Καρκίνος του μαστού: Με τον φόβο της υποτροπής ζουν για χρόνια οι γυναίκες

  • Ρούλα Τσουλέα
υποτροπή
Πώς εξωτερικεύουν αυτόν τον κατανοητό φόβο και πώς προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν.

Η επιτυχημένη θεραπεία του καρκίνου του μαστού δεν είναι αρκετή για να ηρεμήσουν οι γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο, καθώς μια ενδεχόμενη υποτροπή στοιχειώνει για χρόνια τη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Από τις 347 γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτήν, άλλες είπαν ότι το ενδεχόμενο αυτό τις επηρέαζε βαθιά και άλλες ήπια. Ωστόσο η ενημέρωση για τον κίνδυνο αυτό, προκαλούσε σε όλες ισχυρά συναισθήματα.

Όλες οι συμμετέχουσες είχαν απαλλαγεί από τον καρκίνο τους την εποχή που δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη. Βρίσκονταν πιο στο σημείο όπου προσπαθούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Οι μαρτυρίες τους «δείχνουν ξεκάθαρα πως επηρεάζει τις επιζήσασες το ενδεχόμενο  μιας υποτροπής και πως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό τον κατανοητό φόβο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Shelley Johns, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Supportive Care in Cancer. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν πως αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να υποτροπιάσει στο απώτερο μέλλον και τι νιώθουν έκτοτε.

Όσες αντέδρασαν πιο ήπια, ανέφεραν πως είχαν σποραδικά σκέψεις και ανησυχία για το αν θα υποτροπιάσουν. Στις περιπτώσεις όπου η αγωνία ήταν πολύ πιο σοβαρή, οι σκέψεις αυτές ήταν επίμονες και μπορούσαν να πυροδοτηθούν από το παραμικρό ερέθισμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αγωνία για μία υποτροπή οδηγούσε σε διαταραχές ύπνου. Σε άλλες οδηγούσε στην οξυθυμία, τη θλίψη, το στρες. Πολλές συμμετέχουσες είπαν επίσης ότι αισθάνονται πως ανησυχούν υπερβολικά πολύ και ντρέπονται γι’ αυτό.

Υπήρχαν επίσης γυναίκες που δεν κατόρθωναν να επιστρέψουν στις αγαπημένες δραστηριότητές τους και άλλες που εκδήλωναν ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές όπως οι παρορμητικές αγορές μέσω Ίντερνετ.

Συχνή ήταν επίσης η αγωνία όταν εκδήλωναν κάποιο σωματικό σύμπτωμα, όπως πόνος ή ενόχληση στο σημείο όπου ήταν ο καρκίνος.

Πώς τον αντιμετωπίζουν

Ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν πως δεν αφήνουν τον φόβο τους για ενδεχόμενη υποτροπή να τις καταβάλλει. Αντιθέτως, αναπτύσσουν στρατηγικές για να τον αντιμετωπίσουν.

Είπαν λ.χ. ότι προσπαθούν να σκέφτονται θετικά και να προσέχουν την υγεία τους όσο περισσότερο μπορούν. Έτσι, προσέχουν τη διατροφή τους, παίρνουν σχολαστικά τα φάρμακά τους, γυμνάζονται και φροντίζουν να κοιμούνται αρκετά.

Άλλες είπαν ότι προσεύχονται ή κάνουν διαλογισμό, ενώ κάποιες είπαν ότι αποσυνδέθηκαν από ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συζήτηση με άτομα που έχουν ήδη ζήσει πολλά χρόνια με τον καρκίνο τους είναι μία ακόμα στρατηγική που κάποιες είπαν ότι χρησιμοποιούν για να νιώθουν αισιόδοξες.

Για αρκετές, τέλος, ο φόβος για μια υποτροπή είναι η κινητήριος δύναμη που χρειάζονταν για να αποκτήσουν καλές συνήθειες.

Οι περισσότερες συμμετέχουσες είπαν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία από τις προαναφερθείσες στρατηγικές για να διαχειριστούν τον φόβο τους.

«Ο φόβος για μία υποτροπή μπορεί να παρουσιάζει διαφορά αναλόγως με την ηλικία, το στάδιο κατά τη διάγνωση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Δίχως παρέμβαση, όμως, τείνει να μένει σχετικά σταθερός με την πάροδο του χρόνου. Όσο περισσότερο τον κατανοήσουμε, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις ασθενείς μας», κατέληξε η Dr. Johns.

Φωτογραφία: iStock