Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: Κάντε την ψυχική υγεία και ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Ο γενικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και η κινητοποίηση προσπαθειών για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας παρέχει την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που εργάζονται σε θέματα ψυχικής υγείας να μιλήσουν για τη δουλειά τους και για ό,τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να γίνει η φροντίδα ψυχικής υγείας πραγματικότητα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022

Ενώ η πανδημία έχει, και συνεχίζει, να επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, η δυνατότητα επανασύνδεσης μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2022 θα μας δώσει την ευκαιρία να αναζωπυρώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Πολλές πτυχές της ψυχικής υγείας έχουν αμφισβητηθεί. Ήδη πριν από την πανδημία COVID-19, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζούσε με ψυχική διαταραχή. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες, οι δεξιότητες και η χρηματοδότηση που διατίθενται για την ψυχική υγεία παραμένουν ελλιπείς και υπολείπονται πολύ από αυτό που χρειάζεται, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία, τροφοδοτώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στρες και υπονομεύοντας την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση τόσο των αγχωδών όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών κατά πάνω από 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν διαταραχθεί σοβαρά και το χάσμα θεραπείας για παθήσεις ψυχικής υγείας έχει διευρυνθεί.

Οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς, απειλώντας την πρόοδο προς τη βελτίωση της ευημερίας. 84 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτοπίστηκαν βίαια κατά τη διάρκεια του 2021. Πρέπει να εμβαθύνουμε την αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική υγεία ως άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις και να αντιστοιχίσουμε αυτή την αξία με περισσότερη δέσμευση και επενδύσεις απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλους τους τομείς. Πρέπει να ενισχύσουμε την περίθαλψη για την ψυχική υγεία, ώστε να καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας μέσω ενός δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών και υποστήριξης στην κοινότητα.

Το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για την κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση στη σωστή φροντίδα. Είναι σημαντικό να παίξουμε όλοι ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ποιες προληπτικές παρεμβάσεις ψυχικής υγείας λειτουργούν και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία να το κάνουμε συλλογικά. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται, όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να απολαμβάνουν ψυχική υγεία και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται.

Ο Π.Ο.Υ. θα συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεκινήσει μια εκστρατεία γύρω από το θέμα του να κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους μια παγκόσμια προτεραιότητα. Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για άτομα με ψυχικές παθήσεις, υποστηρικτές, κυβερνήσεις, εργοδότες, εργαζόμενους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να ενωθούν, για να αναγνωρίσουν την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα και να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ψυχική Υγεία και Ευεξία γίνεται Παγκόσμια Προτεραιότητα για όλους.

Πηγή: https://www.who.int

φωτό: iStock