Ο ρατσισμός συνδέεται με το… κάπνισμα! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κάπνισμα
Οι έφηβοι και οι νέοι που βίωσαν κάποια μορφή ρατσισμού, σε ηλικία 11 έως 23 ετών, είναι πολύ πιθανότερο να αρχίσουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ούρσουλα Ριντ του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 6.500 μαθητές 51 σχολείων.

Τι έδειξε η έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν γνωρίσει το «πρόσωπο» του ρατσισμού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αρχίσει το κάπνισμα έως τα 16 τους, σε σχέση με όσους δεν είχαν αυτή την ατυχία στη ζωή τους. Η πιθανότητα έναρξης του καπνίσματος είναι αυξημένη και σε μεγαλύτερες ηλικίες έως τα 23.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι ο ρατσισμός μπορεί να πυροδοτήσει μια αντίδραση στρες στον οργανισμό που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα.

«Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ρόλο του ρατσισμού ως σημαντικού κοινωνικού παράγοντα επηρεασμού της υγείας» δήλωσε η Ριντ.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο Αλέξης Καραμάνος του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου (UCL) του Λονδίνου.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό PloS ONE.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεννιέσαι ή γίνεσαι ρατσιστής;

Μείωση του ρατσισμού με… ιατρική συνταγή;

Έρευνα για τον ρατσισμό: Γιατί η διαφορετικότητα μας τρομάζει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν