Θέλετε να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι; Δείτε πού πρέπει να πάτε

  • Iatropedia newsroom
άντρας, φύση. δέντρα. νερό
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο πλούσια είναι η φύση εκεί που ζει κανείς, π.χ. με δέντρα, πουλιά, φυτά και ποτάμια, τόσο καλύτερη είναι η ψυχική υγεία του ανθρώπου

Θέλετε να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι; Μετακομίστε σε ένα μέρος (ή κοντά σε ένα μέρος) με πλούσια φύση, λέει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο πλούσια είναι η φύση εκεί που ζει κανείς, π.χ. με δέντρα, πουλιά, φυτά και ποτάμια, τόσο καλύτερη είναι η ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Επιπλέον, το να περνάει κανείς χρόνο σε μια τέτοια περιοχή μπορεί να προσφέρει οφέλη που διαρκούν έως και οκτώ ώρες μετά, υποστηρίζει η μελέτη.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι προστατεύοντας και προάγοντας την ποικιλομορφία της φύσης μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της φύσης για την ψυχική υγεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ryan Hammoud, βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College London.

Για παράδειγμα, οι πόλεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ψυχική ευημερία των κατοίκων σχεδιάζοντας πάρκα «που αντικατοπτρίζουν τη βιοποικιλότητα των φυσικών οικοσυστημάτων», αντί να διατηρούν χώρους πρασίνου με κουρεμένο γκαζόν και αραιά στοιχεία, ανέφερε ο Hammoud.

«Δείχνοντας πώς η φυσική ποικιλομορφία ενισχύει την ψυχική μας ευημερία, παρέχουμε μια συναρπαστική βάση για το πώς να δημιουργήσουμε πιο πράσινους και πιο καλούς για την υγεία αστικούς χώρους», πρόσθεσε.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν σχεδόν 2.000 άτομα να συμπληρώνουν τρία ερωτηματολόγια την ημέρα για δύο εβδομάδες σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονταν και την ψυχική τους υγεία. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Απριλίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2023 και συγκέντρωσε περισσότερες από 41.000 αξιολογήσεις.

Οι ερευνητές όρισαν τη φυσική ποικιλότητα με βάση το πόσα από τα τέσσερα φυσικά χαρακτηριστικά -δέντρα, φυτά, πουλιά και νερό- υπήρχαν στο περιβάλλον κάθε συμμετέχοντος.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι σχεδόν το 25% της θετικής επίδρασης της φύσης στην ψυχική υγεία θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ποικιλομορφία της φύσης κοντά τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι πολιτικές και οι πρακτικές που υποστηρίζουν τους φυσικούς οικοτόπους και τα ζωικά είδη είναι ωφέλιμες για την ανθρώπινη ψυχική υγεία καθώς και για το περιβάλλον, κατέληξαν οι ερευνητές.

«Με την κλιματική αλλαγή, γινόμαστε μάρτυρες μιας ταχύτατης μείωσης της βιοποικιλότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Andrea Mechelli, καθηγητής έγκαιρης παρέμβασης στην ψυχική υγεία στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College London.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιοποικιλότητα είναι κρίσιμη όχι μόνο για την υγεία του φυσικού μας περιβάλλοντος αλλά και για την ψυχική ευημερία των ανθρώπων που ζουν στα περιβάλλοντα αυτά», ανέφερε σε ανακοίνωση του Κολλεγίου.

«Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η βιοποικιλότητα ωφελεί τόσο την υγεία του πλανήτη όσο και την υγεία του ανθρώπου και πρέπει να θεωρείται ζωτικής σημασίας υποδομή στις πόλεις μας», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χώροι πρασίνου στις πόλεις σημαίνει καλύτερη ψυχική υγεία

Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά μέσω… εγκεφάλου!

Κρέας ή φυτικά υποκατάστατα; Τι είναι καλύτερο [μελέτη]