Πότε οι selfies από γυναίκες υποδηλώνουν αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
selfies
Στα ΜΚΔ οι γυναίκες τείνουν να βγάζουν πολύ πιο δυναμικό κι επιθετικό ύφος απ' ότι στην πραγματική ζωή.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Swansea δείχνει ότι η ανάρτηση γυναικείων selfie συνδέεται με εκφοβιστικές στρατηγικές αυτοπαρουσίασης, που με την σειρά τους δείχνουν υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τον καθηγητή Phil Reed στην Σχολή Επιστημών και Μηχανικών του πανεπιστημίου και ακαδημαϊκούς από το πανεπιστήμιο του Strathclyde, δημοσιεύτηκε στο Journal of Social Media in Society.

Η ομάδα εξέτασε τη δημοσίευση φωτογραφιών τύπου selfie και non-selfie στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) από 150 άτομα, αξιολογώντας χωριστά τον βαθμό στον οποίο υιοθέτησαν διαφορετικούς τύπους στρατηγικών αυτοπαρουσίασης, δηλαδή το πώς συμπεριφέρονται με τους άλλους για να κάνουν εντύπωση.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες δημοσίευαν 5 selfies και 10 non-selfies τον μήνα, σε σύγκριση με 2 selfies και 6 non-selfies από άνδρες. Ωστόσο, υπήρχε μεγάλη γκάμα από αναρτήσεις selfie, με κάποια άτομα να δημοσιεύουν περισσότερες από 40 selfies τον μήνα.

Για τις γυναίκες, ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της ανάρτησης selfie ήταν ο βαθμός στον οποίο υιοθέτησαν “εκφοβιστικές στρατηγικές αυτοπαρουσίασης”. Όσο περισσότερο έτειναν να… εκπέμπουν ενέργεια/στυλ στον πραγματικό κόσμο με σκοπό να προβάλουν μια ισχυρή και επικίνδυνη προσωπικότητα για να προκαλέσουν φόβο στους άλλους, τόσο περισσότερο δημοσίευαν selfies. Αυτές οι selfies δεν απευθύνονταν ειδικά σε άνδρες ή γυναίκες, αλλά στην διαδικτυακή κοινότητα γενικότερα.

Με τους άντρες δεν διαπιστώθηκε καμία σχέση μεταξύ της εκφοβιστικής αυτοπαρουσίασης στον πραγματικό κόσμο και της ανάρτησης selfie, αλλά η επιθυμία τους να αποφύγουν την κακή αντίδραση, δηλαδή να νιώθουν ότι ταιριάζουν και ότι γίνονται αποδεκτοί, προέβλεπε την πιο συχνή χρήση selfies.

Αυτό το εύρημα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που διεξήχθησαν σε πραγματικές καταστάσεις, όπου οι γυναίκες δεν εμφανίζουν συσχετισμούς μεταξύ αυτού του επιθετικού χαρακτηριστικού και της συμπεριφοράς τους τόσο έντονα όσο οι άνδρες.

Ο καθηγητής Phil Reed από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Swansea είπε: “Όταν αφαιρεθούν οι συνήθεις κοινωνικοί περιορισμοί που λειτουργούν στον πραγματικό κόσμο, γίνεται πιο εύκολη η έκφραση αυτής της επιθετικής πτυχής της γυναικείας προσωπικότητας”.

Ο καθηγητής Reed πρόσθεσε: “Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι παραδοσιακές ανδροκεντρικές απόψεις για την επιθετικότητα πρέπει να αλλάξουν.

Η σκέψη της επιθετικότητας από τις γυναίκες ως αποτέλεσμα κάποιας ελαφρώς αρσενικής τους φυσιολογίας ή ως μια στρατηγική ζευγαρώματος που στρέφεται εναντίον άλλων θηλυκών δεν ισχύει.

Μάλλον, η ψηφιακή συμπεριφορά υποδηλώνει ότι οι γυναίκες δεν είναι προγραμματισμένες να είναι παθητικές, αλλά είναι εξίσου ενεργά επιθετικές όσο και οι άνδρες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα περισσότερο και όχι μόνο όταν αποκτούν σύντροφο”.

Αυτή η έρευνα ακολουθεί προηγούμενη εργασία της ίδιας ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι η εκφοβιστική αυτοπαρουσίαση συνδέθηκε πιο έντονα με την ανάρτηση selfie από γυναίκες.

Ο καθηγητής Reed κατέληξε: “Αν και οι άνδρες ήταν πιο δυναμικοί στον πραγματικό κόσμο, αυτές οι συμπεριφορές δεν συνδέονταν πάντα με τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά, όπου οι γυναίκες έτειναν να αφήνουν τα επιθετικά χαρακτηριστικά τους να καθοδηγούν τη συμπεριφορά τους περισσότερο απ’ ό,τι οι άντρες. Αυτό μπορεί να αντανακλά την λειτουργία ενός διαφορετικού συνόλου κανόνων κοινωνικού ρόλου ή την απουσία αυτών στον κόσμο του διαδικτύου”.

Πηγή: https://neurosciencenews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Selfie Self Esteem: Οι πιέσεις στα social media ωθούν τα κορίτσια να διαστρεβλώνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο

Social media: Πώς επηρεάζουν διαφορετικά αγόρια και κορίτσια

Διάλειμμα μόνο μίας εβδομάδας από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βελτιώνει την ψυχική υγεία των χρηστών

Social media και εφηβεία: Εθισμός και τρόποι αντιμετώπισης

φωτό: iStock