Κατάθλιψη: Γιατί πρέπει να πηγαίνετε στο θέατρο μία φορά το μήνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κατάθλιψη
Αν θέλετε να προστατευθείτε από την κατάθλιψη, ίσως πρέπει να βάλετε στη ζωή σας το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα μουσεία και τις συναυλίες.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από την κατάθλιψη, ίσως πρέπει να βάλετε στη ζωή σας το θέατρο, τα μουσεία και τις συναυλίες.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτού του είδους και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάνουν καλό στην ψυχική υγεία. Και όσο περισσότερο συμμετέχει κανείς, τόσο πιο προστατευμένος είναι από την κατάθλιψη.

Στην πραγματικότητα, με μία συμμετοχή σε κάποια πολιτιστική δραστηριότητα κάθε 2-3 μήνες, ο κίνδυνος για εκδήλωση κατάθλιψης μειώνεται κατά 32%.

Όσοι όμως πηγαίνουν στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή αλλού μία φορά το μήνα, μειώνουν τον κίνδυνό τους κατά 48%.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την παρακολούθηση επί μία δεκαετία 2.148 Βρετανών ηλικίας άνω των 50 ετών. Επρόκειτο για άνδρες και γυναίκες, άλλοι εκ των οποίων αρέσκονταν να πηγαίνουν στο θέατρο, τον κινηματογράφο, στα μουσεία και σε συναυλίες, και άλλοι όχι.

Κανένας από τους εθελοντές της μελέτης δεν είχε κατάθλιψη ή ιστορικό κατάθλιψης κατά την έναρξή της.

Φυσική δραστηριότητα και λιγότερη μοναξιά

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η συμμετοχή στις πολιτιστικές δραστηριότητες συσχετιζόταν ισχυρά και αναλογικά με τον μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Γιατί; Οι πιθανές εξηγήσεις είναι πολλές, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Daisy Fancourt, από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του University College London.

Όπως εξήγησε, μπορεί να παίζει ρόλο το ότι η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες προϋποθέτει σωματική κινητοποίηση του ατόμου. Και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ήπια φυσική δραστηριότητα είναι αντικαταθλιπτική.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να παίζει ρόλο η μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς, μέσω της συμμετοχής στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Μπορεί επίσης η συμμετοχή αυτή να μειώνει το στρες του ατόμου και, εμμέσως, τη φλεγμονή που αυτό προκαλεί στο σώμα.

Τόσο η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά, όσο και το στρες και η φλεγμονή, σχετίζονται θετικά με την εκδήλωση κατάθλιψης. Επομένως, ό,τι τα καταπολεμά, ενδέχεται να δρα προστατευτικά εναντίον της, κατά την δρα Fancourt.

Ρόλο μπορεί επίσης να παίζει το γεγονός ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες διεγείρουν τη σκέψη και μπορεί να γεννήσουν θετικά συναισθήματα. Παρέχουν επίσης μοναδική ευκαιρία για αλληλεπίδραση με άλλα άτομα.

«Όλ’ αυτά μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης – της ορμόνης της ευεξίας που παράγεται στον εγκέφαλο», συνηγόρησε ο δρ Keith N. Fargo, από τον αμερικανικό οργανισμό Alzheimer’s Association που εδρεύει στο Σικάγο.

«Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί μαζί όχι μόνο μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, αλλά και τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας», είπε.

Ωφέλιμη σαν τα φρούτα

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που έχουν δείξει ότι η συχνή συμμετοχή στις Τέχνες και στις πολιτιστικές δραστηριότητες είναι σημαντική για υγιή γήρανση.

Μάλιστα η δρ Fancourt εκτιμά ότι, όπως χρειαζόμαστε δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα για να γεράσουμε υγιείς, έτσι χρειαζόμαστε και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της ιατρικής επιθεωρήσεως British Journal of Psychiatry.

Όπως γράφουν η δρ Fancourt και οι συνεργάτες της, η ευνοϊκή συσχέτιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με την προστασία από την κατάθλιψη ίσχυε ανεξάρτητα από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.

Επιπλέον, ίσχυε ανεξάρτητα από το αν κάποιος είχε προδιάθεση για κατάθλιψη (π.χ. λόγω ισχυρού οικογενειακού ιστορικού).

Αν λοιπόν αισθάνεστε μελαγχολικοί ή μόνοι, δοκιμάστε μια βόλτα στο θέατρο ή σε μια μουσική σκηνή. Μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα στην ψυχική διάθεσή σας, συνέστησε ο δρ Turhan Canli, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.