Κατάθλιψη: Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο

  • Ρούλα Τσουλέα
κατάθλιψη
Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώνει την ψυχική διάθεση και να προστατεύει από την κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα ευρήματα από χιλιάδες εθελοντές.

Λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για να βελτιωθεί η ψυχική σας διάθεση και να μειωθούν οι πιθανότητές σας να εκδηλώσετε κατάθλιψη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία εξέτασε εάν τα διάφορα είδη σοκολάτας μπορεί να επηρεάσουν την καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 13.626 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 ετών και πάνω. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής που αποκάλυψαν ότι το 11,1% από αυτούς ήσαν λάτρεις της σοκολάτας. Το 1,4% όμως προτιμούσε την μαύρη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης την ψυχική τους διάθεση, καταγράφοντας τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης του είχαν.

Όπως διαπίστωσαν, από τους εθελοντές που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα το 7,6% είχε κατάθλιψη. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έτρωγαν ήταν μόλις 1,5%.

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή δεν σχετίζονταν με λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα. Αντιθέτως, οι πιθανότητες να πάσχει ένας εθελοντής από κατάθλιψη ήταν κατά 70% μειωμένες σε όσους έτρωγαν μαύρη σοκολάτα.

Διαφορά παρατηρήθηκε και όσον αφορά την ποσότητα της σοκολάτας που κατανάλωναν οι εθελοντές. Έτσι, όσοι έτρωγαν την περισσότερη (104-454 γραμμάρια ημερησίως) είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει τη συσχέτιση της κατάθλιψης με το είδος της σοκολάτας που τρώει κανείς. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση ψυχικής υγείας Depression and Anxiety.

Στόχος ο τρόπος ζωής

Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή, συχνή και υποτροπιάζουσα διαταραχή. Προσβάλλει 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους οι ερευνητές από το University College London, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Αποτελεί επίσης την τέταρτη κυριότερη αιτία νοσηρότητας. Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της, λοιπόν, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία.

Οι δύο κύριες θεραπείες εναντίον της είναι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και διάφορες μορφές ψυχοθεραπείας. Δυστυχώς όμως λιγότεροι από τους μισούς πάσχοντες κάνουν θεραπεία. Επιπλέον, ακόμα κι όσοι κάνουν, δεν συμμορφώνονται πάντοτε με τις υποδείξεις των γιατρών. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι μισοί ασθενείς διακόπτουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μέσα σε 6 μήνες από τη λήψη τους. Ακόμα λιγότεροι, δε, υποβάλλονται σε ψυχοθεραπεία όσο καιρό χρειαστεί.

Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο ελέγχου της ψυχικής νόσου με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

«Η μελέτη μας παρέχει κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καταθλιπτικών συμπτωμάτων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sarah Jackson. «Εντούτοις, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί εάν η συσχέτιση αυτή είναι αιτιολογική. Πρέπει, δηλαδή, να βεβαιωθούμε ότι η μαύρη σοκολάτα αυτή καθ’ εαυτήν προστατεύει από την κατάθλιψη και όχι κάποιος άλλος, άγνωστος παράγοντας».

Ευφορική δράση

Πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν προσδώσει ευφορική δράση στη σοκολάτα. Η δράση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, λένε οι ειδικοί.

Κατ’ αρχάς, είναι πλούσια σε ψυχοδραστικές ουσίες που προάγουν το αίσθημα της ευφορίας με τρόπο παρόμοιο με τα κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή είναι ουσίες της κάνναβης.

Η σοκολάτα περιέχει επίσης φαινυλαιθυλαμίνη, μία ουσία που πιστεύεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης.

Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η έναρξη της κατάθλιψης έχει στη ρίζα της φλεγμονώδεις διεργασίες.