Κατάθλιψη: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σας δει ένας γιατρός

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κατάθλιψη
Είναι ένα πράγμα να αισθάνεστε θλιμμένοι, ή ότι δεν έχετε διάθεση να κάνετε πολλά πράγματα, και άλλο εντελώς πράγμα να νιώθετε τόσο άσχημα που να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και καμία βοήθεια για εσάς, σε βαθμό που αυτές οι σκέψεις να επισκιάζουν κάθε άλλη σας δραστηριότητα καθημερινά.

Όσον αφορά την κλινική κατάθλιψη, υπολογίζεται ότι το 7% των ενηλίκων εκδηλώνει τα κλασικά σημάδια της νόσου, χωρίς, πολλές φορές, να το αντιλαμβάνεται. Είναι εκείνες οι περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική επίβλεψη από ειδικούς.

Δείτε ποια είναι εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό, ψυχολόγο ή ακόμα και ψυχίατρο, για να αντιμετωπίσει σωστά τα συμπτώματα της κατάθλιψής του…

Τρώτε περισσότερο (ή λιγότερο) από το συνηθισμένο

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως μια απώλεια της όρεξης. Αν το μυαλό σας είναι απασχολημένο με αρνητικές σκέψεις, μπορεί να ξεχάσετε να φάτε ή να χάσετε το ενδιαφέρον για το μαγείρεμα και την προετοιμασία γευμάτων. Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές η κατάθλιψη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάνοντάς σας να πεινάτε και να τρώτε περισσότερο. Ο συνδυασμός των αρνητικών συναισθημάτων που συνοδεύουν την κατάθλιψη, η θλίψη, η απαισιοδοξία για το μέλλον και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να σας αναγκάσει να προσπαθήσετε να απαλύνετε τα συναισθήματά σας με υπερφαγία.

Κοιμάστε πάρα πολύ ή πολύ λίγο

Ορισμένα άτομα με κατάθλιψη κοιμούνται αισθητά περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως. Η απεμπλοκή από τα κοινά και η κάθετη πτώση στην ενέργειά σας μπορεί να σας κάνει να είστε κουρασμένοι όλη την ώρα. Ο ύπνος είναι επίσης ένας τρόπος ώστε οι καταθλιπτικοί άνθρωποι να ξεφύγουν από τη θλίψη τους. Άλλοι άνθρωποι με κατάθλιψη, είναι κάνουν ανήσυχο ή διακεκομμένο ύπνο ή υποφέρουν και από αϋπνία, επειδή το μυαλό τους είναι γεμάτο από αρνητικές έμμονες ιδέες και στοχασμούς, ώστε δεν μπορούν να χαλαρώσουν αρκετά για να κοιμηθούν. Το θέμα είναι ότι, ο άστατος ύπνος κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το εσωτερικό ρολόι του σώματός αποσυγχρονίζεται, είστε ακόμα πιο κουρασμένοι και λιγότερο σε θέση να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Εκνευρίζεστε με το παραμικρό

Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και ως αυξημένη ευερεθιστότητα. Μπορεί να αισθάνεστε ευέξαπτοι και γκρινιάρηδες. Μικρά πράγματα που κανονικά δεν θα σας ενοχλούσαν, ξαφνικά σας προκαλούν εξάρσεις εκνευρισμού και ξεσπάτε συχνά σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες. Η κατάθλιψη ενισχύει την ένταση των κανονικών ορμονικών μεταπτώσεων που συμβαίνουν σε ένα υγιές άτομο.

Πηγή: http://www.health.com