Οι εμμονές βλάπτουν σοβαρά την υγεία, προειδοποιούν οι επιστήμονες

  • Ρούλα Τσουλέα
ιδεοψυχαναγκαστική
Υπολογίζεται ότι το 2-3% του πληθυσμού πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που προκαλεί εμμονές.

Αν έχετε επίμονες συνήθειες και συμπεριφορές από τις οποίες δεν μπορείτε να απαλλαγείτε, παρότι και οι ίδιοι αναγνωρίζετε ότι είναι παράλογες, προσέξτε. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή βλάπτει σοβαρά την υγεία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μία ψυχική πάθηση. Προκαλεί παράλογες, αλλά εξαιρετικά επίμονες σκέψεις ή εικόνες στους ασθενείς. Οι εμμονές αυτές (ιδεοληψίες) μπορεί να τους οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (ψυχαναγκασμούς –  καταναγκασμούς).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι λ.χ. το να πρέπει να υπάρχει απόλυτη τάξη μέσα στο σπίτι. Ή να στοιχίζονται με ακρίβεια τα αντικείμενα και να τοποθετούνται πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Η διαταραχή είναι αρκετά συχνή. Υπολογίζεται ότι το 2-3% του πληθυσμού πάσχει από αυτήν. Σε πολλές περιπτώσεις έχει εκδηλωθεί από την παιδική ηλικία, ενώ σε άλλες στα τέλη της εφηβείας ή σύντομα μετά την ενηλικίωση.

Επιστήμονες από τη Σουηδία θέλησαν να εξακριβώσουν εάν το συνεχές άγχος που προκαλούν οι ιδεοληψίες επηρεάζει την υγεία των πασχόντων. Έτσι, παρακολούθησαν επί έως και 13 χρόνια την πορεία της υγείας 61.378 πασχόντων από τη διαταραχή και 613.780 υγιών συνομηλίκων τους.

Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί σε μέση ηλικία 27 ετών. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως έχασαν τη ζωή τους:

  • 4.787 πάσχοντες από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • 30.619 εθελοντές χωρίς τη διαταραχή

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι πάσχοντες από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία.

Η αύξηση του κινδύνου παρουσίαζε διαφορά, αναλόγως με το αν τα αίτια ήταν φυσικά ή όχι. Ειδικότερα, οι ασθενείς είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από φυσικά αίτια, που κυρίως ήταν:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Αναπνευστικά νοσήματα
  • Ψυχικές διαταραχές

Αυξημένα ήταν επίσης τα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακές, διατροφικές, πεπτικές, νευρικές και ουρογεννητικές παθήσεις.

Οι ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από μη φυσικά αίτια, όπως αυτοκτονία ή ατυχήματα.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ιδεοψυχαναγκαστικές γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από μη φυσικά αίτια, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυξημένη θνησιμότητα των πασχόντων σχετίζεται με τις ανθυγιεινές συνήθειες που συχνά υιοθετούν, όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή. Ρόλο παίζουν και τα συνοδά προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να έχουν. Στην παρούσα μελέτη, άλλα τέτοιου είδους προβλήματα είχε το σχεδόν 86% των ασθενών.

Φωτογραφία: iStock