Κατάθλιψη της λοχείας: Γιατί χρειάζονται και οι πατέρες προληπτικό έλεγχο

  • Ρούλα Τσουλέα
κατάθλιψη
Πάσχει έως και το 13% των ανδρών που υποδέχονται νέο μωρό στη ζωή τους. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Τι σκέφτεστε όταν ακούτε για την κατάθλιψη της λοχείας; Το πιθανότερο είναι πως αυτομάτως σας έρχονται στο νου συναισθήματα που βιώνουν οι νέες μητέρες. Ωστόσο και οι νέοι πατέρες μπορεί να περνούν εξίσου δύσκολα μετά τη γέννηση του μωρού, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η κατάθλιψη της λοχείας (ή επιλόχειος κατάθλιψη) προσβάλλει το 6,5% έως και 20% των γυναικών, που νιώθουν κάτι πολύ περισσότερο από μελαγχολία μετά τη γέννηση του μωρού τους. Στην πραγματικότητα, η ψυχική τους διάθεση είναι τόσο χαμηλή, ώστε επεμβαίνει στην καθημερινότητά τους.

Λίγο λιγότερο συχνή, αλλά εξίσου επώδυνη είναι για τους άνδρες. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των νέων πατέρων. Ωστόσο μεταξύ των γυναικών που έχουν οι ίδιες επιλόχειο κατάθλιψη, πάσχει το 50% των συντρόφων τους.

Ποιοι κινδυνεύουν

Στους άνδρες, η διαταραχή αναπτύσσεται ύπουλα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Η συχνότητά της κορυφώνεται 3-6 μήνες μετά τον τοκετό. Οι άνδρες πάσχοντες εκδηλώνουν συχνότερα από τις γυναίκες οξυθυμία, αναποφασιστικότητα και μείωση του εύρους των συναισθημάτων που εκδηλώνουν.

Η κατάθλιψη της λοχείας είναι πιθανότερη στους άνδρες με ορισμένους παράγοντες κινδύνου. Αυτοί είναι:

  • Το ιστορικό ψυχικής νόσου
  • Η επιλόχειος κατάθλιψη στη μητέρα
  • Τα προβλήματα στη σχέση
  • Η φτώχεια και η ανεργία
  • Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο
  • Η ακούσια (μη-προγραμματισμένη) εγκυμοσύνη
  • Οι διαταραχές ύπνου

«Πολλοί πατέρες νιώθουν έντονο στρες όταν γεννιέται το μωρό, νιώθουν φόβο. Δυσκολεύονται επίσης πολύ να βρουν ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τις γονεϊκές υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sam Wainwright, επίκουρος καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής & Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στο Σικάγο. «Οι άνδρες συχνά δεν είναι καλά, αλλά κανείς δεν τους ρωτάει πως νιώθουν».

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές επιστράτευσαν 24 νέους πατέρες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 19 έως 48 ετών. Σχεδόν όλοι είπαν ότι ένιωθαν λίγο στρες μετά τη γέννηση του μωρού.

Δύο από αυτούς (το 8%) ανέφεραν ότι είχαν διαγνωσθεί με ψυχική διαταραχή. Ο ένας λάμβανε φαρμακευτική αγωγή γι’ αυτήν. Πέντε άλλοι, εξ άλλου, ανέφεραν ότι είχαν συμβουλευθεί κατά το παρελθόν ειδικό στην ψυχική υγεία για ψυχική διαταραχή που είχαν.

Οι ερευνητές τους πήραν συνεντεύξεις και αξιολόγησαν την ψυχική τους κατάσταση με ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο των μητέρων.

Το 30% των ανδρών έπασχαν από επιλόχειο κατάθλιψη, αναφέρουν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση BMC Pregnancy and Childbirth.

Δεν ξέρουν τι να κάνουν

Πολλοί από αυτούς τους άνδρες ήταν νέοι και μόλις είχαν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί. Όπως είπαν φοβόντουσαν ότι δεν έκαναν τίποτα σωστό, ενώ δεν ήξεραν πώς να συμμετάσχουν στη φροντίδα του μωρού. Δεν ήξεραν λ.χ. πώς να το κρατήσουν, πώς να του αλλάξουν την πάνα, να το ταΐσουν και να το ηρεμήσουν όταν έκλαιγε.

Έτσι συχνά στρέφονταν στον ρόλο του «κουβαλητή» της οικογένειας και ισχυρίζονταν ότι είναι «δουλειά της γυναίκας» να φροντίσει το μωρό τους πρώτους μήνες. Ταυτοχρόνως όμως ήθελαν πολύ να στηρίξουν τη σύντροφό τους, ιδίως όταν έβλεπαν ότι η ίδια είχε συμπτώματα ύποπτα για κατάθλιψη της λοχείας, όπως αϋπνία και επίμονη θλίψη.

Βρίσκονταν δηλαδή σε μία μόνιμη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη τους να παράσχουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα και στην ανάγκη τους να στηρίξουν τη σύντροφό τους και να φροντίσουν το μωρό τους.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αν οι άνδρες αυτοί δεν είχαν ελεγχθεί στο πλαίσιο της πιλοτικής μελέτης τους, κανείς δεν θα γνώριζε ότι έχουν επιλόχειο κατάθλιψη. Και αυτό διότι, όπως παραδέχτηκαν, έκρυβαν τα αληθινή συναισθήματά τους, για να μην επιβαρύνουν περισσότερο τις συντρόφους τους.

Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες εκτιμούν πως όλοι οι πατέρες πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για επιλόχειο κατάθλιψη.

Φωτογραφία: iStock