Το παρόν και το μέλλον της ψυχιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, σε ημερίδα του ΨΝΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ψυχιατρικής
Τον μοναδικό, σίγουρο δρόμο για τη βελτίωση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας στη χώρα, αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας των σημερινών δομών, καθώς και η ανάπτυξη και λειτουργία εξειδικευμένων κοινοτικών υπηρεσιών, τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), με θέμα «Ο κομβικός ρόλος του ΨΝΑ (Δαφνί) στη Δημόσια Ψυχική Υγεία και στις εξαρτήσεις».

 

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός» όπως ελέχθη «ότι οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κρίσης είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών, των προβλημάτων εθισμού και εξάρτησης από ουσίες, καθώς και των αυτοκτονιών του πληθυσμού» και δεν υπάρχουν εναλλακτικές δομές που μπορούν να αντικαταστήσουν το ΨΝΑ.

«Αποτελεί τον βασικό πυλώνα της δημόσιας ψυχικής υγείας στην Ελλάδα» ανέφερε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΨΝΑ Βλάσης Παύλου, σημειώνοντας ότι «έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι άσυλο. Στη διάρκεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ψυχιατρικό νοσοκομείο με ένα ανεπτυγμένο δίκτυο εξειδικευμένων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Όπως τόνισε ο κ. Παύλου, το Νοσοκομείο καλύπτει τις πολυδιάστατες ανάγκες ασθενών που εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές και προβλήματα εξαρτήσεων από ουσίες και αλκοόλ, εξυπηρετεί το 50 % περίπου των εισαγωγών στην περιοχή της Αττικής και συγκεκριμένα, το 2015, οι εξυπηρετούμενοι στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου καθώς και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας ξεπέρασαν τις 43.000, ενώ οι εισαγωγές στις κλινικές του Νοσοκομείου ανήλθαν στις 2334. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2016, πραγματοποιήθηκαν 1129 εισαγωγές σε κλινικές του ΨΝΑ, το οποίο έχει 90 στεγαστικές δομές σε όλη την Αττική . Σήμερα νοσηλεύονται 398 ασθενείς εντός του Νοσοκομείου σε ποσοστό 38% και εκτός νοσηλεύονται 656 ποσοστό 62%.Το 40% των νοσηλευθέντων είναι άποροι και ανασφάλιστοι.

Ο κ. Παύλου μίλησε και για τη σημαντική έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό, που, όπως είπε, έχει μειωθεί κατά 40%, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση του Νοσοκομείου, τόσο για τη συνέχιση της λειτουργίας του όσο και για την ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων κοινοτικών υπηρεσιών, που θα καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Πρότεινε σαν μοναδική λύση την ολοκληρωμένη ανάπτυξη νέων κοινών δομών ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ