Προσοχή, το άγχος έχει σοβαρές συνέπειες στους άνδρες. Από τι κινδυνεύουν

  • Ρούλα Τσουλέα
υπερθυρεοειδισμός
Τι έδειξε μελέτη με περισσότερους από 1.500 45άρηδες, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες έως τα βαθιά τους γηρατειά ή το τέλος της ζωής τους. Πόσο αύξανε το άγχος τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και ποιες ήταν αυτές.

Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να δημιουργήσει το συνεχές άγχος στους μεσήλικες άνδρες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που αγωνιούσαν συνεχώς για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της ζωής τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, καρδιοπάθεια αλλά και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος που διέτρεχαν ήταν εφάμιλλος με εκείνον που θα τους απειλούσε εάν έκαναν κατάχρηση αλκοόλ!

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το άγχος σχετίζεται με παθολογικές βιολογικές διεργασίες οι οποίες ανοίγουν το δρόμο σε μεταβολικά και καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lewina Lee, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Επτά βιολογικοί δείκτες

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 1.561 άνδρες, οι οποίοι το 1975 είχαν ηλικία τουλάχιστον 45 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας δεν έπασχε από σημαντικό πρόβλημα υγείας.

Τις τέσσερις επόμενες δεκαετίες, οι ερευνητές κατέγραφαν επτά σημαντικούς βιολογικούς δείκτες της υγείας τους. Οι δείκτες αυτοί ήταν:

  • Η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεσή τους (ως δείκτες υπέρτασης)
  • Τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων νηστείας (ως δείκτες δυσλιπιδαιμίας)
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (ως δείκτης παχυσαρκίας)
  • Τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) νηστείας στο αίμα (ως δείκτης υπεργλυκαιμίας)
  • Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ως δείκτης ανθυγιεινών επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό)

Η καταγραφή γινόταν κάθε τρία έως πέντε έτη. Ένας άνδρας εθεωρείτο υψηλού κινδύνου για σοβαρό μεταβολικό (π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης) ή καρδιαγγειακό πρόβλημα (π.χ. καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό) εάν είχε αυξημένες τιμές σε αυτούς τους δείκτες ή άρχιζε θεραπεία για έναν ή περισσότερους από αυτούς.

Οι άνδρες συμπλήρωναν επίσης ειδικά ερωτηματολόγια, που κατέγραφαν το επίπεδο του άγχους και της ανησυχίας τους.

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, μέχρι το 2015 οι άνδρες που ανέφεραν το εντονότερο άγχος είχαν κατά 10% έως 13% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν:

  • Στεφανιαία νόσο
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Σακχαρώδη διαβήτη

Στο μεσοδιάστημα, οι άνδρες με το έντονο άγχος είχαν σε κάθε μέτρηση περισσότερες παθολογικές τιμές. Οι τιμές αυτές εμφανίζονταν πριν εδραιωθεί το εκάστοτε πρόβλημα υγείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει δυνατότητα για πρόληψη, τόνισε η Dr. Lee.

Παραδείγματος χάριν, είναι πιθανό να γίνει εγκαίρως αντιληπτή η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ώστε να αρχίσει αμέσως θεραπεία και να αποφευχθεί η εδραίωση της υπέρτασης, είπε. Αντίστοιχα, είναι πιθανό να εντοπιστεί το πλεονάζον σωματικό βάρος και να αναχαιτιστεί, πριν αναπτυχθεί παχυσαρκία. Η αναχαίτιση και των δύο μπορεί να γίνει με βελτιώσεις στον τρόπο ζωής ή/και με φαρμακευτική αγωγή.

«Το άγχος μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών, όπως η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή», είπε. «Οι συνήθειες αυτές υπονομεύουν την υγεία, αλλά ευτυχώς είναι αντιμετωπίσιμες. Αρκεί να παραδεχθεί κάποιος ότι το άγχος του τον καταβάλλει και να ζητήσει βοήθεια για την διαχείρισή του».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association (JAHA).

Φωτογραφία: iStock