Κλεπτομανία: Συνδέεται με… διατροφικές διαταραχές λένε οι ερευνητές!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κλεπτομανία
Οι γυναίκες που πάσχουν από κάποια διαταραχή στην πρόσληψη της τροφής, όπως η ψυχογενής βουλιμία ή ανορεξία, εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να κλέψουν ή να υποπέσουν σε άλλη παρανομία, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σουγιάνγκ Γιάο του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα διαταραχών πρόσληψης τροφής «International Journal of Eating Disorders», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 960.000 γυναίκες.

Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα κλοπών και άλλων παρανομιών στις γυναίκες με τέτοιες διαταραχές, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά κλοπών και άλλων παρανομιών ήταν 12% και 7% αντίστοιχα στις γυναίκες με ψυχογενή ανορεξία, καθώς επίσης 18% και 13% στις γυναίκες με ψυχογενή βουλιμία, έναντι 5% και 6% αντίστοιχα στις γυναίκες χωρίς διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να μελετηθεί ο μηχανισμός που συνδέει την ψυχοπαθολογία αυτών των διαταραχών με την εγκληματική συμπεριφορά, καθώς, επίσης, να αναζητηθούν τρόποι θεραπείας των τάσεων κλοπής και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπάνια ιατρική περίπτωση: Μπήκε για λιποαναρρόφηση και βγήκε…κλεπτομανής

Διατροφικές διαταραχές: Ποιες είναι οι πιο συχνές και τι συμπτώματα έχουν

Διατροφικές διαταραχές παιδιών: Ποιες είναι – Συμπτώματα και θεραπεία [vids]