Νέες οδηγίες: «Προσθέστε εξετάσεις για άγχος, κατάθλιψη στο ετήσιο τσεκάπ»

  • Ρούλα Τσουλέα
άγχος
Οι νέες συστάσεις της ανώτατης συμβουλευτικής επιτροπής της αμερικανικής κυβέρνησης. Ποιους αφορούν.

Σε τακτικό προληπτικό έλεγχο για κατάθλιψη και για διαταραχές που προκαλεί το άγχος πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι ενήλικες 19-65 ετών, ανακοίνωσε η ανώτατη συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA), η U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) τονίζει πως αυτό ισχύει ακόμα και για όσους δεν έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος και για τους εγκύους και τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί κατά το τελευταίο έτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η USPSTF συνιστά προληπτικό έλεγχο για κατάθλιψη. Ωστόσο στις προγενέστερες συστάσεις της δεν συμπεριλαμβάνονταν οι διαταραχές που προκαλεί το άγχος.

Η επιτροπή είχε συστήσει τον περασμένο Οκτώβριο να ελέγχονται προληπτικά και τα παιδιά και οι έφηβοι για αγχώδεις διαταραχές.  Εκείνες οι συστάσεις αφορούσαν τις ηλικίες 8-18 ετών.

Οι συστάσεις της USPSTF καταρτίζονται από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων της υγείας, που εργάζονται σε εθελοντική βάση. Οι επιστήμονες αναλύουν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για κάθε θέμα και ύστερα εκδίδουν τις συστάσεις τους.

Διαβάστε ακόμα Άγχος: Τα συμπτώματα στο παιδί. Δείτε με ποιους τρόπους το εκδηλώνει

Όπως διευκρινίζει η USPSTF στις νέες οδηγίες της, δεν συνιστά προληπτικό έλεγχο των ηλικιωμένων για διαταραχές που προκαλεί το άγχος. Και αυτό διότι τα υπάρχοντα δεδομένα είναι ανεπαρκή για να αξιολογηθεί η ισορροπία οφέλους-κόστους από τη διενέργειά του στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Οι συστάσεις της USPSTF «αποτελούν κάλεσμα για δράση», δήλωσε η αντιπρόεδρος της επιτροπής Dr. Wanda Nicholson, καθηγήτρια Προληπτικής & Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Εκδίδονται επίσης μετά την δραματική αύξηση κατά τα τελευταία χρόνια των διαταραχών που προκαλεί το άγχος.

Ποιες είναι

Όπως εξηγεί στις οδηγίες της για το άγχος η USPSTF, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις άνδρες (το 26,4%) θα εκδηλώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή στη διάρκεια της ζωής τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες φθάνει στο 40,4%.

Στις διαταραχές που προκαλεί το άγχος συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
  • Η διαταραχή κοινωνικού άγχους
  • Η διαταραχή πανικού
  • Το άγχος αποχωρισμού
  • Οι φοβίες

Η επιτροπή επισημαίνει ότι οι διαταραχές που προκαλεί το άγχος συχνά περνούν απαρατήρητες από γιατρούς και ασθενείς. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να καθυστερεί πολύ η διάγνωση και η αντιμετώπιση.

Οι διαταραχές αυτές μπορεί να είναι χρόνιο πρόβλημα, να εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις, ή να υποχωρήσουν εντελώς.

Η κατάθλιψη

Αντίστοιχα, στις οδηγίες της για την κατάθλιψη η USPSTF επισημαίνει ότι ετησίως το 7,8% των ενηλίκων εκδηλώνουν τουλάχιστον ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή λειτουργικότητα των πασχόντων. Επιπλέον, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, επιδείνωσης τυχόν συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας και θανάτου.

Οι συστάσεις της USPSTF δεν είναι δεσμευτικές για τους γιατρούς. Επηρεάζουν όμως τις καλύψεις των ασφαλιστικών ταμείων στις ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock