Πήρατε κάποιες αποφάσεις για τη νέα χρονιά; Πως θα καταφέρετε να τις τηρήσετε

  • Ρούλα Τσουλέα
αποφάσεις
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι αποφάσεις που θα λάβετε για τη νέα χρονιά. Τι το ιδιαίτερο έχει η εφετινή χρονιά και ποια πρόσθετη προϋπόθεση φέρνει, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για όλους. Ο καιρός περνάει, όμως, και βρισκόμαστε πάλι στην εβδομάδα κατά την οποία είθισται να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις για τη νέα χρονιά. Αν θέλετε κι εσείς να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας, μην προχωρήσετε σε κάτι δραστικό, συνιστά η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA).

Αντ’ αυτού, αρχίστε με κάτι μικρό και εφικτό. Αν, λ.χ., θέλετε να κάνετε δίαιτα, μην μετατρέψετε τη διατροφή σας σε κάτι τιμωρητικό. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το επιδόρπιο, με κάτι υγιεινό που σας αρέσει. Και αν ο στόχος σας είναι να αρχίσετε τη γυμναστική, προγραμματίστε τρεις μέρες στο γυμναστήριο αντί για επτά.

«Η συμβουλή μας προς τον κόσμο ήταν πάντοτε να λαμβάνει ρεαλιστικές και πρακτικές αποφάσεις για το νέο έτος», λέει η Dr. Jessy Levin, ψυχολόγος στον ιατρικό όμιλο Northwell Health στο Lake Success της Νέας Υόρκης. «Οι στόχοι μας, λέγαμε, πρέπει να είναι «έξυπνοι». Έπρεπε να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και με ορισμένη διάρκεια. Οι αποφάσεις που πληρούν αυτά τα κριτήρια είναι αυτές με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».

Αυτά όμως ίσχυαν πριν από την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Οι νέες αποφάσεις, όμως, πρέπει να πληρούν μία ακόμα προϋπόθεση, συνεχίζει.

«Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά στρεσογόνα για όλους μας. Έχουμε αντιμετωπίσει τέσσερα κύματα και ισάριθμες παραλλαγές της πανδημίας. Έχουμε αλλάξει τις συνήθειες και την καθημερινότητά μας. Σίγουρα χρειαζόμαστε κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο. Αλλά εκτός από την σωματική υγεία, πρέπει να φροντίζουν και την ψυχική», εξηγεί. Και συνιστά τα εξής:

Να κάνετε μία αλλαγή τη φορά

Αν θέλετε να αλλάξετε τις ανθυγιεινές συμπεριφορές σας με υγιεινές, αρχίστε με μία τη φορά, ώστε να την αντέξετε. Με την πάροδο του χρόνου θα καταφέρετε να αλλάξετε πολλές ή και όλες. Βαθμιαία, όμως. Ακριβώς όπως αυτές αναπτύχθηκαν.

Ζητήστε στήριξη

Για να κάνετε δύσκολες αλλαγές (π.χ. να κόψετε το κάπνισμα, να αδυνατίσετε) να μοιράζεστε την εμπειρία με τους άλλους. Με την οικογένεια, τους φίλους, ομάδες στήριξης ενδεχομένως. Η βοήθεια των άλλων θα συμβάλλει σε μια πιο ομαλή μετάβαση, σύμφωνα με την ΑΡΑ.

Να περιμένετε στιγμές αδυναμίας

Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες και τελειότητα δεν υπάρχει. Στην προσπάθειά σας είναι λογικό να υπάρξουν και στιγμές αδυναμίας, λέει η ΑΡΑ. Σε τέτοιες στιγμές, να ζητάτε στήριξη απ’ όσους νοιάζονται για εσάς για να ενισχύετε την αποφασιστικότητά σας. Αν όμως αισθανθείτε εξουθενωμένοι από την προσπάθεια και αδύναμοι να τηρήσετε τις αποφάσεις σας, ζητήστε βοήθεια από ειδικούς.

Προσθέστε στις αποφάσεις σας τη συγχώρεση

Εκτός από τις πρακτικές αποφάσεις, τα δύσκολα χρόνια που περνάμε καλό είναι να λάβετε και κάποιες πιο θεωρητικές, όπως να βελτιώσετε τη στάση που κρατάτε απέναντι στους άλλους και στον εαυτό σας.

Η Dr. Levin συνιστά να θέσετε ως στόχο να είστε λιγότερο αυστηροί με τον εαυτό σας. Δεν χάθηκε ο κόσμος, π.χ., αν αργήσετε δύο λεπτά στο μήτινγκ για να τελειώσετε τον καφέ σας πριν αρχίσετε τη δουλειά. Ούτε θα έρθει η συντέλεια του κόσμου αν το οικογενειακό τραπέζι δεν είναι τέλειο.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να δείτε λίγο πιο αισιόδοξα τα πράγματα. Αρχίστε, λ.χ., να γράφετε κάθε εβδομάδα τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Ή πάρτε τηλέφωνο αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους έχετε χαθεί και νιώθετε ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή σας.

Η Dr. Levin τονίζει πως καθώς η πανδημία συνεχίζεται, αυξάνονται τα περιστατικά κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών. «Πολύς κόσμος πασχίζει να βρει ψυχική ισορροπία σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ασταμάτητα. Αυτή τη χρονιά, λοιπόν, ας μην είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας», συνιστά. «Ας του προσφέρουμε καλοσύνη, χάρη και συγχώρεση. Και ας εστιάσουμε στα καλά που έχουμε στη ζωή μας. Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να κάνουν τη διαφορά τη νέα χρονιά».

Φωτογραφία: iStock