ ή της Εθνικής. Πήρε όμως την ασίστ από την ημερίδα “Ποδόσφαιρο και Ψυχική Υγεία: Νιώθω, Αποδέχομαι, Δρω”, την οποία διοργάνωσε η ΕΠΟ σε συνεργασία με την ΚΣΔΕΟ “ΕΔΡΑ”. Και, όπως συνήθιζε και όταν θάμπωνε στα γήπεδα, δεν έχασε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Βγήκε με θάρρος και συνάμα ταπεινότητα και έβαλε στο κάδρο της αθλητικής συζήτησης στην χώρα μας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας αθλητής, όταν πια αποσύρεται από την ενεργό δράση. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει πριν από λίγους μήνες και ο εν ενεργεία αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας, Τάσος Μπακασέτας, όταν είχε μιλήσει ανοιχτά για την κατάθλιψη μεταξύ των επαγγελματιών αθλητών.

Η ζωή μετά τον επαγγελματικό αθλητισμό: Οι ψυχολογικές (και όχι μόνο) προκλήσεις της προσαρμογής σε μια νέα πραγματικότητα

Οι επαγγελματίες αθλητές γίνονται συχνά αντικείμενα λατρείας και υπέρογκου θαυμασμού για τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά τους στο γήπεδο. Αφιερώνουν αμέτρητες ώρες της ζωής τους στην προπόνηση και στους αγώνες και, για πολλούς, η αθλητική τους καριέρα γίνεται καθοριστική πτυχή της ταυτότητάς τους. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της απόσυρσης από αυτήν την καθημερινότητα, πολλοί εξ αυτών βρίσκουν τον εαυτό τους να παλεύει με μια σειρά από ψυχολογικές προκλήσεις.

Η αποχώρηση από τον επαγγελματικό αθλητισμό μπορεί να είναι μια προκλητική εμπειρία για πολλούς αθλητές, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια της κύριας πηγής εισοδήματος, της κοινωνικής θέσης και της ίδια τους της ταυτότητας. Για πολλούς, η μετάβαση στην… συνταξιοδότηση μπορεί να είναι δύσκολη, οδηγώντας σε μια σειρά ψυχολογικών ζητημάτων όπως κατάθλιψη, άγχος και απώλεια σκοπού.

Απώλεια ταυτότητας

Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παλαίμαχοι αθλητές είναι η απώλεια ταυτότητας. Πολλοί αθλητές έχουν αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή τους στο άθλημά τους και ως εκ τούτου, το άθλημά τους έχει γίνει μια καθοριστική πτυχή της ταυτότητάς τους. Όταν αποσύρονται από την ενεργό δράση, ξαφνικά τους αφαιρείται αυτή η ταυτότητα, αφήνοντάς τους να αισθάνονται χαμένοι και αβέβαιοι για το ποιοι είναι και τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Αυτή η απώλεια ταυτότητας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αθλητές που έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, καθώς η επιτυχία τους μπορεί να γίνει συνυφασμένη με την αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους.

Απώλεια δομής στην καθημερινότητα

Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται με την απώλεια δομής στην καθημερινότητά τους, που έρχεται με την απόσυρση. Οι επαγγελματίες αθλητές έχουν συχνά ένα εξαιρετικά ρυθμισμένο πρόγραμμα με προπονήσεις, αγώνες και άλλες δεσμεύσεις που τους παρέχουν δομή στις μέρες τους. Όταν αποσυρθούν, ξαφνικά έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο και αυτό μπορεί να είναι αποπροσανατολιστικό και συντριπτικό για ορισμένους.

Απώλεια κοινωνικού κύκλου

Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι η απώλεια κοινωνικής υποστήριξης. Οι επαγγελματίες αθλητές συχνά δημιουργούν στενές σχέσεις με τους συμπαίκτες τους, τους προπονητές και άλλα άτομα στην αθλητική τους κοινότητα. Όταν αποσυρθούν, μπορεί να χάσουν αυτές τις σχέσεις και να αισθανθούν απομονωμένοι και αποκομμένοι από τον κόσμο που γνώριζαν. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν νέες κοινωνικές συνδέσεις έξω από την αθλητική τους κοινότητα, ιδιαίτερα αν έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό για όλη τους τη ζωή.

Κατάθλιψη και απώλεια αυτοεκτίμησης

Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των πρώην επαγγελματιών αθλητών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στο άθλημά τους. Η απόσυρση μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν χάσει την αίσθηση του σκοπού τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και απόγνωσης. Οι αθλητές μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν απώλεια αυτοεκτίμησης, ιδιαίτερα εάν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο επιτυχίας σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Άγχος και αβεβαιότητα

Το άγχος είναι ένα άλλο ψυχολογικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Μπορεί να αισθάνονται άγχος για την αβεβαιότητα του μέλλοντός τους, ιδιαίτερα αν δεν έχουν ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουν να κάνουν στη συνέχεια. Μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος για την οικονομική τους κατάσταση, ιδιαίτερα εάν δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς για την… συνταξιοδότηση σε μικρή ηλικία, συγκριτικά με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Τι είναι σώφρον να έχει στο μυαλό του ένας επαγγελματίας αθλητής, όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, είναι σημαντικό για τους πρώην επαγγελματίες αθλητές να διαθέτουν ένα σύστημα υποστήριξης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φίλους, οικογένεια και άλλα άτομα που μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και καθοδήγηση κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Είναι επίσης σημαντικό να βρουν νέα ενδιαφέροντα και χόμπι για να καλύψουν το κενό που αφήνει το άθλημά τους. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης στη ζωή τους.

Μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, όπως ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική θεραπεία. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει τους πρώην επαγγελματίες αθλητές να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα απώλειας, άγχους και κατάθλιψης και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας τους πραγματικότητας. Μπορούν επίσης να τους παρέχουν καθοδήγηση για το πώς να αναπτύξουν μια νέα ταυτότητα, να θέσουν στόχους και να βρουν νόημα και σκοπό στη νέα τους ζωή.

Συμπερασματικά, η απόσυρση από τον επαγγελματικό αθλητισμό μπορεί να είναι μια προκλητική εμπειρία για πολλούς αθλητές. Η απώλεια ταυτότητας, δομής και κοινωνικής υποστήριξης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ψυχολογικών ζητημάτων, όπως κατάθλιψη, άγχος και απώλεια σκοπού.

Πηγές: https://members.believeperform.com, https://www.anchortherapy.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατάθλιψη στους αθλητές: Ο Τάσος Μπακασέτας δίνει ασίστ για να σπάσουμε το καρυδότσουφλο της σιωπής

φωτό: InTime