Πώς ο Ted Lasso διαμορφώνει την υγιή επικοινωνία και αντιπαράθεση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ted Lasso
Η τηλεοπτική σειρά Ted Lasso κερδίζει σε δημοφιλία και όχι άδικα.

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, Ted Lasso, είναι μια… νότα αισιοδοξίας. Εκπέμπει θετικότητα όπου κι αν πάει. Αλλά πίσω από αυτό συμβαίνουν πολλά περισσότερα.

Ο Ted Lasso είναι επίσης ένας ηγέτης που διαμορφώνει θετική συμπεριφορά, ειδικά στον τρόπο που επικοινωνεί και λύνει κάθε πρόβλημα. Βοηθάει την ομάδα του (σ.σ. ο ρόλος αφορά τον προπονητή μιας αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου) να έχει επίσης μια θετική οπτική στην ζωή και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ως σειρά, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα μοντέλο εμπιστοσύνης χωρίς… ντροπή για τις στιγμές που νιώθει κανείς ευάλωτος. Πάνω σε αυτά οικοδομούνται υγιείς σχέσεις και οι περισσότεροι από τους άλλους χαρακτήρες της σειράς τείνουν να ακολουθούν το παράδειγμα του πρωταγωνιστή.

Αλλά πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η απεικόνιση της ανθρώπινης επικοινωνίας; Πόσο ρεαλιστικά χειρίζονται την αντιπαράθεση οι χαρακτήρες της σειράς; Η αλήθεια είναι περίπλοκη, όπως και ο ίδιος ο Ted Lasso.

(Για τις ανάγκες του άρθρου αναφέρονται ονόματα χαρακτήρων και καταστάσεις στην σειρά)

Ρεαλισμός, αλλά με ένταση

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα υγιούς επικοινωνίας στην σειρά. Πάρτε για παράδειγμα τον Jamie και τον Roy. Υπήρξαν κλασικοί εχθροί, ειδικά στην πρώτη και στην αρχή της δεύτερης σεζόν. Αλλά όταν ο πατέρας του Jamie έρχεται σε ένα παιχνίδι και γελοιοποιεί τον γιο του, ήταν ο Roy εκείνος που έσπευσε να τον αγκαλιάσει. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη στη σχέση τους. Το πιο σημαντικό: είναι ρεαλιστική. Και αυτό γιατί ο Roy, ο Jamie και οι άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες της σειράς είναι ανοιχτοί σε αυτό το είδος εξέλιξης στις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο δρ. Rachel Larrain Montoni: “Κάποια στιγμή υπάρχει χώρος για επίλυση ενός προβλήματος, για επίλυση συγκρούσεων ή για κάποιο είδος μπρος-πίσω σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις των χαρακτήρων”.

Αν και αυτές οι καταστάσεις κατασκευάζονται σε κάποιο βαθμό για τις ανάγκες του σεναρίου, σύμφωνα με την δρ. Montoni, “απεικονίζουν αυθεντικά στυλ επικοινωνίας και αντικατοπτρίζουν επίσης πραγματικά αποτελεσματικά τον τρόπο με τον οποίο το να είσαι ευάλωτος και ειλικρινής μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις”.

Με άλλα λόγια, η επικοινωνία που βλέπουμε στην σειρά είναι ρεαλιστική, αλλά με την απαραίτητη ένταση για να γίνει πιο “εύγευστη” σε εμάς, το κοινό.

Ο Ted Lasso είναι ένας καλός ηγέτης, τουλάχιστον στην τηλεόραση

Η δρ. Deedee Cummings, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας βιβλίων για την ψυχική υγεία για παιδιά, πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα:

“Ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι όλο αυτό είναι ρεαλιστικό είναι επειδή πιστεύω ότι ο Ted Lasso είναι καλός ηγέτης”. Καταφέρνει να διαμορφώσει τα στυλ επικοινωνίας που θα βοηθήσουν την ομάδα του να δυναμώσει και να συνεργαστεί ο ένας με τον άλλον. Και όταν όλα πάνε στραβά, κάτι που γίνεται πάντα στην ζωή, ο Ted Lasso και βάζει τους πάντες να συσπειρωθούν μπροστά στον κοινό στόχο.

Αλλά η δρ. Cummings δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Ted Lasso μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμος ηγέτης στην πραγματική ζωή, επειδή είναι πάντα θετικός: “Η δυστυχία αγαπά την παρέα. Και μερικές φορές αγανακτούμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας και βλέπουν πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων”.

Για παράδειγμα, όταν ο Jamie πήγε για λίγο σε άλλη ομάδα, ο Ted του έκανε κομπλιμέντα όταν ρωτήθηκε. Αλλά ο ίδιος ο Jamie δεν εξέλαβε τα σχόλια του Ted ως θετικά. Αντίθετα, ένιωσε ότι επρόκειτο για κάποιου τύπου χειραγώγηση. Ο Ted εννοούσε ειλικρινά αυτό που είπε, όμως, και εκεί είναι που βλέπουμε το γιατί πολλοί μπορεί να μην τον συμπαθούν στην πραγματική ζωή:

“Δεν θα ήταν τόσο περίεργο να φτάσει κανείς να πει ότι ο Ted Lasso εκπέμπει μια κάποια… τοξική θετικότητα! Ίσως κάποιος να τον αποκαλούσε έως και ενοχλητικό”.

Γιατί, λοιπόν, όσοι βλέπουμε την σειρά αγαπάμε τον Ted;

Πρώτα απ’ όλα, “ασχολούμαστε” μαζί του μόνο για μισή με μία ώρα την εβδομάδα. Ακόμα και μαζεμένα επεισόδια να δεις, υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες που μας… αποσυμπιέζουν από την υπερβολική σε κάποιο βαθμό θετικότητα του πρωταγωνιστή.

Δεύτερον, “ξέρουμε από πολύ νωρίς ότι ο Ted δεν είναι μονοδιάστατος”, λέει η δρ. Montoni. “Έχει προβλήματα στον γάμο του. Και καθώς η σειρά προχωράει, μαθαίνουμε ότι έχει στην πραγματικότητα και ένα σημαντικό ιστορικό τραύματος. Ότι έχει αγχώδη διαταραχή. Μάθαμε ότι ένα κομμάτι της περσόνας του είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός μηχανισμού αντιμετώπισης”.

Με άλλα λόγια, επειδή ο Ted είναι στην τηλεόραση, γνωρίζουμε τα προβλήματά του και μπορεί να είναι ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας. Στην πραγματική ζωή, ωστόσο, πρέπει να γνωρίσεις κάποιον καλά και εκεί μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μην ενοχλούν. Όμως ο Ted είναι πολυδιάστατος από την αρχή, κάτι που βοηθά το κοινό να πάρει το μέρος του.

Ο καθένας στην σειρά επικοινωνεί διαφορετικά

Ο κάθε χαρακτήρας επικοινωνεί διαφορετικά και αυτό το μείγμα κρατά το ενδιαφέρον ψηλά. Ο Roy είναι άμεσος και εκφοβιστικός. Η Keeley είναι δυναμική και αποφασιστική. Η Rebecca είναι ωμή μέχρι παρεξηγήσεως. Και ο Beard είναι λιγομίλητος αλλά εξυπηρετικός. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας εκφράζεται διαφορετικά. Όχι μόνο γενικά, αλλά και σε διαφορετικούς χαρακτήρες της πλοκής. Και αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό.

Αυτό που κάνει την σειρά Ted Lasso τόσο “αναζωογονητική” είναι ότι (σχεδόν) όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους. Ακόμη και όταν έχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, αυτές επιλύονται εύκολα. Η ψυχοθεραπεύτρια δρ. Emily Bartlett σημειώνει: “Υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία σίγουρα. Και υπάρχουν και στιγμές στην σειρά όπου τα πράγματα διορθώνονται πολύ καλά, κάτι που στην πραγματική ζωή δεν συμβαίνει συνέχεια”.

Τις περισσότερες φορές “οι άνθρωποι δεν είναι τόσο καλοί στο να καταλάβουν πώς να ζητήσουν συγγνώμη και πώς να διορθώσουν μια παρεξήγηση”, επισημαίνει η ίδια.

Έτσι ο Ted και οι φίλοι του ζουν σε έναν ρεαλιστικό μεν, αλλά εξιδανικευμένο κόσμο, δε. Έχουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις αλλά ως επί το πλείστον επιλύονται γρήγορα και θετικά. Οι περισσότεροι χαρακτήρες ακολουθούν πάντα το παράδειγμα του Ted και όλα γίνονται ξαφνικά υπέροχα και βελούδινα.

Το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Nate

Φυσικά, υπάρχει ένας χαρακτήρας που δεν έχουμε αναφέρει: ο Nate Shelley, ο πρώην συντονιστής των αποδυτηρίων της ομάδας, που δεν είχε καμία πιθανότητα ανέλιξης, μέχρις ότου ο Ted διαγνώσει τις δυνατότητές του σε θέματα τακτικής ποδοσφαίρου. Ο Nate είναι ένας “παθητικοεπιθετικός” χαρακτήρας στο επικοινωνιακό του στυλ, σε αντίθεση με όλους τους άλλους στην εκπομπή που τείνουν να είναι διεκδικητικοί ή επιθετικοί.

Λόγω του τρόπου επικοινωνίας του, ο Nate δεν μιλάει πολύ, μέχρι τελικά να είναι πολύ αργά. Στο φινάλε της δεύτερης, ξεσπάει στον Ted, λέγοντάς του ότι τον έκανε να νιώθει το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο, αλλά μετά τον εγκατέλειψε. Αλλά μέχρι τότε είναι πολύ αργά για να επισκευαστεί η ζημιά και ο Nate αποχωρεί χωρίς να αφήσει περιθώριο για την τυπική… επισκευή στο πρόβλημα που δίνει συνήθως ο Ted με τον χαρακτήρα του. Επιπλέον, ο Nate κάνει κρυφά πράγματα, όπως να λέει στον δημοσιογράφο Trent Crimm ότι ο Ted έφυγε ξαφνικά από το γήπεδο εν ώρα αγώνα, λόγω μιας κρίσης πανικού. Μια κίνηση που καταστρέφει περαιτέρω τη σχέση τους.

Η διαφορά μεταξύ του Nate και των άλλων χαρακτήρων είναι ότι δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί μια αντιπαράθεση μέχρι να είναι πολύ αργά.

Όπως το θέτει η δρ. Cummings, είναι θυμωμένος και είναι πληγωμένος, αλλά ενώ ο Roy, η Keeley και η Rebecca στην θέση του θα έλεγαν κάτι πριν να είναι πολύ αργά, ο Nate δεν το έκανε. Επειδή ο Ted αντιμετώπιζε άλλα θέματα, δεν το πρόσεξε. Έτσι ο Ted δεν μαθαίνει ποτέ ότι υπάρχει πρόβλημα με τον Nate μέχρι να είναι πολύ αργά, οπότε και ο Nate παρατάει και τον ίδιο και την ομάδα.

Μια σειρά παράδειγμα προς μίμηση σε ζητήματα επικοινωνίας

Γενικά, η σειρά Ted Lasso είναι σίγουρα ένα παράδειγμα του τι πρέπει να κάνετε όταν επικοινωνείτε και είστε σε σύγκρουση. Αλλά για πολλούς ανθρώπους δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται στο σενάριο.

“Στο σύμπαν του Ted Lasso, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να είναι πολύ καλοί στο να χειρίζονται τον εαυτό τους και την διαφορετικότητα των άλλων. Δεν διαγράφουν αμέσως τους ανθρώπους και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό στον πραγματικό κόσμο. Οπότε ο Ted και ο κόσμος του είναι ένα καλό παράδειγμα του τι πρέπει να στοχεύουμε να κάνουμε”, λέει η δρ. Bartlett.

Ο Ted Lasso μας κάνει να νιώθουμε καλά για έναν λόγο. Είναι θετικός με έναν τρόπο που σχεδόν ποτέ δεν βιώνουμε, επειδή κανείς μας δεν έχει γύρω του τον σωστό συνδυασμό ανθρώπων και δεν είμαστε πρόθυμοι να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Αλλά αν μπορούμε να διαμορφώσουμε τον κόσμο, ώστε να πλησιάζει λίγο παραπάνω στον Ted, και αν προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές εδώ και εκεί, τότε αυτός ο θετικός κόσμος θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι φανταζόμαστε.

Πηγή: https://www.verywellmind.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο ευτυχισμένα τα άτομα με αυτά τα 5 χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Κοινωνικό άγχος: Τι είναι, συμπτώματα και θεραπείες

Πέντε απλές, πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση του καθημερινού στρες

Πότε οι διαπροσωπικές μας σχέσεις συνδέονται με χρόνια προβλήματα υγείας

φωτό: διεθνές αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ