Κατάθλιψη: Προληπτικές εξετάσεις για όλους τους εφήβους; Τι λένε οι ειδικοί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κατάθλιψη
Όλοι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιάτρων και των οικογενειακών γιατρών, θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τους εφήβους για πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Ομάδας Δράσης της αμερικανικής Προληπτικής Υπηρεσίες.

Μάλιστα, οι γιατροί θα πρέπει να φέρνουν άμεσα σε επαφή με κάποιον ειδικό τα παιδιά που εκδηλώνουν κατάθλιψη, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουν την επιβολή προσυμπτωματικού ελέγχου για όλους τους νέους μεταξύ των ηλικιών 12 και 18 χρόνων. Για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία βάσει των οποίων να έχουν καταρτιστεί επαρκώς αποδεκτές εξετάσεις για την κατάθλιψη.

Η τελευταία φορά που η ίδια Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προβεί σε αντίστοιχες συστάσεις για τους γιατρούς εφήβων και ενηλίκων ήταν το 2009, όταν και είχε καταλήξει στο ότι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν τους νέους για κατάθλιψη, μόνο αν υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν άτομα “υψηλού κινδύνου” με την κατάλληλη θεραπεία και παρακολούθηση. Αυτό δεν είναι αρκετό πλέον. Οι νέες οδηγίες αναφέρουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν όλους τους εφήβους και να αναφέρουν άμεσα στις αντίστοιχες υποστηρικτικές υπηρεσίες εκείνα τα παιδιά τους παρουσιάζουν κατάθλιψη, έστω και σε πρώιμο στάδιο.

Παιδική κατάθλιψη: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Υπάρχουν τρόποι για να εντοπίσετε τις διαφορές μεταξύ των “κανονικών” μεταπτώσεων στην διάθεση του παιδιού και των πρώιμων σημαδιών ενός πιο σοβαρού συναισθηματικού προβλήματος υγείας.

Τα εμφανή σημάδια που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν την κακή διάθεση και τη δυστυχία, που συνοδεύεται με δακρύρροια και ευερεθιστότητα, χωρίς να οφείλεται σε κάτι συγκεκριμένο.

Επίσης, προσέξτε τις αντιδράσεις του παιδιού όταν συμβαίνει κάτι λυπηρό. Για παράδειγμα, όταν κάποιος πεθαίνει είναι φυσιολογικό για όλους στην οικογένεια να αισθάνονται στενοχωρημένοι. Αλλά αν αισθάνεστε ότι η αντίδραση του παιδιού σας είναι πάρα πολύ ακραία ή συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Εάν ένα παιδί δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει καλά στο σχολείο και έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τα πράγματα που ενδιαφερόταν στο παρελθόν, αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό σημάδι. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η κοινωνική του απομόνωση. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η κακή διάθεση προκαλεί σημαντική βλάβη στο παιδί.

http://edition.cnn.com

http://www.nhs.uk